SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Suyu En Ucuz Satan 5'inci Büyükşehir Malatya"

0
Güncellendi - 2018-10-10 05:33:10
A- A+ PAYLAŞ

  • MASKİ Genel Müdürü Mumcu, son günlerde su fiyatları üzerinden MASKİ ile ilgili tartışmalara cevap verdi

Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Ertan Mumcu, son günlerde su fiyatları üzerinde MASKİ ile ilgili yaşanan tartışmaların Malatya’ya ve Malatya için stratejik bir değer haline gelen su kaynaklarının verimli ve uzun vadeli kullanımına yönelik projelerin planlanmasına zarar verdiğini belirterek “Bu yanlış değerlendirmelerin iki temel sebebi var.  Bir tanesi Malatya’nın tamamen su zengini bir il olduğuna dair yanlış bilgi. İkincisi de aslında suyumuzun hiçbir yatırım yapmadan sanki kendiliğinden tüketiciye ulaşıyormuş, hiçbir maliyeti olmadan konutlara veriliyormuş gibi diğer bir yanlış bilgi. Bütün bunlar doğru değil. Zaten 30 büyükşehir arasında suyu en ucuz satan 5’inci büyükşehir Malatya” dedi.

“Yıllık 140 milyon TL işletme giderlerimiz var”

Mumcu, kamuoyunda MASKİ’nin hiçbir para harcamadan konutlara su ulaştırdığı, buna rağmen suyun pahalı olduğuna yönelik algının kırılmaması durumunda Malatya’nın geleceği için hayati önem taşıyan suyun verimli kullanımına yönelik projelerin gerçekleştirilemeyeceğini söyledi. 2018 yılı için MASKİ’nin gelirinin yaklaşık 180-190 milyon olarak tahmin edildiğini ifade eden Mumcu, “Gelirimizin 40 milyon TL tutarı ücretlere gidiyor. Bizim MASKİ olarak 750 küsur tane abone olduğumuz elektrik faturamız var. 1299 depo, 600 e yakın sondajımız var. Hepsinin ayrı ayrı elektrik faturası var. Geçen sene elektriğe ödediğimiz fatura 17.5 milyon TL. Artan zamlarla birlikte 22 milyon TL’ye çıkacak. Yakıta yıllık 15 milyon TL ödüyoruz. Her yıl 12-13 milyon TL arıtmaya olan borcumuzu ödüyoruz. Hiç yatırım yapmasak bile bizim 11 bin km içme suyu ve kanalizasyon hattımız var. Bu hatlarda yılda ortalama  30-40 bin arızaya müdahale ediyoruz.  Ekip var, malzeme kullanıyoruz.  Sondaj talebi var. Malzeme kullanıyoruz, işletme giderlerimiz var. Depoların temizliği var. Benim elimde kendi öz sermayemizden yatırıma ayıracağım 40 milyon TL kalıyor” diye konuştu.

“İki yıldır suya zam yapılmadı”

MASKİ Genel Müdürü Ertan Mumcu, basın mensuplarıyla bir araya gelerek, MASKİ’nin biten ve devam eden projeleri ile planlanan yatırımlar ve su fiyatları üzerinden kuruma yönelik eleştirilere cevap verdi.

Malatya’nın 2014 yılında büyükşehir statüsüne geçmesinin ardından idari ve mali özerkliğe sahip anonim bir şirket olarak büyük bir bütçe ile yeniden yapılanmasından bu yana aradan geçen yaklaşık 3,5 yılda yapılan çalışmalara ilişkin sunum yapan Genel Müdür Ertan Mumcu, kurumsallaşmanın sağlanmasının yanı sıra Malatya’nın içme suyu ve kanalizasyondaki köhnemiş alt yapısını yeniden inşa etmek için son derece maliyetli ve uzun vadeli projelerin hayata geçirildiğini söyledi.

Sıfırdan yapılanma süreci bilimsel, ölçülebilir ve denetlenebilir bir alt yapının inşa edilmeye başladığına dikkat çeken Mumcu, “Gelinen noktada Malatya’nın ilçeleriyle birlikte 420 milyon TL tutarında bir yatırım yapılmış. Merkezin yanı sıra birçok ilçede alt yapı ve kanalizasyon bitmiş. Malatya merkez 83 alt bölgeye ayrılarak 20’nin üzerindeki mahalleye DMA (Ölçülebilir Alt Bölge) sistemi kurulmuş.  Kayıp ve kaçak suyla mücadelede önemli projeler yürütülmüş ve 500 lt/sn su sisteme kazandırılmış. Malatya’nın içme suyu şebekesi yönetimini bilimsel, kurumsal, bütüncül ve entegre bir sistem ile yeniden yapılandırıldı. Bu yöndeki çalışmalarımız daha uzun süre devam edecek” diye konuştu.

Küresel ısınma, doğal kaynaklar üzerindeki endüstriyel baskılar, hidrolojik kuraklık, su kaynaklarının hızla azalmasının dünyanın artık üzerinde durduğu en önemli konuların başında geldiğini hatırlatan Mumcu, genelde Türkiye’nin özelde de Malatya’nın su kaynakları bakımından zengin bir ilmiş gibi algılanmasının tamamen yanlış olduğuna vurgu yaparak, bu yanlış bilginin MASKİ’yi de tartışma konusu haline getirdiğini belirtti.

“MASKİ, yaptıkları ile ters orantılı olarak tartışılıyor”

Mumcu, şunları söyledi:

“MASKİ’nin kendini ifade etmesi son günlerde bazı tartışmalar ışığında çok da anlamlı hale geldi. MASKİ genel müdürlüğü son dönemlerde Malatya merkezde yaptıkları ile ters orantılı olarak tartışılan ve eleştirilen bir kurum. Su çok önemli bir kavram ve çok önemli bir kaynak. Suyun yönetilmesi, suyun idare edilmesi, sadece sorumluluğu tek bir kuruma yüklemekle ilimizdeki su tedarikini çok da izah edemeyiz. Zira bu çok paydaşlı bir süreç.  Su günümüzde bütün canlılar için en önemli hayat kaynağı. Bunun yanı sıra artık su başka şeyleri de ifade ediyor. Çok önemli,çok stratejik bir değer ve ürün. Bunu hepimizin bilinçli ve şuurlu kullanmamız gerekiyor. Bir kere hepimiz tüketiciyiz. Canlılar için, ilimiz için dünya için çok önemli. Günümüzde artık hızla su kaynaklarında, mevsimsel kuraklık ve yeteri yağışın alınmaması nedeniyle azalma var.  Su kaynaklarında ciddi ciddi çekilmeler var. Son dönmelerde Türkiye’de özellikle bizler için arzu edilmese de su için en uygun kaynak doğal kaynaklar olmasına rağmen hızla sondaj çalışmaları, hızla yer altı sularına meyletme gibi bir süreç söz konusu. Bütün dünyada yer altı suları rezerv sulardır. İleride kullanılması bağlamında stok gibi sulardır. Talepler doğrultusunda yer altı suları da hızla gündeme gelmeye başladı. İlimizin birçok ilçesinde kadim sularımızın, eskiden yapılan sondajların hızla susuz sondajlara ve kaynakların kuruması yönünde birçok vaka ve olaylar yaşıyoruz. Böylesi önemli bir süreci bir kurumun sevk ve idaresinin yanı sıra tüketicilerin, ilimizin bütün kurumların ve kuruluşların su gibi önemli bir konuya hep beraber doğru bilgilerle bu süreci yönetmemiz gerekiyor.”

“Kamuoyunda iki tane yanlış algı var”

Kamuoyunda iki konunun yanlış bilindiğini ve bunun da MASKİ’yi sürekli tartışılan kurum haline getirdiğini vurgulayan Mumcu, bir tanesinin Malatya’nın su zengini bir ilmiş gibi algılandığını,diğerinin de suyun hiçbir maliyet harcanmadan konutlara ulaştırıldığı ve bu nedenle daha ucuz verilmesi gerektiği gibi bir anlayışın olduğunu kaydetti.  Gerçeğin böyle olmadığını aktaran Mumcu, yatırımların dışında MASKİ’nin harcama kalemlerine ilişkin şu bilgileri aktardı:

“Bu iki temel yanlışla ilgili algıyı değiştirmemiz lazım. Zira yanlış bildiğimiz şeyler var. Kurum çok yeni bir kurum. MASKİ 2015 yılında kendini ifade etmeye başladı. Veri toplama, sahayı tanıma, ölçümleler… Henüz 3,5 yılında bir kurum olarak tanımlıyorum MASKİ’yi. 3,5 yıllık bir kurum il genelinde büyük bir sorumluluğun altına girmiş. 3,5 yılda da farklı reflekslerle ve hızla kendi öz gelirlerinin dışında kredi kullanarak büyük çaplı alt yapı hizmetleri de yaptı. Kurumun önünde daha çok yolu var.  Bu yıl suya zam yapmadığımız için yılsonunda gerçekleşebilecek tahmini gelirimiz 180-190 milyon civarında olacak.

Gelirimizin 40 milyon TL tutarı ücretlere gidiyor. Bizim MASKİ olarak 750 küsur tane abone olduğumuz elektrik faturamız var. 1299 depo, 600 e yakın sondajımız var hepsinin ayrı ayrı elektrik faturası var. Geçen sene elektriğe ödediğimiz fatura 17.5 milyon TL. Artan zamlarla birlikte 22 milyon TL’ye çıkacak. Yakıta 15 milyon TL ödüyoruz yıllık. Arıtmaya ne kadar borcumuz var biliyor musunuz?

2011’de ödemesi başladı ya. 154 milyon TL. 30 milyon Euro’ydu. Şu anda MASKİ  diye bir kurum olmasa bile 154 milyon TL borcumuz var. Her yıl 12-13 milyon TL ödüyoruz.  Bir de bu kurum hiç yatırım yapmasa, yılda 30-40 bin arızaya müdahale ediyoruz.  Ekip var, malzeme kullanıyoruz. Sondaj talebi var. Malzeme kullanıyoruz, işletme giderlerimiz var. Depoların temizliği var. Benim elimde yatırıma ayıracağım para, kendi öz gelirimizden ayıracağımız para 40 milyon TL kalıyor. Arapgir’in alt yapısının ihale bedeli 30 milyon TL. Bir tane ilçenin alt yapısı. Ayrıca alt yapısı biten ilçelerde arıtma tesisleri kurmamız gerekiyor. Şu anda sadece Darende’de var. 1300’e yakın mezraya içme suyu götürmek zorundayız. İlçelerin hepsini gezdim, yerinde gördüm.  İkinci turları yapıyorum. Öyle yerler var ki, 300 veya 500 nüfusa içme suyu götürmek için yerine göre 8-10 milyon TL arasında yatırım yapmanız gerekiyor. Bütün bunlar bedava hizmetler değil. Alt yapı projeleri çok ciddi maliyetler isteyen, çok büyük yatırımlar.”

