CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, “Malatya’nın son dönemdeki görüntüsü Malatyalılara, Malatya’ya yakışmayan bir görüntü” dedi.
Kiraz, Büyükşehir, Battalgazi ev Yeşilyurt Belediye Meclis Üyeleri, ilçe başkanları ve partililerin katılımıyla parti il binasında değerlendirme toplantısı yaptı.
Malatya’daki Askere Alma Bölge Başkanlığının kapatılmasının söz konusu olduğunu savunan Kiraz, “Malatya, 2’nci Ordu’nun olduğu önemli askeri merkezlerden birisi. Birçok ilinde Malatya’ya bağlı olduğunu bütün kamuoyu biliyor. 2’nci Ordu’nun olduğu bir ilde Askere Alma Bölge Başkanlığının kapatılıyor olması gerçekten kabul edilebilir veya mantıken bir yere oturtulabilir bir durum, bir davranış değildir. Bunun mantığını anlayabilmek hiçbir Malatyalı açısından mümkün değil” ifadelerini kullandı.
“MALATYA KAPATILACAK, ADANA’YA BAĞLANACAK”
Malatya Askere Alma Bölge Başkanlığının kapatılarak Adana Askere Alma Bölge Başkanlığına bağlanacağını iddia eden Kiraz, şunları söyledi: “Buradan daha önce birçok askeri birliğimizin zayıflatıldığını gördük. Özellikle acemi birlik noktasında Malatya önemli merkezlerden birisiydi. Oranın ciddi bir şekilde sekteye uğratıldığını ve acemi askerlerin yetiştirilmesi noktasında Malatya’nın çok gerilere düştüğünü daha önceki uygulamalarda maalesef karşılaştık. Ayrıca AKP iktidarı döneminde son 15 yıl içerisinde Malatya’nın birçok bölge müdürlüğünün başka illere taşındığını, komşu illere gittiğini acı bir gerçek olarak Malatyalılar izledi, gördü. Tabi biz, her bölge müdürlüğü giderken ‘Niye Malatya’ya haksızlık yapılıyor’ diye bir türlü anlamlandıramadık, kafamızda da bir yere yerleştiremedik. Halende yerleştirmiş değiliz. Örneğin kayısı için önemli olan meteoroloji niye Malatya’dan gitti, bunu halen anlayabilmiş değiliz. Ya da yeni gelen yeni bir bölge müdürlüğü neden Malatya’ya kurulmaz? Örneğin DAP kurulurken Erzurum tercih edildi. Niye Malatya tercih edilmedi, bunu da anlamakta güçlük çekiyoruz. Çünkü o dönem Malatya’da gündemdeydi. İddialara göre önce Adana Askere Alma Bölge Başkanlığı kapatılacaktı. Ancak milletvekillerinin, oradaki siyasilerin belki devreye girmesiyle oradaki kapatılmıyor. Hatta oradaki kapatılacak, Malatya’ya bağlanacaktı. Ama şimdi tam tersi oldu Adana kapatılmıyor, Malatya kapatılıyor ve oraya bağlanmak isteniyor. Bu anlayışı Malatyalılar olarak kabul etmediğimizi ifade ediyoruz. Malatya iline Adıyaman, Elazığ, Kahramanmaraş ve Tunceli illeri bağlıydı. Bu kapatma hem vatandaşı hem de personeli büyük ölçüde mağdur edecek. Bu konuyla Genel Başkan Yardımcımız Veli Ağbaba bir değerlendirme yaptı, mecliste de bunun takipçisi olacak. Malatyalı bir bakanın da olduğu iktidar partisinin de Malatya Askere Alma Bölge Başkanlığının kapatılmaması için mücadele etmesi gerekiyor. Onlara da çağrıda bulunuyoruz; lütfen bütün bölge müdürlükleri giderken seyirci kaldınız, bir tek biz ses yükselttik ama bu konuda Malatya’nın tarafında sizde olun.”
“TAMİRCİLER, BELEDİYELERE TEŞEKKÜR EDİYORLAR”
Kiraz, şehir merkezinde yeni yapılan asfaltın sökülerek yenisinin yapıldığını savunarak, “Malatya’da son dönemlerde tamircilerin çok memnun olduğunu düşünüyorum. Çünkü hangi sokağa girsem, araç dibini bir tarafa vurmadan çıkmıyor. O dibini vuran araçlar tamire gidiyor. Herhalde tamirciler, Malatya Büyükşehir Belediyesine ve merkez ilçedeki iki belediyeye önemli teşekkürler ediyorlar. Ya da bu konuda teşvik ediyorlar diye düşünüyorum. Çünkü Malatya’nın sokakları aylardır neden çukur içerisinde ve bir türlü düzeltilmez anlamak mümkün değil. Yolları kazıp kapatmadıkları gibi ve bir türlü çalışmaları bitirmedikleri gibi daha yeni yaptıkları Kanalboyu’nda geçen hafta asfaltı söküyorlar. Yeni yaptığın bir asfaltı Allah aşkına sökmek nedir? Neyi amaçlıyorsun, neyi hedefliyorsun, kime rant sağlamayı hedefliyorsun da daha dün yapılan taze asfaltı kazıyorsun ve yeniden asfaltlamaya çalışıyorsun. Bir proje, plan yapılmaz mı? Hiçbir öngörün olmaz mı? Bu belediyede hiç mimarın, mühendisin yok mu? Hadi sen esnafsın belediyecilikten anlamıyorsun ama hiçbir daire müdür, yardımcın, belediyede bu işten anlayan yok? Bunların sebeplerini de maalesef bir tek yetkili çıkıp açıklamıyor. Malatya-Yeşilyurt arası Tecde yolunda bir kısmı 2014 yılı yaz aylarında tamamlandı. Tam üç yıl önce yol bitti. Bir yıl sonra ışıklarını takabildiler. Bir yıl sonra ağaç diktiler. 2017 yılı yaz aylarında gidin bakın hala orada yürüyüş yolu çalışması yapılıyor. Her sokağımızda, her caddemizde aylarca, yıllarca insanları canından bezdiren hizmetler yapılıyor. ‘bir ay rahat edeceğiz’ diyoruz, bir ay sonra yeniden o yeni asfaltı söküyorlar ya da o yollar çukur şeklinde kalıyor. Maalesef Malatya’nın son dönemdeki görüntüsü Malatyalılara, Malatya’ya yakışmayan bir görüntü” değerlendirmesinde bulundu.
