Türkiye’de meme kanseri tarama yaşı 50 -69. Ancak Avrupa Cerrahi Kongresi’nde konuşan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahit Özmen, tarama yaşının 40’a inmesiyle tedavi şansının artacağını söyledi.
İstanbul’da düzenlenen Avrupa Cerrahi Kongresi’ nde konuşan İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof Dr. Vahit Özmen, Türkiye’de meme kanserinin görülme sıklığının ve ölüm oranının son 20 yılda iki katına çıktığına dikkat çekti. Özmen, meme kanseri için tarama yaşının 40’a inmesi için Sağlık Bakanlığı’nın çalışma yürüttüğünü belirterek, böylece erken tanı ile tedavide başarı şansının artacağını kaydetti.
EN HIZLI ARTAN SAĞLIK SORUNU
Prof. Özmen, 1993 yılında 100 binde 24 bin olan meme kanseri sıklık oranının bugün 100 binde 50 bine çıktığına dikkat çekti ve kanserin son 10 yılda en hızlı artan sağlık sorunu olduğunu vurguladı. İstanbul Bahçeşehir’de 6 bin 500 kadın üzerinde, 4 yıl süren bir araştırma yapıldığını anlatan Özmen, araştırmaya katılan kadınların yüzde 60’ını oluşturan 40-49 yaş grubunun yarısında meme kanseri tespit edildiğini anlattı.
KİMLER RİSK ALTINDA?
Meme kanserindeki artışı yaşam tarzının değişmesine, obezite, geç evlilik ve geç doğum yapma, emzirme süresinin azalması, gibi nedenlere bağlayan Vahit Özmen, 30 yaşından sonra doğum yapan kadınların 20 yaşında doğum yapanlara göre 3 kat daha fazla meme kanseri riski taşıdığını anlattı. Özmen, erken adet görme ve geç menopozun ve kürtajın kanser riskini arttırdığını kaydetti.
TARAMA YAŞI NEDEN ÖNEMLİ?
Türkiye’de halen 50 -69 yaş olan meme kanseri tarama yaşının 40-69 yaşına çekilmesi için Bakanlığın çalışma başlatmasının önemine değinen Prof. Dr. Vahit Özmen, erken teşhis ve tedavi ile meme kanserinin tamamen tedavi edilebilir ve memenin korunmasını sağlayan bir kanser türü olduğunu vurguladı.
MEME KAYBI KORKUSU
Meme kanserinde ev hanımlarında çalışan kadınlara oranla meme kanserinin daha geç teşhis edildiğini belirten Özmen, memenin alınması korkusunun da kadınlarda erken teşhisi engellediğini kaydetti. Özmen, bu konuda kadınların eğitiminin yanı sıra sağlık çalışanlarının eğitiminin de önemli olduğunu vurguladı.
Meme kanseri fark edilmesiyle tedaviye başlama arasında geçen süreye dikkat çeken Özmen, şu bilgileri verdi: “Doğu ve Orta Avrupa’dan 11 ülke ile birlikte yaptığımız bir uluslar arası çalışmamızda, ülkemizde meme kanseri belirtisini fark eden bir kadının tedaviye başlaması için geçen ortalama sürenin, ülkemizde 13.8 hafta (3 ay) olduğu saptanmıştır. Bu süre, Polonya’da 11 hafta, İngiltere’de 8, Danimarka’da 9 hafta olup, Meksika ve Hindistan’da daha uzundur. Bu sürenin uzamasında etkili olan sisteme ve tedaviye güvensizlik, eğitimsizlik, organ kaybı korkusu gibi faktörler ortadan kaldırılmalıdır.”