Mumcu,  Malatya’nın 30 büyükşehir içerisinde suyu en ucuz veren beşinci büyük şehir olduğunu da hatırlatarak “Malatya Büyükşehir Belediyesi 2016 Kasım ayından bu yana suya zam yapmadı. Ama bir çok büyükşehirde Tefe-Tüfe  fiyatlarına bağlı olarak otomatik zam var. Malatya’nın suyu çok pahalı sattığı bilgisinin gerçeklikle hiçbir ilgisi yok” dedi.

MASKİ'nin belirlemelerine göre 30 büyükşehirde içme suyu fiyatları şöyle:

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

82 yorum yapılmış

  • Moses (5 yıl önce)
    Su faturası 112 TL. 3 yıl önce 15-20 TL idi. Yüzde 800 zam mı olur arkadaş. Giderler artmışmış, yatırım yapmışlarmışmış, gereksiz fazladan seçim uğruna bir sürü eleman dolduruyorlar kurumları sonra da gider zart zurt.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan K. (5 yıl önce)
    Malatya için güzel bir şans. İyi Değerlendirmek lazım. Ertan beye sahip çıkalım. Henüz ekip kurmadı daha.
    0
    0
    Yanıtla
  • Büşra (5 yıl önce)
    Ertan Beyi Çok iyi tanırız kendisinin muazzam bir duruşu ve fikirleri vardır. emin olabilirsinizki Maski'ye çağ atlatacakdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (5 yıl önce)
    Ertan Başkan Malatya için büyük bir gurur kaynağıdır. Herşeyin üstesinden geleceğinden emin olabilirsiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • osmıçoğlu (5 yıl önce)
    sevgili malatyalılar dert yanmayın bu insalar biz oy verdik . biz malatyalılat yüksek mimar olan münir erkalı bir iftira uğruna yedik malatyayı malatya yapan adama ihanet ettik hiç kimse kusura bakasın . bizki 2 yılliği bitiren ahmet çakırı getirdik .bizki yüksek mimarı elimizin tersiyle ittik .münir bey esenlik şirketini açarak millete bi ekmek kapısı açtı. bunlar ne yaptı milletveliline sattı.. yazık çok yazık ....başimizdakiler diyorlarki bu yorumları yazan kesin chp lidir asla ben hep reise verdim ama yeter ya bunları değiştirir yada reis artık kusura bakmasın .. bu ay bana elkt. 78 vala billahda su 95 geldi...
    0
    0
    Yanıtla
  • AHMET (5 yıl önce)
    ALLAHIN İZNİYLE BU SENE SİZDEN KURTULURUZ O VERDİGİME PİŞMAN ETTİNİZ
    0
    0
    Yanıtla
  • Engin Yurt (5 yıl önce)
    Çok bilmişler basmış burayı. Eskiden bedava su faturası oduyordunuz. Şimdi işler dağişti. Malatya büyükşehir oldu. İlçeler ve köyler sorumluluk alanına girdi.Nüfus arttı. Alt yapılar degisti. Yani hatlar yapıldı. Kuyular acildi. Yeni yatırımlar olacak. Bunun elektrik İşletme personel gideri vs... 4.5 yıl önce yaşadığım farklı bir şehirde aylık 60 TL su faturası ve 40 TL damacana su olmak üzere en az 100 TL su ücreti ödüyordum. O zamAnlar malatya da benzer ailenin su faturası 10 TL civarı idi. 4,5 yil sonra simdi Malatyadayim bu ay 37 TL su faturası geldi. Kullanım miktarı aynı. Bence Malatya da su fiyatı normal hatta ucuz.Anlamak istemeyene Tonu 1 lira desende çok gelir vesselam.
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuz (5 yıl önce)
    Elektrik Faturasından çok su faturası ödüyoruz Allah'ın insanlar sunduğu nimeti para ile satıyorsunuz ben hakkımı helal etmiyorum sizlere geçen ay 67 TL elektirik Ödedim 89 Tl su faturası ödedim bu mu sizin ucuz su bedeliniz Allah bunun hesabını sorar size
    0
    0
    Yanıtla
  • vahap (5 yıl önce)
    Ayıptır,diye bir şey yazmıştım,ekranda göremiyorum ? Neden.
    0
    0
    Yanıtla
  • vahap (5 yıl önce)
    Başka illerin su masrafını yazma, bana memleketimizin su masrafını söyle,,,,,,.ayıptır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Maski (5 yıl önce)
    Maski o kadar rahat bir kurum ki hiç bir idarecinin gitmek istemeyeceği bir yer örneğin haftada en az bir kere personellerine arabasını yikatan müdür var.Eğer bu idareci bu şekilde davrandiginda yönetimin kendisine birşey yapacağını bilse yikatabilir mi arabasını iste böyle.
    0
    0
    Yanıtla
  • MEHMET ÖNDER (5 yıl önce)
    EN UCUZ İÇEN İLİZ ÖYLEMİ SAYIN MÜDÜRÜM BİZ NERDEYSE BEDAVAYA İÇİYORDUK SUYU YATIRIM YAPTIK DİYORSUNUZ AMA BU YATIRIMIN HEPSİNİ HALKTAN ALAMAZSINIZ KAYIP SU BEDELİ DİYORSUNUZ ARIZA BİLDİRİYORUZ 1 AY SONRA TAMİRİNE GELİYORLAR NERDEYDINİ PEKİ MÜDÜRÜM EKİBİNİZ NERDEYDİ GİDER VAR DİYORSUNUZ YAKIT GİDERİ KIRALIK ARAC KULLANMAYIN OZAMAN ARACI ALINI KIRA ÖDEMEK YERINE KIRA BEDELINE KENDI MALINIZ YAPIN ELEMANLARINIZ ARABALARIYLA GİTMESİN MESELA SONRADA GİDER DİYE SUNMAYIN BİZE SİZDE BİLİYORSUNUZ BUNLARIN HESİ BAHANEEEEE...
    0
    0
    Yanıtla
  • ismail (5 yıl önce)
    bu kadar yırum atılmış demekki maltyalı bu işten muzdarip yetkililer duyun indirim kampanyasına dahil olun belediyeeee
    0
    0
    Yanıtla
  • Raif (5 yıl önce)
    Beyler kendinize gelin, aklınızı başınıza alın! Bu gidişat böyle sürmez.Haçlı ordusu sınırımıza yığınak yapmışken siz sayın vekiller kayınlara kaymak iş, bacılara ballı iş peşinde koştururken, milleti kandırmaya, kuzu dolma yemeye devam ederseniz, Allah muhafaza korkarım sonumuz Osmanlının, Endülüs İslam devletinin sonuna benzemez.Nerede yıllar önce millete verdiğiniz sözler? hangi projeyi gerçekleştirdiniz.? Liyakatsiz, vizyonsuz kişileri iş başına getirirseniz varacağınız nokta burasıdır. Beş kişilik bir ailenin su faturası 112,50-TL , Elektrik faturası 126,00-TL eskiden elektrik faturasının yarısı bile gelmezdi.Kira 850,00-TL, telefon 100,00-TL asgari ücret 1,603,00-TL vatandaş nasıl geçinecek? bunun hesabını yaptınız mı? Altta kalanın canı çıksın mantığı ile devlet idare edilemez.
    0
    0
    Yanıtla
  • cengiz (5 yıl önce)
    Şaka gibi...geçen ay bana gelen su faturası 120 tl..elektrik faturası 110 tl..malatya da su mu ucuz elektrik mi...
    0
    0
    Yanıtla
  • Tarık (5 yıl önce)
    Külahıma anlat. Eskiden 4 su faturasının bedeli 1 elektrik faturasının bedeline eşit geliyordu. 2000 yılından bu yana faturaları saklıyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kileyk44 (5 yıl önce)
    Ertan beg güldürmeyin insanları milleti enayi sanmayın koltukda röportaj yapmak rahat halka sorun millete sorun malatya halkına danışın biraz danışınki seçim zamanı biraz yüzünüz olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • ibrahim44 (5 yıl önce)
    En komik ve inanılmayacak haber
    0
    0
    Yanıtla
  • Yerelli (5 yıl önce)
    Su Fiyatı Malatya (Maski) 1 m³ 3.02TL. diyor. Bari yalan söylemeyin. Konutlarda 1 m³ suyun fiyatı çoktan 5.00’yi geçti. Vatandaşı enayi yerine koymayın. Kendinizden bile haberiniz yok…
    0
    0
    Yanıtla
  • Kardeş ona zart zurt dahil edilince senin fiyata geliyor.. bi hesap bildiğin yok konuşuyorsun.. bedava su içiyorsun kahrın çekilmiyor.. aslında üstüne para veriyorlarda sen bilmiyosun sus!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Yerelli (5 yıl önce)Kadir isimli kullanıcı yorumuna
    Anlaşılan siz de bu zar zort ekibin içindesiniz...
    0
    0
    Yanıtla
  • Yerelli (5 yıl önce)
    Biz de yedik. Maliyet denen bir kavramdan haberiniz yok herhalde.
    0
    0
    Yanıtla
  • Reel (5 yıl önce)
    Biraz daha zam yapın,en pahalı ilk beş içinde olmalıyız,hatta en pahalı da olsa, pahalınin pahalisi da olsa;Biz itiraz etmiyoruz,o yüzden zama devam
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (5 yıl önce)
    VAYBEEE EN UCUZ SUYU İÇİYORMUŞUZDA HABERİMİZ YOK MUŞ HİÇ TASA ETMEYİN AZ KALDI SEÇİME.
    0
    0
    Yanıtla
  • bülent (5 yıl önce)
    su 3 tl olsun tm,fakat 4 tl de vergi ve diğer kazıklar yüklendiğinde tonu 7 tl yi geçiyor ,MASKİ Malatya da suyu bedava bile verse zararı yoktu ,yazık be yazık ,hükümete zarar vermek için elinizde geleni yaptınız ya bravo size
    0
    0
    Yanıtla
  • erdal (5 yıl önce)
    Şevket KESKİN çıktı izah etti almayın esnaf zor durumda dedi atık su bedelini almayın iki yıl bir yıl dedi, 2 binlira su bedeli geliyorsa 700 800 tl atık su bedeli geliyor dedi, çaycısı, oto yıkamacısı esnafın işi hep suyla dedi, Ertan mumcu da çıkmış en ucuz su bizim diyor Ankara yüzde 17 indirime gitti. yeter artık ya. Şevket Başkana da helal olsun vurdukça ses geliyor vurdukça ses geliyor, vur hakkımızı koru ölene kadar arkandayız başkanım
    0
    0
    Yanıtla
  • erdal (5 yıl önce)
