"..29 Kasım 2007 Perşembe günü yaşlı bir amca Meyvecilik Araştırma Enstitüsüne etrafına özlemle baka baka ve yavaş adımlarla geldi. Müdür Yardımcısı K. Uğurtan Yılmazın kapısını çalarak görüşmek istediğini dile getirdi ve odadan içeri girerek önünde bulunan koltuğa oturdu. Geçmişin özlemi ve anılar bir bir hatırlara geldi, sözler dile döküldü. Amcanın adı Tahsin Arslandı.
Tahsin Amca 1937 doğumluydu ve Yakıncalıydı. Emekli öğretmendi ve Sıtmapınarında bulunan Mustafa Necati İlköğretim Okulunun eski müdürlerinden birisiydi.
İçilen çayın sıcaklığı sohbet ortamına da yansımıştı. Tahsin Amca cebinden beyaz şeffaf bir poşete sarılmış eski bir evrak çıkardı. Evrak dörde katlanmıştı. Müdür Yardımcısı Yılmaz meraklı bir gözle Tahsin Amcanın ellerinde yavaş yavaş açılan evraka bakıyordu. Evrak açıldı. Bu bir kurs belgesiydi. Belgenin üstünde Malatya Bahçe Kültürleri İstasyonu Meyvecilik Kursu Belgesi yazıyordu. Yazının devamında 3 / 7 / 1950 tarihinden 13 / 7 / 1950 tarihine kadar müessesemizde meyvecilik kursuna iştirak eden Arslan oğlu Tahsin Arslan kursu p.iyi (10) derece ile başardığından bu belgeyi almağa hak kazanmıştır. yazıyordu.
14 / 7 / 1950 tarihli bu kurs belgesini o zamanın Kurum Müdürü Ridvan Turan, Asistan Vasfi İyiol ve Tekniker M. Sait Doğuç imzalamıştı ve belgeye 25 ile 5 kuruşluk iki adet damga pulu yapıştırılmıştı. Belgeyi Malatyanın o zamanki matbaalarından Gayret Matbaası basmıştı.
Belgede dikkati çeken ilginç bir ayrıntı da, o zaman 13 yaşında olan Tahsin Amcanın, Malatya Bahçe Kültürleri İstasyonunun 13. kuruluş yılında 13 Nolu kursiyer olarak eğitim görmüş olmasıydı. Tahsin Amca evde eski evrakları karıştırırken bu belgeyi bulmuş ve belgeyi cebine koyarak Meyvecilik Araştırmanın yolunu tutmuştu.
Anıları tazeleme, eskileri anma ve ahde vefa adına enstitüye gelen Tahsin Amcanın eskilerden bahsederken yaşadığı heyecan, emekli öğretmen olması münasebetiyle, geçmişi anlatırken kullandığı hitabeti ve tatlı dili, Müdür Yardımcısı Yılmazı ve daha sonra Yılmazın odasına gelenleri de etkilemiş, herkes Tahsin Amcanın ağzından çıkanları sabırsızlıkla bekler hale gelmişti.
Müdür Yardımcısı Yılmazın 2 yıl önce göreve geldiğinde ilk yaptığı işlerden birisi kurumun arşivlerini karıştırarak, kurumun geçmişiyle ilgili bilgiler edinmek olmuştu. İşte o incelemeler sırasında kuruma ait oldukça eski resimler ortaya çıkmıştı. Yılmaz bu resimleri çıkararak Tahsin Amcaya uzattı. Eski resimleri içini çeke çeke inceleyen Tahsin Amca o zaman kurumda görev yapanların bazılarını hatırlamış, tanımıştı.
Tahsin Amcayla aynı yaşta olan Meyvecilik Araştırma Enstitüsü tarih sahnesinde Malatyaya güzel hizmetler ve yenilikler getiren bir kuruluş olarak hep yerini alacaktır. 1950de Tahsin Amca ve diğer kursiyerlerin eğitim yeri olan kuruluş, bugün de yarının Tahsin Amcalarına eğitim vermeye devam etmektedir. Kısacası geleceği, geçmişinin aynası olacak bir tarihtir Meyvecilik Araştırma "
KAYNAK: Meyvecilik Araştırma