- Kayısı üreticilerine TARSİM sigortası için son gün 28 Şubat uyarısı..
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından, tarım sigortası poliçesi uygulaması başladığından bu yana Malatya'da ağaçlarını sigorta ettiren kayısı üreticilerine, don, dolu, fırtına vs. zararları nedeniyle 2016 yılı sonuna kadar toplam 406 milyon TL ödeme yapıldığı açıklandı.
Kayısı ürünü için sigorta poliçe başvurularının 28 Şubat tarihine kadar kabul edileceği belirtilen TARSİM Basın Bülteni'nde şöyle denildi:
"Üreticilerin “Kayısı” ürünü için son günü beklemeden bir an önce sigorta yaptırmaları gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, öncelikle Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS’ye) kayıt olunması ya da kayıtların güncellenmesi gerektiği, sonrasında ise, tarım sigortası poliçesi düzenlemeye yetkili sigorta şirketlerinin dağıtım kanalları aracılığıyla sigortanın kolaylıkla yaptırılabileceği bildirildi. Malatya ilinde, kayısı ürünü için poliçe kabullerinin ağırlıklı olarak 28 Şubat tarihinde sona ereceği vurgulanırken, açıklamada şu bilgilere yer verildi:
“Geçtiğimiz Aralık ayından Ocak ayının ortasına kadar geçen dönemde ülkemizin çeşitli bölgelerinde yaşanan doğal afetler ve riskler sonucunda tarımsal faaliyetlerin olumsuz yönde etkilendiğine şahit oluyoruz. Ne zaman ve nasıl bir şiddette geleceği belli olmayan bu gibi durumlara karşı üreticilerimiz bilinçli hareket ederek, mutlaka önlemlerini almalı ve sigortasını yaptırmalıdır. Çünkü tarım şansa bırakılmayacak kadar kritik bir faaliyet alanıdır.
Nitekim geçtiğimiz yıllarda, Malatya’da etkili olan don, dolu ve fırtına gibi doğal afetler sonucunda, başta kayısı olmak üzere pek çok ürün zarar görmüş ve bu durum sigortası olmayan üreticilerimizin boynunu bükmüştür. Sistem’in başlangıcından 2016 yılı sonuna kadar Malatya ilinde yalnızca kayısı ürünü için, 313 bin adedin üzerinde poliçe üretilmiştir. Malatyalı üreticilerimizden don ve dolu afetleri ağırlıklı olmak üzere alınan 119 bin hasar ihbarı değerlendirilmiş ve bunun karşılığında yaklaşık 406 milyon TL hasar ödemesi yapılmıştır. Açıkça görülmektedir ki; üreticilerimiz için tek çıkış yolu TARSİM’dir.
Bu nedenle, üreticilerimizin yine olası mağduriyetler yaşamaması için zaman kaybetmeden poliçelerini yaptırmaları gerekmektedir. Üreticilerimiz, sigorta yaptırma aşamasında yetkililerden sigortanın kapsamı hakkında mutlaka detaylı bilgi almalı, Bilgilendirme Formunu, Poliçesini ve Poliçe Eklerini talep etmelidir.”
Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- Bülten