    ELİMDEKİ FATURAYA BAKIYORUM SUYUN M3 8 TL YE GELİYOR KONUTLARLA TİCARETHANELERDE SUYUN METRE KÜPÜ FARKLI NEDEN BU AYRIMI İFADE ETMEMİŞ DE SAYIN BAŞKAN SADECE SUYUN METREKÜPÜ 3 KÜSÜR DEYİP DURMUŞ. AYIP YA BU ESNAFI ARTIK ENAYİ YERİNE KOYMAYIN! YEREL SEÇİMDE BEKLEYİN EN BÜYÜK CEVAP O GÜN GELECEK
    0
    0
    Yanıtla
  • Erdal bay (5 yıl önce)
    En ucuzzzzz mu malatya suyu nerde geliyor allahın malatya ya verilen bir nimettir öteki büyükşehir dediğiniz sular pompa ile arıtma cihazları la aritilarak masraflı bir sekilde vatandaşa millete yüksek fiyat a fatura çıkmaktadır ama malatya suyu ucuz dediğiniz dağın eteğinde çıkan arıtma pompa ve sayre istemeyen gelen sudur fatura da gelen miktar 50 tl se içilen su fiyat 18 tl gider 18 tl okuma bedeli 4 tl kv 6 tl böyle faturayı şişirip milleti soyup haksız kazanç elde ediyorsunuz
    0
    0
    Yanıtla
  • Raif (5 yıl önce)
    Beyefendinin Milletin aklıyla dalga geçtiğinin acı bir itirafıdır.Fazla söze gerek yok, israfın, debdebenin, saltanatın devam edeceğinin, milletin ne halin varsa gör demenin ifadesidir.Millete hizmetkar olarak gelenlerin, efendiliğe,ağalığa terfi etmenin aynasıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatya44 (5 yıl önce)
    Ben böyle bir ucuz su faturası görmedim allah razı olsun göstermediniz gelen fatura 104 tl harcanan 63 tl gerisi vergi ne vergisi atıksu ne vergisi çevre ve temizlik ben böyle adalet görmedim harcanan su 63 tl gerisini siz düşünün
    0
    0
    Yanıtla
  • Selim (5 yıl önce)
    Maskiye ait yada kiralık kaç tane 4x4 araç kaç normal araç var tabiki gideriniz fazla olur. Genel müdür maaşı makam odası makam arabaları agirlamalar bunlar hepsi su gideri. Ertan bey haklı maskinin masrafı coooook. Malatya trafiği maskinin yazan sıfır araçlarla dolu. Bunlar su yakıyor galiba. Gerçi su da ucuz değil ...
    0
    0
    Yanıtla
  • Veysel K (5 yıl önce)Selim isimli kullanıcı yorumuna
    Gardaş müdürün biri bu araçlarla ta Mersin’e cenazeye gidiyor, bilmem şefin birisi suyu üfleyerek içen şef ha sakallı adliyeden torpille gelme gece 1 lerde oğlu arabayla geziyor amannn ne söylesek boş.
    0
    0
    Yanıtla
  • Okuryazar (5 yıl önce)
    Su değil kireç akıyor musluktan. Suyun rengi beyaz olur mu? Tadı tuzlu, kötü. Hazır suya para dayanmıyor. Yemeği, çayı bembeyaz kireçli suyla yapıyoruz. Bu kadar insanın böbreklerine yazık değil mi. Bulaşık ve çamaşır makinelerinin bozulmasını saymıyorum bile. Allah ıslah etsin. İşinin ehli olmayan insanlar iş yapıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • kıvanç (5 yıl önce)
    maski remen soygun yapıyor.kendi yolsuzluklarını halka fatura ediyor.atık su bedeli su faturası kadar gelen çırmıktıda ne söylense anlamsız.maski kendi tasarruf politikası oluşturmalı ilk önce.Çok güzel noktalarda güzel söylemlerle dile getirilmesi gereken cennet şehir malatyamızda ne yazık ki bunları göremiyoruz.bilinçsiz su tüketimine elbette hepimiz karşıyız.fakat usulsüz bir bedelle su tüketimine de karşıyız.
    0
    0
    Yanıtla
  • sibel (5 yıl önce)
    4 kişilik sabah 7.30 da evden cıkıp 18.00 da evde olan bir aileye 110 tl su faturası.... Yazık günah bize millete :(((
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (5 yıl önce)
    MASKİ Araçları lütfen takibe alınsın..Yakıt su olsa dayanmaz.Eğer hakkım varsa HELAL ETMİYORUM.....
    0
    0
    Yanıtla
  • MURAT (5 yıl önce)
    Yazıklar olsun size
    0
    0
    Yanıtla
  • nazim ilhan (5 yıl önce)
    habercilere yazıklar olsun 3 kuruş paramı aldınız menfetiniz mi var neden sizde sıradan halk lar gibi sorunları sayın başkana iletmediniz araç saltanatı işi bilmeyen personel plan proje yapılmayan işleri siz medya haberçileri sizlere yazık olsun başkanın hiç suçu yok ki saygılar
    0
    0
    Yanıtla
  • Nilgün (5 yıl önce)
    suyun pahalılığı bir tarafa fatura düzenlemede bir aylık süre 35 _40 güne çıkarılıyor , aylık aşım bedeli üzerinden faturalar bir daha şişiriliyor. Geç saatlerde uykudan uyandıracak kadar aşırı gürültülü, güya cadde temizleyen araçlarla göz boyanıyor.harcanan yakıta yazık,yaptığı gürültü kirliliği yapacağı temizlikten daha fazla .bu araçlar alınırken kimler gözetiliyor acaba.bunlara o ters oturmalı tamamen işlevsiz otobüsler de dahil . Malatya yı kullanın da bu kadar hor kullanmayın lütfen.