“ŞEHRİN HER YERİNDE SUSUZLUK VAR”
Kiraz, şehrin her yerinde susuzluk olduğunu iddia ederek, şunları söyledi: “Çok yakın zaman içerisinde bir tek su kaynağımız var, Gündüzbey Kaptaj bütün Malatya’nın içme suyunu orası veriyor. Yine sulama suyu konusunda da Malatya’daki barajların birçoğunda önemli sıkıntılarımız var. Özellikle Malatya havzasının büyük bir bölümünü sulayan Çat Barajı’nda suyun çok eksik olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız. Bu yaz önemli bir kuraklık bizi bekliyor. Malatya’nın her sokağında, her caddesinde saatlerce sular kesiliyor. Dolayısıyla bununla ilgili hiçbir önlem almak, alternatif bir su kaynağı bulmak hiç kimsenin aklına gelmiyor. Peki, bu insanlar yarın tamamen susuz kaldığında ne olacak? Bu Ramazan ayında saatlerce su alamayan insanlar var. Büyükşehir olmuşuz, adı büyük ama maalesef bu temel ihtiyaçlarımız konusunda önemli, ciddi sıkıntılarımız var. Bu konuda önemli çalışmaların yapılması gerekiyor. Yarın çok geç olmadan adımların bir an önce atılması gerekiyor. Belediye ne yapıyor? Tüm sorunlar varken, Malatyalılar bunlarla uğraşırken bir dönem üç aylarını ayırdılar ‘eveti nasıl artırırız’ dediler. Sanane ‘evet’ten, ‘hayır’dan. Sen Malatya’nın belediyesisin, hizmetine bak. O bitti ‘pembe trambüs mü olsun, yeşil trambüs mü olsun?’ insanları niye ayırıyorsun? Üniversite güzergahında böyle bir anlayışı gündeme getirme en ilkel anlayışlardan bir tanesidir. Bunlarla uğraşacağınıza Malatya’nın sosyal donatı açısından birçok eksiği var. Suyu yok Malatya’nın. Malatya susuzluktan kıvranmaya başladı. Malatya’nın su sorununu çöz. Ayrıca araçlarımızın her gün tamire gitmesinden bizleri kurtar. Asıl işine, görevine dön.”
“TARSİM’DEN KAYNAKLI BİRÇOK SORUN VAR”
Malatya kayısı için ‘fizyolojik dökülme’ raporunun verildiğini ifade eden Kiraz, “Malatya’nın her yıl ki derdi kayısı. Sezon başlar Şubat, Mart ayında başlarız, don vurur, dolu vurur. Bu sene de kayısılar fizyolojik, insanlar gibi değerlendiriliyor. Duygusal olarak onların sıkıntıya girdikleri düşünülüyor. Niye, ‘fizyolojik dökülme’ diyorlar. Çünkü TARSİM’de vatandaşın yaptığı poliçede ‘fizyolojik dökülme’ diye bir şey yok. Öyle rapor verirse çiftçi bir şey alamıyor. Onun için ‘fizyolojik dökülme.’ Her yıl dökülüyor. Her yıl Mart ayında don vurursa kayısı dökülür, bunu bütün Malatyalılar bilir. Maalesef gelen eksperler Alanya’da muzu biliyor, burada kayısı görmemiş, orada muzu görmüş burada öyle değerlendiriyor. TARSİM’den kaynaklı birçok sorun var. Her yıl TARSİM’den kaynaklı sorunlarla maalesef sigortalama oranı da çok düşüyor. Malatya’da kayısı üreticisinin ancak 10’da biri ya da 100’de 10’u-15’i sigortalama yaptırıyor. Onun dışındaki kendi kaderine terk ediyor. Çok tutsa dert, az tutsa dert. Bu dertten niye Malatya kurtarılmaz, anlamak mümkün değil. Çok kolay fındığa alan bazlı destek veriyorsun, kayısıya da ver, çiftçi rahat bir nefes alsın. Taban fiyat belirliyorsun, kayısıya da taban fiyat belirle hiç değilse kayısı üreticisi ürettiğinden kaça satacağını bilsin. Bu konuda çalışmalar yapılmıyor. Kayısı üreticisi kara kara düşünüyor” dedi.
Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com