Malatya ile Adıyaman arasında Nemrut Dağı konusunda yaşanan sorunların çözümüne yönelik olarak Malatya ile Adıyaman Valilikleri arasında bir mutabakata varıldığı belirtildi.
Mutabakat içerisinde Nemruta ulaşımın sağlanması için Adıyaman ve Malatyadan yolların birleştirilmesinin yanı sıra, Adıyaman bölgesinden Malatyaya, Malatyadan da Adıyaman Bölgesine sınır alanda içme ve sulama suyu değişimi konusu da yer alıyor.
Malatya Valiliğince, iki il arasındaki mutabakata ilişkin yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Malatya ve komşu ilimiz Adıyamanın sosyal ve ekonomik gelişimi için her iki ilin Mülki, Siyasi ve yerel yöneticileri tarafından çaba sarf edilmekte, ekonomik olarak önemli gelişmeler sağlanması amaçlanmaktadır.
Sağlanan gelişmenin turizm alanına da yansıması gerekmektedir. Güneydoğu Anadolu Bölgemizde bir çok il (Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep) turizm sektöründe önemli çalışmalar yaparak iç ve dış turizmde kentlerine katkı sağlamaktadır.
İlimiz Valisi Sayın Doç.Dr.Ulvi Saran tarafından kısa bir süre önce Adıyaman Valisi Sayın Ramazan Sodana sunulan öneride;
Nemrut Milli Parkının çıkmaz sokak konumundan çıkarılarak Adıyaman ile İlimizi Nemrut Dağının üst kısmında birleştirecek bağlantı yolu ile turizm atılımı başlatılması ve bölgenin cazibe merkezi haline gelmesine katkı sağlaması amacıyla bir çalışma başlatılmış olup, bu konuda ayrıntılı açıklama daha önce kamuoyu ile paylaşılmıştı.
İki il arasında yer alacak ve Adıyaman İlimizin tasvipleri ile açılması düşünülen bağlantı yoluyla İllerin birbirine bağlanması güzergah üzerindeki tarihi miras ve doğal güzelliklere ulaşım kolaylığı sağlanması, iki İlin turizm faaliyetlerinin katlanarak büyümesiyle bölgemizin cazibe merkezi haline gelmesi önerilmişti.
Daha sonra Adıyaman Valiliğince İlimiz Pütürge İlçesi Yandere Köyü sınırları içinde bulunan ve cazibe ile Adıyaman tarafına akmakta olan Karasu suyunun Kahta İlçesinin içme suyu ihtiyacı için kullanılmasının; buna karşılık Adıyaman sınırları içinde olup, cazibe ile Malatya tarafına akmakta olan Aksu suyunun Malatya köylerine verilmesiyle bu suların kullanım imkanlarının karşılıklı değiştirilmesi istenilmiştir. Bunun üzerine Valiliğimizce daha önce kendilerine sunulan Yolların birleştirilmesi önerisi tekrar gündeme getirilmiş ve iki il arasındaki uzun vadeli bir iş birliği ve yakınlaşmanın suların değişiminin yanı sıra yolların da birleştirilmesine bağlı olduğu kalıcı bir çözümün ancak bu şekilde mümkün olabileceği ifade edilmiştir.
Bu gelişmelerden sonra Adıyaman Valiliği ve İlin diğer yetkilileri nezdinde sürdürülen temaslar sonucu önerimiz doğrultusunda olumlu gelişmeler sağlanmış olup,sorunun bu doğrultuda çözümü hususunda karşılıklı mutabakat zemini oluşmuş bulunmaktadır.
İki il arasında ana hatları itibariyle mutabakata varılan hususlar bir protokol çerçevesinde ele alınmış olup, bu protokolde;
1-Malatya ile Adıyaman-Nemrut Örenyeri arası turizm bağlantı yolunun birleştirilmesi,
2-Adıyaman Sincik İlçesi Aksu Köyü sınırlarından Malatyaya bağlantı yolu açılması,
3-Pütürge-Yandere Köyü sınırları içinde bulunan Karasu suyunun bölgesinde bulunan Yandere ve Büyüköz Köyleri ve Mezralarının içme ve tarımsal sulama ihtiyaçlarında kullanıldıktan sonra geri kalanının Adıyaman Köylerinin ihtiyacında,
4-Adıyaman İli Sincik İlçesi Aksu Köyü sınırları içinde bulunan Aksu suyunun aynı şekilde köy halkının içme ve tarımsal sulama ihtiyaçlarında kullandıktan sonra geri kalanının Malatyanın köylerinin ihtiyacında kullanılması,
Hususlarında görüş birliğine varılmıştır.
Ülkemizin gelişmesinde kalkınmasında hızlı yol alınmasını engelleyen nedenlerden birisi de bölgesel kalkınmadaki dengesizliktir.
Bölgesel kalkınmanın yolu ise bölgedeki komşu illerin ortak hareket ederek bir takım projelerin ortak hayata geçirilmesiyle sağlanır.
Suların değişiminin yanı sıra yolların da birleştirilmesi durumunda, Malatya ile Adıyaman arasındaki tarihsel, ticari ve kültürel ilişkilerin gelişeceği kaçınılmazdır.
Projeler gerçekleştiği takdirde Malatya ve Adıyaman İl Özel İdarelerince bölgedeki halkımızın sulama ve içme suyu ihtiyaçları daha modern projelerle kullanıma sunulacaktır.
Her iki İlimizin Sayın Valileri tarafından titiz bir çalışma sonucu bölge halkına altın tepside sunulan bu projelerin Malatya ve Adıyaman Kamuoyunca olumlu karşılanması, bölgemizin sosyal ve ekonomik gelişimi açısından önem arz etmektedir.
Kamuoyunun bilgisine sunulur."