    0
    0
    Yanıtla
  • ilyas (5 yıl önce)
    Malatya suyu yıllardır tartışılmaz güzel bir kaynak suyu.Bunu en iyi şekilde organize ederek dağıtım yapılmalı ve kesinlikle diğer illerle kıyaslama yapılmamalıdır..MASRAF kalemlerinin üzerine gidilip yerinde olup olmadığı kontrol edilmeli..Suyumuz Allahın bir lütfudur.Bunun üzerinden bir takım sorgulamalar,masraflar vs...çıkarılmadan ulaştırılmasının sağlanması gerekiyor...Saygılar...
    0
    0
    Yanıtla
  • Bulent dogan (5 yıl önce)
    Size birincilik yakışır...bismillah deyin..hz omer efendimize şikayet edecem birinci olmazsaniz
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI (5 yıl önce)
    MARDİN DE , URFA DA SU BİLE YOK YİNEDE MALATYADAN ÇOK ÇOK DAHA UCUZ , ÜSTELİK HER YIL SUDAN KAYNAKLI SALGIN HASTALIKLARDA OLMUYOR BURALARDA HER YAZ BÜTÜN MALATYA HASTAHANELERE TAŞINIYOR .
    0
    0
    Yanıtla
  • seyfettin (5 yıl önce)
    Malatyanın cazibeyle kısa mesafede gelen bu su her hangi bir terfi elektrik masrafı yok diğer belediyelerle mukayese edilerek karşılaştırılmalı. Bu nedenle Malatya halkına kazık atılıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • yusuf (5 yıl önce)
    Allah dan korkun ya siz hiç elinize o gelen faturaları aldınız mı faturanın yarısı pis su gideri çevre temizlik vergisi oluyor hiç mi vicdan yok sizlerde kullandığımız suyun parasını anlıyoruz da birde lağıma giden su için para ödüyoruz bu nasıl bir mantık...
    0
    0
    Yanıtla
  • Seyfettin (5 yıl önce)
    Ey sayın mumcu Malatya nın içme suyu gündüzbey kaptajında cazibeyle geliyor herhangi bir terfi yok aralarda depolar var suyun her hangi işlemi yok arada klor veriliyor başka masraf yok yalnız şişirilmiş yandaş personel ve har vurup harman savuran personel var. saygılar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Orhan Arslan (5 yıl önce)
    Daha bakan bey yokken ertan bey vardı yani bu boş şeyleri geçin. Artı giden Kayserili kurumu mah fetmiş. Ertan md kuruş hesap yapan donanımlı israftan nefret eden zeki ve Hakkı hukuku bilen iyi bir yönetici. İyili maskiye geldi hızla toparlar ve problemleri bitirir
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmwt İLİÇ (5 yıl önce)
    Bu yazıları okuyup Ertan bey e eğer bildirmiyorsanız bu insanların vebali günahı sizin boynunuza. Özellikle ben mail adresimi yazdın sizden haber bekliyorum kesinlikle cimere bildirecem. Sayın Ertan bey sizden bir ricam daha MASKİ nin araçları ortalıkta çok dolaşıyor boş beleş sizin haberiniz yoktur dur.
    0
    0
    Yanıtla
  • mikail (5 yıl önce)
    Editör kardeş bu yorumları malum şahsa okutsana en azında bizim enayi, akılsız, olmadığımızı anlasın
    0
    0
    Yanıtla
  • Ensar (5 yıl önce)
    Müdür bey galiba uzayda yaşıyor bi zahmet halkın içine çıksın
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet İLİÇ (5 yıl önce)
    Sayın genel müdür Ertan Mumcu Malatya nın su konusunda yazılar yazmışsınız illaki doğruluk payı vardır ben diğer yazılar gibi hepsi yanlış demiyorum ama bazı konularda haksızlık yapılmıyor değil işte faturalar bende buna bakarak yazıyorum niye 2 veya 3 aydır faturaları 35 veya 40 günlük gönderiyorsunuz. Ben söyleyeyim niye çünkü faturalar 30 veya 25 günden sonrası normal kullananlar için diyorum 20 m2 sonrası katlamalı gidiyor. Bunun yanında atık su çevre temizlik KDV tabi ki farklı oluyor belki bu tür olaylarda haberiniz yoktur dur size yansıtmazlar ama şunu söyleyeyim ben bu yanlışlıkları Cimere bildireceğimi size watsap tan mesaj atmıştım. Ama lütfen bu konularla ilgilenin çünkü herkese zarar veriliyor,bu tür konular belediye ve belediyenin tüm birimlerine
    0
    0
    Yanıtla
  • ismail (5 yıl önce)
    dünyanın en az masrafsız suyu malatyada ama en pahalı suyu biz içiyoruz kola fiyatına diğer büyükşehirleri örnek göstermiş onlarıki baraj suyu ama bizimki doğal kaynak suyu malatyalılarla dalga geçiyorlar bildğim birşey var size oy moy yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Mağdur (5 yıl önce)
