SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tarihi Köy Camisinin Tescili İçin Girişim

0
Güncellendi - 2021-06-17 02:20:02
Tarihi Köy Camisinin Tescili İçin Girişim
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’daki tarihi yapıların korunması, restore edilmesi ve gelecek nesillere aktarılması için Malatya genelinde çalışmalarını yürüten Büyükşehir Belediyesi, Akçadağ Yukarıörükçü Mahallesinde (köyünde) bulunan ve 1610 yılında yapıldığı bildirilen Yukarıörükçü camiinin tescil edilmesi için girişimlerde bulundu. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 410 yıllık Yukarıörükçü Cami içinde ve çevresinde incelemelerde bulunarak caminin tescil edilmesi için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Başkan Gürkan, “Yukarıörükçü’deki camimiz 1610 yılında yapılmış, ahşap ve tavanda ardıç kullanılmış. Tabanda da taş ve kerpiç mimarinin en güzel örneklerinden bir tanesi. Hem kerpiç, hem taş, hem de ardıç ahşap mimarinin temel karakteristik özelliğini taşıyan camimizin tescil edilmesi için ilgili arkadaşlarımıza talimatlarımızı verdik. Tescilden hemen sonra rölöve restorasyon projeleri çıkarılıp aslını yitirmeden, aslına uygun bir şekilde çalışmaların yapılması için de yine ilgili arkadaşlarımıza talimat verdik. Daha önceden de Akçadağ’da Kadıibrahim Mahallemizde bulunan yine ahşap, taş ve kerpiç mimari örneği olan camimizle ilgili de tescil işlemlerini başlatmıştık. Kadıibrahim Camimizin tescili yapıldı. Rölöve restorasyon çalışmalarıyla ilgili projeleri hazırlandı. İnşallah Koruma Kurulundan çıktığı takdirde restorasyon projeleri yapım safhasına geçmiş olacak. Yukarıörükçü Camimizi de bir an evvel tescil ettirip akabinde projelerini çıkarıp Koruma Kurulundan geçtikten sonra çalışmalara başlayacağız. Anadolu’nun değişik yerlerinde 400 yıllık camilerin olması ve dimdik ayakta durması, dönemin mimari örneklerini taşıması önemli. Bu eserlerin tescil edilmesi, korunması, gelecek kuşaklara aktarılması ve kimliğinin, hafızasının korunması anlamında önemli bir tarihi yapımız. Tarihi yapıları korumamız bizim temel görevlerimizden bir tanesidir. Bizde üzerimize düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmek zorundayız” diye konuştu.

Yukarıörükçü Mahalle Muhtarı Necmettin Korkmaz ise, “Camimiz 1610 yılında yapılan 410 yıllık bir cami. Bugüne kadar elimizden geldiğince mahalleliler olarak bakımlarını yaptık ve çevre düzenlemesini de Akçadağ Belediyesi yaptı. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan’da mahallemize geldi ve camimizi inceledi. Bundan sonraki çalışmaları kendilerinin yürüteceğini söylediler. Başkanımıza teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız