Cumhurbaşkanı Gül, terörün Türkiye'nin gündeminden gerçekten çıkmasının ve kardeşliğin pekişmesinin önemine işaret ederek, ''Bunun için silahların tamamen bırakılması esastır'' dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya ile Çankaya Köşkü'nde düzenlediği ortak basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
İsrail'in Türkiye'den Mavi Marmara baskınından sonra özür dilememesi halinde iki ülke ilişkilerinin normalleşemeyeceğine dair sözlerinin anımsatılması ve ''Şimdi İsrail'den o özür geldi, bundan sonraki süreçte normalleşmenin hızlı olabileceğini düşünüyor musunuz?'' diye sorulması üzerine Gül, şunları söyledi:
''Mavi Marmara'ya yapılan çok büyük bir yanlıştır, onun giderilmesiyle ilgili şartlarımızı söylemiştik ve çok kesin de tavrımız vardı. Nihayetinde İsrail bunu gördü ve yapması gerekenleri yapmış oldu. Bundan tabii ki memnuniyet duyuyorum. Şimdi her şey daha çok sıcak, durun bakalım bundan sonra,bu bir adım olmuş oluyor.''
''Olmayacak şeylerin kesinlikle gündeme gelmemesi''
Cumhurbaşkanı Gül, çözüm süreci kapsamında Akil Adamlar Komisyonunun hükümet tarafından mı TBMM tarafından mı kurulacağının sorulması üzerine de Türkiye'nin önemli bir süreç içerisinde olduğunu söyledi.
Çok önemli bir konunun Türkiye'nin gündeminden çıkartılmasıyla ilgili canlı bir tartışmanın olduğuna, dikkat çekici hususlar ve fikirlerin paylaşıldığına işaret eden Gül, bunu çok normal gördüğünü kaydetti. Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Önemli olan bunun Türkiye'nin gündeminden gerçekten çıkması ve Türkiye'de gerçek anlamda kardeşliğin, barışın, huzurun iyice, tekrar pekişmesidir. Şüphesiz ki bunun için silahların tamamen bırakılması esastır. Yoksa silahlı çıkıp da dışarıda silahlı durmak değildir.
Bu tip meselelerin ne kadar zor ve dikkatle takip edilmesi gereken konular olduğunu herhalde herkes biliyordur. Çünkü dünyanın başka yerlerinde de uygulamalar vardır. Önemli olan sağduyunun hakim olması, böyle bir süreç içinde olmayacak şeylerin kesinlikle gündeme gelmemesi, Türkiye'nin birliği ve beraberliğini herhangi bir şekilde zedeleyecek hiçbir gelişmeye kesinlikle müsaade edilmemesi ki zaten böyle de olacaktır. Bundan hiç tereddütüm de yoktur.''
Türkiye'de, bu konuda değerli fikirleri olan aydınlar, entelektüeller ve fikir adamları bulunduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:
''Bu konu bizim en çok uğraştığımız, en çok fikir yürütülen, en çok düşünülen konulardır. Dolayısıyla bu çerçevede eğer şimdiye kadar sorumlu ama fikri, ciddi düşünceleri olan insanlardan faydalanılmasından daha tabii bir şey de olamaz. Ama nasıl olur, ne olur, bunlar nihayette Hükümetin takip ettiği bir konu ama herkesi, parlamentoyu, siyasi partileri, bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını ilgilendiren bir konu olduğu için herkesin yapıcı ama sorumlu bir şekilde düşüncelerini ifade ederek bu sürece katılmasında fayda vardır.
Bu, süreci sağlamlaştırır, herkesin işin içinde olduğu ve herkesin mutmain olduğu, herkesin bir şekilde katıldığı bir süreç olursa kalıcı olur. Bu çerçevede görüyorum. Senelerdir bu konularda fikir yürütmüş, düşünmüş, güzel şeyler yazmış insanlardan faydalanmak bu anlamda iyi olacaktır diye düşünürüm. Ama işin çerçevesini Hükümet ve şu anda bu işle ilgilenenler çizeceklerdir.''