    3.02 demiş. Elimdeki faturayı hesaplıyorum bir türlü 3.02 yi bulamadım benim fatura niye 4.46 çıkıyor. Haram olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Canercan (5 yıl önce)
    Allah razı olsun iyiki zam yok sudan ucuz su malatyamizda
    0
    0
    Yanıtla
  • SERDAR (5 yıl önce)
    Ucuzmuş suyu getirmek için ne kadar harcama yapıyorsun ki ucuz diyorsun. SANKI KENDILERI URETIYOR SUYU. Malatya gibi suyu bol bir yerde bedava değilse pahalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Fırat (5 yıl önce)
    Ne masrafı var ki Malatya suyunun? Yazık günah. Önce o Maski araçlarını düzgün kullanın. O araçlar i şahıslara tahsis etmisseniz tabi çıkar kadar yakıt masrafı
    0
    0
    Yanıtla
  • Alperen (5 yıl önce)
    Arkadaşlar maski müdürüne laf yok çünkü bakan beyin yakını yani belediye başkanının aday olması için bir kapıdır o yüzden ne desek havada kalacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • MURAT (5 yıl önce)
    İSTANBULLA ANKARA İLE KIYASLIYON. YALANDAN KİM ÖLMÜŞ
    0
    0
    Yanıtla
  • Zehra (5 yıl önce)
    O kadar ucuz o kadar ucuz ki her ay 300tl sufatirasi ödüyor uz
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (5 yıl önce)
    Akpinar daki sos binasini herkes iyi bilir.1.2 sene once bina komple yapildi.trilyonlar harcandi ve ardindan binaya oturulamaz raporu verildi.kime yaptirdiniz.bunun bedeli vatandasa odetildi.odetiliyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı. Vasfi (5 yıl önce)
    Çok şükür vatandaşımız su tasarrufu nedir bilmiyor. Belediyenin de canına minnet. Sitenin suyu sulama amaçlı kullanılıyor. Gelen 1000 lira faturanın 250 lirası atık su. Allah korkusu olan adam sulama suyunda atık su olmayacağını bilir. Millet verdiği oydan yaptığı tercihten dolayı cehenneme gideceğini ya da ülkenin batacağını düşünmeye devam ederse ensemizdeki tokat inmez. Bunu ganimet bilen fırsatçılar da bitmez.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (5 yıl önce)
    1-Arıza oldugu zaman.Gelip arızayı yapıyorsunuz.ama.arkadan 180 tl faturaya yansitiyorsunuz.ve bu soyledigim 3 yil oncesi. 2-Arıtmaya olan borcunuzu soyluyorsunuz.Onu zaten bizden atık su bedeli olarak alıyorsunuz. 3-Yakıta 15 milyon para oduyoruz diyorsunuz.tabi haklısınız.100 veya daha fazla kiralık binek araç maski calısanlarınin altinda tum sahsi islerde.hatta g.antep e baklava alip gelmeye kadar oglen yemeklerinde evlerine gidip gelmeye kadar kullaniliyor. 3-600 adet sondajımız var diyorsunuz.ama çoğu çalışmıyor.onlari iptal edip kaynak sularini daha onceden hazir olan borularla vatandasa içiriyorsunuz. 4-Benim bahcem var 2000 tl ile 1000 kok kayisi suluyorum.peki siz 600 tane sondaj dediginiz yarisi kullanilmayan.farz edelim calissin.17.5 milyon (trilyon)hesabini yapin. 5-Siz kimsinizki çikmis kamuoyunda yanlis algi var diyorsunuz.800 bin insan yanlis biliyor.hatta melih gokcek zamaninda gunduzbeyi gezdiginde Ahmet Cakir a boyle bi imkan var neden vatandasa suyu bedava vermiyosun dedigini bi turkiye biliyor.ama bizim maski muduru cikmis malatya insaniyla alay ediyor.Ayrica en sonda verilen buyuksehir su fiyatlarinin cogu yanlis.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gündüz bey (5 yıl önce)
    Malatya suyu gündüzbeyden geliyor başka hiç bağlantı yok pompa ücreti nakliye elektrik vs de yok ama maalesef en yüksek fiyattan Malatya su içiyor oda yetmez gibi atık su bedeli vs yazık bize olan halka oluyor...
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (5 yıl önce)
    30 tl olan su faturası 100 tl ye çıktı..neyin ucuzluğu???
    0
    0
    Yanıtla
  • torpili olmayan malatyalı (5 yıl önce)
    Bunlara inan varmı? Artık inanmiyoruz kendi adıma konuşayım inanmıyorum kim bilir kimin tanıdığı genel müdür olmuş
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (5 yıl önce)
    sıkılmadan nasıl söyleyebiliyorsunuz bunu. Elektrik sudan üretilmesine rağmen sudan daha ucuz. Evimin bir aylık elektrik faturası 100 lira, bir aylık su faturası 200 lira. Utanç verici bir açıklama yapmışsın yazıklar olsun sizlere.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malaty ali (5 yıl önce)
    Öncelik ile şu doğadan Allahin bir hikmeti. 1 . Maliyeti sıfır olan bir kaynak neden para ile satılır 2. Alt yapı hizmeti için harcanan para belediyeler için verilen ödeneklerden yapılması lazım 3 .bence kaynağı bedava olan suyun belediyenin bir hizmeti olarak vatandaşına bedava olarak verilmesi gerekiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vural (5 yıl önce)
    Maşallah bir maski binası yapmışsınız bilmeyen bu sarayı kim yaptırmış der o nasıl bir bina yapmışsınız vallaha kralar kıskanır
    0
    0
    Yanıtla
  • Haklısın kardeşim halkı düşünen yok sadece oy verelim diye bizlere yalan konuşuyorlar.su sayaçlarını okumaya 3 kişi birden geliyor . Okadark personel almışlarki nereye göndereveklerini bilmiyorlar. Yazık bu ülkeye
    0
    0
    Yanıtla
  • tamer (5 yıl önce)
    El insaf.....5 kişilik bir aileye 141 tl su parasi gelmiş asgari ücretli nasıl ödeyebilir kasevetim Allah'a ehil olmayanlar yönetiyor bu memleketi
    0
    0
    Yanıtla
  • Bulent (5 yıl önce)
    De dinimeeeee...hangileriymiş bu belediyeler..
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (5 yıl önce)
    yakıta 15 milyon ödersiniz tabi araçlarıniz düğün konvoylarinda çoban tasimakta kullanılıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Muhammed (5 yıl önce)
    Her mahalle kendi tesisatının parasını ödesin mahalle olarak ilçe ye yapılan çalışmanın açısını neden herkesden çıkarıyorsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Zeki (5 yıl önce)
    Çocuklarda salgın var, hastaneler tıklım tıklım. Sebep şebeke suyu diyor doktorlar. Niye haber yapılmıyor?
    0
    0
    Yanıtla
  • Soysal (5 yıl önce)
    Şevket Keskin, Büyükşehirin ayarı ile iyi oynamış, önce esenlik, sonra maski açıklama yaptı. Bir kaç isim daha çıkıp konuşsa Büyükşehirde uykular kaçacak. Ne esenlik şirketinin açıklaması nede maskinin açıklaması hiç tatmin edici değil. İstanbul ve Ankara ile batıdaki büyükşehirlerle Malatya'yı kıyaslamak zaten bakış acısını gösteriyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (5 yıl önce)
    Utanmadan suyu en ucuz içen iliz diyebiliyorsunuz ya helal olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Gerçek Malatya (5 yıl önce)
    Vallaha bilmiyordum. Allah razı olsun. Ahmet Çakır suya yaptığı zamlarla tarihe geçti. Cemal Akın da suyumuzun tadını bozmakla tarihe geçti. Normal bir aile 80 ile 110 TL arasında aylık şu parası ödüyor. Bir de ucuz demezler mi? Eskiden su faturaları 2 aylık gelirdi, komik rakamlardi. Şimdi neredeyse 25 günlük geliyor. Allah in Malatya ya bir nimeti olan suyumuz üzerinden eğer bazı açıkları kapatmak için keyfi zam yapılıyorsa. Allah a havale ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Dertlidayi (5 yıl önce)
    Lafı eveleyip geveleme atık su bedelini söyle su parası kadar atik su bedeli aliyorsun.hizmetiniz sizin olsun sularin içileceği yok yeri varsa hizmet yapmayin
    0
    0
    Yanıtla
  • AYDIN (5 yıl önce)
    Size KARADENİZ i bağlasalar yine yetişmez.Beledi YE!
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Bey (5 yıl önce)
    benim sorum su arkadas o zaman; buyuksehire 1m3 suyu eve ulastirmanin maliyeti ne kadar? eminim metreküp basına eb fazla kar yapan bizim belediyedir... son olarak, bu maski mudurunun ozelligi nedir? mühendis, kimyacı midir?
    0
    0
    Yanıtla
  • mali müşavir
    0
    0
    Yanıtla
  • EROL (5 yıl önce)
    Su KOZLUK köyünden geliyor evlere hiç bir şeye değmeden dağılıyor.Alt yapı sıfır.Geçen gün HASANBEY de boru patlamış Malatya nın en az bir aylık suyu boşa gitmişti.Sen devamlı boru değiştiriyorsun ama kimin borusunu değiştirdiğin belli değil.Kaçakları takip etmiyorsunuz.Yandaşlara Peşkes çekiyorsunuz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gratiss (5 yıl önce)
    40 günde bir saat okumaya geliyorsunuz sonra limiti aştı diye zamlı fiyat biniyor.Bunun vebalini nasil vereceksiniz.
    0
    0
    Yanıtla