Devlet Su İşleri (DSİ) 92. Malatya Şube Müdürü Mehmet Albostan, "Su tasarrufu noktasında çok daha bilinçli hareket edilmeli ve su politikaları buna göre oluşturulmalıdır" diyerek, Malatya'daki içme ve sulama suyu çalışmaları hakkında bilgiler aktardı.
DSİ 92. Malatya Şube Müdürü Mehmet Albostan, İnönü Üniversitesi Radyo Kampüs'de İnanç Kara Ölmeztoprak'ın hazırlayıp canlı yayında sunduğu Panorama Programı’na katılıp soruları cevaplandırdı.
"Görev alanı olarak Malatya ilinin tümü ile Çat Barajı'nın yer aldığı Adıyaman ilinin Çelikhan ilçesi Gökpınar Projesi'nin bir kısmının bulunduğu alanı, Sivas ilinin Gürün ilçesini kapsamaktadır" diyen Albostan, DSİ olarak içme ve kullanma suyu temininde, hidroelektrik enerji üretiminde, tarımda sulama suyu temininde, çevre kirlenmesinin önlenmesinde ve taşkın zararlarından korunmada, ülke menfaatlerine uygun projeler geliştirmeye devam ettiklerini açıkladı.
Malatya ilinin yüzölçümünün 12 bin 313 kilometrekare, rakımının 964 metre ve yıllık yağış ortalamasının 497 milimetre olduğunu belirten Albostan, 2029 yılına kadar içme suyunda sıkıntı yaşanmayacağını tahmin ettiklerini vurguladı.
Gelecek dönemlerde su tasarrufunun büyük önem kazanacağına dikkat çeken Albostan, "Açık sulamalardan kapalı sisteme geçilmesi ile büyük ölçüde gelecekte su tasarrufu sağlanacaktır" dedi.
Barajların; tarım alanlarının zamanında ve yeterli sulanmasını sağlamak, hidroelektrik enerji üretmek, içme-kullanma ve endüstri için gerekli suyu sürekli ve düzenli sağlamak ve yerleşim-tarım alanlarını taşkınlardan korumak gibi faydaları olduğunu izah eden Albostan, "DSİ bugüne kadar 3,32 milyon Ha. araziyi sulamaktadır, 364 hidroelektrik santral (HES) tesisi ile yılda 68 milyar kilowatt saat enerji üretilmektedir" ifadelerini kullandı.
Malatya'da 5 adet baraj bulunduğunu aktaran Albostan; Çat, Sultansuyu, Sürgü, Polat ve Medik barajları ile birlikte Suçatı ve Şahnahan olmak üzere 2 adet regülatör bulunduğunu kaydetti. "Malatya'da 65 Ha. arazi sulanmaktadır" diyen Albostan, şu anda 7 adet HES projesinin mevcut olduğunu ifade ederek; Tohma, Hacılar, Kernek, Derme, Güdül 1, Güdül 2, Keklicek HES'leri ile Malatya'da 242,16 milyon kilowatt saat üretim yapıldığını açıkladı.
Barajlarla ilgili detaylı açıklamalar yapan Albostan, sözlerine şöyle devam etti:
"Kapıkaya Turgut Özal Barajı 1998'de ihalesi yapılmış, 28.07.2011'de bitmiş, su tutma işlemi gerçekleştirilmiş, 4000 Ha. sulama alanına sahip bir barajdır. Kapıkaya Sulaması ise 19.07.2011'de ihale edilmiş, şu anda inşaatı devam etmektedir. Sulama alanı Kale Ovası olup, 4000 Ha. alan sulanacaktır ve şu an tünel inşaatının kazısı ile beton imalatları devam etmektedir. Bittikçe membadan olmak üzere sulamaya açılacaktır. Toplamda 137 kilometre borulu şebeke ve 1200 metre tünel mevcuttur. Boztepe Recai Kutan Barajı 1997'de ihale edilmiş, 12.12.2011'de baraj inşaatı bitirilmiş ve su tutma işlemi gerçekleştirilmiştir. Yoncalı Barajı'nda ise ÇED belgesinin imzalanmasından sonra baraj inşaatı ihalesi yapılacaktır. Darende Gökpınar Sulaması'nda 78 kilometre anakanal, 98 kilometre borulu yedek kanal, 5 tünel ile 30 kilometre de Hacılar HES Projesi mevcuttur. 5850 Ha. sulama alanı ile pompaj sulaması da mevcuttur ve devam eden çalışmalarla birlikte 2013 yılı sonunda tamamen bitirilmesi amaçlanmaktadır."
Merkez Yaygın, Hekimhan Kurşunlu, Kuluncak Bicir, Kuluncak Karaçayır, Doğanşehir Erkenek göletlerinde proje hazırlandığını, 30.06.2013 projelerin iş bitim tarihleri olduğunu belirten Albostan, 8 veya 9. ayda ihale edilebilineceklerini belirtti. Ayrıca Darende Ayvalı, Doğanşehir Elmalı ve Hekimhan Budaklı göletlerinde projelerin bitim tarihini 14.06.2013 olarak kaydeden Albostan, süre uzatımı alınırsa biraz uzayabileceğini söyledi. "Akçadağ Taşevler ve Darende Çınarköy göletlerine 2013 yılı içerisinde planlama ve proje ihalesi yapılacak" diyen Albostan, Arapgir Deregezen Göleti için planlama raporu hazırlanması çalışmaları devam etmektedir" şeklinde konuştu.
"Dünya üzerinde her yıl çoğu çocuk olmak üzere 2 milyondan fazla insan su ile ilgili hastalıklardan hayatını kaybetmektedir. Dünya nüfusunun 1/3'ü sağlıklı ve yeterli su kaynaklarına sahip değildir. 1 milyarın üzerinde insan su ihtiyacını güvenilir vasıflarda karşılayamazken, 2 milyar insan da su yetersizliğinden dolayı temizlik şartlarına sahip bulunamamaktadır" diyen Albostan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Türkiye, dünyanın yarı kurak bir bölgesinde yer alıyor. Dünya yüzeyine düşen yağış ortalaması 8000 mm civarında iken, Türkiye'de yıllık ortalama yağış 643 mm olup, bu miktar yılda 501 milyar metreküp suya tekabül etmektedir. Bu suyun 274 milyar metreküpü toprak ve su yüzeyleri ile bitkilerden olan buharlaşma sonucu atmosfere geri dönmekte, 69 milyar metreküplük kısmı yer altı suyunu beslemekte, 158 milyar metreküplük kısmı akışa geçerek denizlere ve kapalı havzalardaki göllere boşalmaktadır. Bu bilgiler ışığında su tasarrufu noktasında çok daha bilinçli hareket edilmeli ve su politikaları buna göre oluşturulmalıdır."