Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Mart ayı olağan toplantısı meclis başkanı Sami Payza başkanlığında yapıldı ve gündemdeki konular görüşülerek karara bağlandı. TSO başkanı Hasan Hüseyin Erkoç; Maliyenin uyguladığı borç yapılanmasını tarım ve enerji sektörü başta olmak üzere diğer sektörlerde uygulanmasını, KOSGEBin hizmet sektörüne de kredi vermesini, Halk Bankasının girişimcilere yönelik Fuar Paketi uygulamasının diğer bankalara da örnek olmalı diyerek işadamlarına yönelik kredi ve desteklerin artırılmasını istedi. Başkan Erkoç ayrıca Tarım sektörünün gelişmediği ülkelerde sanayi gelişmez. Gelişmiş ülkeler kendi tarımsal sektörüne sınırsız destek sağlarken bizlere de üretmeyin diyorlar diye konuştu.
TSO Meclis başkanı Sami Payzanın, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlunun da aralarında bulunduğu, helikopterin düşmesi sonucu yaşamlarını yitirenlere rahmet, ailelerine ve ülkemize başsağlığı diliyorum konuşmasıyla başlayan toplantı geçen ayın toplantı tutanak özetleri ile bütçesinin okunup kabul edilmesinden sonra Odanın Mart ayı faaliyetleri ile ilgili olarak oda başkanı Hasan Hüseyin Erkoçun konuşması ile devam etti.
Başkan Erkoç Mart ayının seçim ayı olması nedeniyle oda çalışmalarını en alt düzeye indirdik. Ama mart ayı içerisinde mobilya sektörünü de içerisinde barındıran 4. gruptan 40 meslek mensubunu Ankaradaki mobilya fuarına Odamızın öncülüğünde götürdük. Diğer meslek gruplarının da bu tür talepleri olursa Oda olarak destekleriz diyerek başladığı konuşmasını Geçtiğimiz aylarda başlayan Maliyenin borç yapılandırma çalışmalarının tarımsal ve enerji sektöründe de gerçekleştirilmesi için ilgili tüm kurumlara başvuru yaptık. Küçük ve orta ölçekteki sektörde ciddi daralmalar var. Bu daralmayı aşmak için KOSGEBin statüsünde değişiklik yapılmalı ve hizmet sektörü de KOSGEBin kredilerinden yararlandırılmalı. Ayrıca Halk Bankasının uyguladığı ve işadamına büyük kolaylar sağlayan Fuar Paketi gibi desteklerin başta Ziraat Bankası olmak üzere diğer bankalara da örnek alınması ve bu tür destekleri başlatmalarını bekliyoruz.
Küresel bir mali krizin içerisindeyiz. Acilen bir takım tedbirlerin alınması lazım. Özellikle enerji borcunda geriye dönük bir yapılanma kaçınılmaz. İşletmeler zor durumda. Ekonomik krizi aşmak için sanayiyi düşünüyorsak tarım sektörünü de unutmamak gerek. Tarım sektörünün kalkınmadığı ülkelerde sanayi gelişmez, onun için tarım ve hayvancılık sektörünün canlandırılması gerekir. 2001 yılında IMF ile yapılan anlaşma sonucu köylülerimize üretmeden Doğrudan Gelir Desteği (DGD) verildi. Gelişmiş ülkeler kendi ülkelerinde tarıma ve hayvancılığa en büyük desteği verirken bizlere de tarım ve hayvancılığı geliştirmeyin diyor. Ülkemizde Tarım ve hayvancılık sektörü bitme noktasına gelmiş durumda. Gelişmeyi istiyorsak tarım ve hayvancılığı da düşünmek zorundayız diye sürdürdü
Erkoç, 4. ekonomik pakette açılan ÖTV indirimleri iç piyasada canlanma meydana getirdi. 5. paket de bir canlanma getirecek. Ayrıca mülkiyet sahiplerinden bir isteğimiz olacak. Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle özellikle de kiracı üyelerimiz büyük sıkıntı yaşıyor. Kiralar konusunda bu yıla mahsus olarak zam yapmazlarsa onların sıkıntısı az da olsa biraz rahatlayacak diye sözlerini bitirdi.
Dilek ve temenniler bölümünde 4. Grup temsilcisi Ömer Dinç Ekonomik krizi aşmak için TSO, ESOB ve Ticaret Borsası işbirliğinde otomobil gibi hediyelerin olduğu bir kampanya düzenlenmesi yararlı olur diye düşünüyoruz.diye öneride bulundu.
HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN