Geceleri güzel güzel uyuyorum ama sabah kalkınca kendimi bütün gece beşik sallamış gibi yorgun hissediyorum diyorsanız belki sizde uyku apnesi vardır.
Geceleri güzel güzel uyuyorum ama sabah kalkınca kendimi bütün gece beşik sallamış gibi yorgun hissediyorum diyorsanız belki sizde uyku apnesi vardır. Apne’nin anlamı Yunancada soluksuz kalmadır. Uyku apnesi olanlar 30 saniye kadar nefes almazlar ve bu kesintiler gece boyu yüzlerce kez tekrarlanabilir.
Bu soruna yüzde 90 nefes borusu tıkanması neden olur, yani yumuşak damak, bademcik, dil ve küçük dilden oluşan boğazdaki kasların, havanın geçeceği alanı kapatacak şekilde gevşemesi sonucu nefes kesilir. Fazla kilo, alkol ve sigara kullanımı, kas gevşetici ilaçlar da bunu tetikler.
Erişkinlerde ve kadınlara oranla erkeklerde daha yaygın olarak rastlanan uyku apnesi yüzünden kandaki oksijen miktarı azalır ve karbondioksit miktarı artar. Bu nedenle kaliteli uyku uyunamaz ve tansiyondan kalp hastalıklarına, konsantrasyon bozukluğundan depresyona, hatta felce kadar pek çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca trafik ve iş kazalarına, sosyal problemlere, uykuda aşırı terlemeye, davranış bozukluklarına da neden olur.
İşin kötüsü uyku apnesi olanlar gece uyansalar bile bu süre kısa olduğu için hatırlamayabilirler, yakınları da fark etmezse bilmeden bu hastalık ile yaşar ve olumsuz sonuçlarına da maruz kalırlar. Zamanında bir hekime başvurmak için uyku apnesinin belirtileri neymiş bilmekte fayda var:
Gün boyu aşırı uyku hali
Gürültülü horlama
Uyku esnasında solunumun durması
Ağız kuruluğu ve boğaz ağrısı ile uyanmak
Sabah baş ağrısı ile uyanmak
Uykusuz kalınca beliren unutkanlık ve huzursuzluk gibi rahatsızlıklar hissetmek