SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tarım ve Orman Bakanlığına 5 bin 064 Personel Alınacak

Tarım ve Orman Bakanlığına 5 bin 064 Personel Alınacak
A- A+ PAYLAŞ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Tarım ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatlarında, Orman Genel Müdürlüğü ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü emrinde görev yapmak üzere 5 bin 64 personel alımı yapılacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Dünya Su Günü dolayısıyla düzenlenen toplu açılış töreninde konuştu.

Dünya Su Günü olarak kabul edilen 22 Mart'ı, yapımı tamamlanan 325 tesisin toplu açılış töreniyle, anlamına yakışır bir şekilde karşılamanın mutluluğunu paylaştığını belirten Oktay, yatırım bedeli 4 milyar 618 milyon lira olan bu 325 eserin ülkeye, şehirlere, çiftçilere hayırlı olmasını diledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ileten Oktay, dün de bu coğrafyada binlerce yıldır kutlanan Nevruz Bayramı'nın karşılandığını anımsattı.

Baharın gelişini ve onun temsil ettiği umudu, dostluğu, kardeşliği, dayanışmayı, tüm güzellikleri ifade eden nevruzun ülkeye ve dünyaya barış, huzur, bereket getirmesi dileğinde bulunan Oktay, "Bin yıllık vatanımız Anadolu'nun merkezinde olduğu kadim dünyada yaşayan kardeşlerimiz ve dostlarımızla birlikte tüm insanlığa Nevruz'un hayırlar getirmesini Rabb'imden niyaz ediyorum." diye konuştu.

"Suyun kıymetini insanımızla özdeşleştiren bir milletiz"
"Bizler, 'Su gibi aziz ol' diyerek, suyumuzun değerini çok iyi bilen, suyun kıymetini insanımızla özdeşleştiren bir milletiz." diyen Oktay, suyun bolluğun, yaşamın adı, üretimin ve enerjinin ana kaynağı olduğunu söyledi.

Su olmadan, yeşilin, bereketin, hayatın olmayacağını dile getiren Oktay, bu yıl Dünya Su Günü programlarının, "yeraltı suyunu görünür kılmak" temasıyla yapılmasını da son derece anlamlı bulduğunu belirtti.

Yeraltı sularının sınırsız bir kaynak gibi kabul edildiğini ancak tıpkı yerüstü suları gibi, bilinçsiz kullanım sebebiyle hızla bozulduğunu anlatan Fuat Oktay, kuraklığın yeraltı sularında da ciddi azalmalara yol açtığını, Konya başta olmak üzere bazı şehirlerde sayıları giderek artan devasa obrukların, yeraltı sularındaki çekilmenin somut işaretleri olduğunu kaydetti.

Bu yıl kar yağışının bol olmasıyla bir parça rahat nefes alınacağını ancak kuraklık tehdidinin genel olarak halen en önemli sorunlar arasında yer aldığının unutulmaması gerektiğini ifade eden Oktay, "Ülkemizin kuraklık dönemini, tarımsal sulamada ve içme suyunda çok büyük krizlerle karşılaşmadan geçirebilmesinin gerisinde, son 19-20 yılda yaptığımız yatırımlar vardır." değerlendirmesinde bulundu.

"Sadece barajlarda Cumhuriyet tarihinde yapılanların tamamını ikiye katladık"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, su alanında 300 milyar liraya yakın bir yatırımla 9 bin 189 tesisi hizmete açtıklarını belirterek, sadece barajlarda, Cumhuriyet tarihinde yapılanların tamamını ikiye katlayarak, toplamda 47 milyon metreküp su depolanan 654 yeni barajı ülkeye kazandırdıklarını bildirdi.

Oktay, hizmete açtıkları 605 yeni hidroelektrik santraliyle de elektrik üretim kapasitesine 109 milyar kilovatsaatlik ilave yaptıklarını, yeni inşa edilen 1561 sulama tesisiyle, 20 milyon dekar alanı sulamaya açarak, çiftçiye yılda 60 milyar lira ilave gelir artışı sağladıklarını anlattı.

Tarımsal sulamada elektriğin KDV'sini yüzde 18'den yüzde 8'e düşürme kararı alarak, çiftçilere yeni bir destek verdiklerini anımsatan Oktay, "Bununla kalmadık, tarımsal sulamada güneş enerjisinden elektrik üretimini teşvik için, sözleşme gücünün 2 katına kadar lisanssız üretim tesisi kurulabilmesi imkanını ve finansman kolaylığını getirdik." dedi.

Oktay, toplulaştırma çalışmalarıyla 6 milyon hektar toprağın verimini ve buraları işleyen çiftçilerin karını artırdıklarını söyledi.

Tüm şehirlerin içme suyu meselesini teker teker masaya yatırdıklarını aktaran Fuat Oktay, "Sadece bu kapsamda 286 adet içme suyu ve 24 adet atık su tesisini tamamlayıp hizmete açarak, 49 milyon vatandaşımıza yıllık 2,9 milyar metreküp içme ve kullanma suyu temin ettik. Şayet bu yatırımları yapmamış olsaydık, kurak geçen son yıllarda 44 ilimiz tamamen susuz kalma tehlikesiyle karşı karşıya gelecekti. Cumhurbaşkanı'mız liderliğinde vakitlice aldığımız tedbirler sayesinde böyle bir felakete meydan vermedik." ifadelerini kullandı.

"Afrika'da 2 milyona yakın insana yetecek suyu hizmete sunduk"
Fuat Oktay, yurt dışında da Afrika'da açtıkları 512 sondaj kuyusuyla 2 milyona yakın insana yetecek temiz içme ve kullanma suyunu hizmete sunduklarını, Barış Pınarı Harekatı bölgesinde de 42 sondaj kuyusu açarak 608 bin kişinin ihtiyacını karşıladıklarını belirtti.

Bugün tüm bu hizmetleri yeni açılışlarla taçlandırdıklarını dile getiren Oktay, şöyle devam etti:

"Ülkemizin çeşitli yerlerinde 60 adet yeraltı barajı ve depolamasını, 4 adet içme suyu projesini, 37 adet baraj ve göleti, 62 sulama tesisini, 1 adet atık su tesisini, 6 adet toplulaştırma projesini, 155 adet taşkın koruma tesisini, bugün inşallah buradan resmen hizmete alıyor olacağız. Bu 325 yatırım, 80 milyon metreküpe yakın su depolayarak, şehirlerimize yıllık 83 milyon metreküp içme suyu sağlayarak, yaklaşık 190 bin hektar araziyi sulayarak, 764 bin dekar araziyi toplulaştırarak, ekonomimize yılda 300 milyon liraya yakın fazladan katkı sağlayacaktır."

Fuat Oktay, eserlerin ülkeye kazandırılmasında emeği geçenleri tebrik etti ve çiftçilere bol, bereketli, hayırlı bir üretim yılı diledi.

Ankara, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız