BİLSAM'ın orgazine ettiği ve Malatya Belediyesi'nde yapılan “Malatya Depreme Ne Kadar Hazır?” çalıştayına Malatya Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Ceyhan, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Malatya İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut ile birçok kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
"EN TEHLİKELİ FAY HATLARI ÜLKEMİZDE"
BİLSAM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Gezer, çalıştada yaptığı konuşmada, “Bildiğiniz gibi ülkemiz başta deprem olmak üzere birçok doğal afet riskleriyle karşı karşıyadır. Ülkemiz nüfusunun %90’dan fazlası deprem tehdidi altında yaşamaktadır. Son yıllarda yaşanan depremler bu durumu daha açık şekilde gözler önüne sermiştir.Dünyanın en tehlikeli fay hatlarından olan Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF) ile Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF) ülkemizde bulunmaktadır. Malatya da DAF üzerinde bulunmaktadır. Dahası DAF üzerinde bulunan en tehlikeli iki merkez Karlıova ve Malatya’dır. Malatya ayrıca Sürgü- Ovacık fay hattı ile Çöşnük fay hattı tehdidi altındadır. Bu yönüyle “Malatya Depreme Ne Kadar Hazır” sorusu oldukça anlamlıdır” dedi. Gezer, sözlerini “Sürdürülebilir şehirleşmenin ilk şartı şehri doğal afetlerden korumaktır. Doğal afetlerden koruyamadığımız bir şehri sürdürülebilir kılamayız” dedi. Gezer, amaçlarının Malatya’da katılımcılığı artırmak ve ilimizin geleceğini ilgilendiren önemli konularda farkındalık oluşturmak olduğunu da söyleyen Gezer, katılımcılara duyarlılıkları için teşekkür etti.
"TATBİKAT YAPILMALI"
Malatya Belediye başkan yardımcısı Ahmet Ceyhan ise belediyenin depreme hazırlık çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi. Ceyhan yaptığı konuşmada, “Her deprem olduğunda depremi ve depremin getirdiği yıkımı hatırlamış oluyoruz. Aslında deprem konusunun hiçbir zaman gündemimizden düşmemesi gerekiyor. Malatya Belediyesi olarak depreme hazırlık konusunda birçok çalışmamız oldu ve olacaktır. Öncelikle deprem esnasında yıkılacak binaların tespiti ve yıkılması çalışmaları yapılacaktır. Bina envanterinin çıkarılması ile ilgili çalışmalarımız yapılacaktır” dedi. Ceyhan, Malatya Belediyesi ve Valilik işbirliğiyle ve tüm kurumların katılımıyla yılda bir kez il koordinasyon tatbikatı yapılması gerektiğini de söyledi.
"KALICI ŞEYLER YAPMALIYIZ"
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kızılay yaptığı konuşmada; “Yerimizi ve ülkemizi değiştiremeyeceğimize göre sürekli depreme hazırlıklı olmalıyız. Bu hazırlık her vatandaşımızın bilinçlendirilmesi düzeyinde olmalıdır. Devlet kurumları ile sivil toplum kuruluşları, şirketler dâhil herkesin öncelikle kendi binalarını ve organizasyonlarını depreme hazır hale getirmesi gerekir. Marmara depremi ülkemizde bir milat oldu, Marmara depreminden sonra birçok şey değişti ancak çok yavaş ilerliyor. Van depremi bize birçok acıyı tekrar hatırlattı. Artık çok daha hızlanmalı ve kalıcı bir şeyler yapmalıyız." dedi.
Çalıştayın ikinci bölümünde İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, “Malatya ve Çevresinin Depremselliği”, İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. İbrahim Türkmen ise “Deprem Yapı İlişkisi ve Hasar Tespit Çalışmaları” başlıklı birer bildiri sundular. Konuşmacılar, görsel destekli sunu eşliğinde konu başlıklarıyla ilgili olarak katılımcılara kapsamlı bilgiler verdiler.
Çalıştayın üçüncü bölümünde ise programa katılan bütün katılımcılar sırasıyla söz alarak bugüne kadar kurumları tarafından depreme hazırlık amaçlı yapılan çalışmaları anlattılar.
Öneriler kısmına ayrılan çalıştayın son bölümünde katılımcılar Malatya’nın depreme hazır halde tutulması için bundan sonra yapılması gerekenleri tartıştılar. Çok sayıda önerinin ortaya konulduğu toplantıda BİLSAM tarafından yapılan açıklamada ortaya atılan bu görüşlerin de dikkate alınarak önümüzdeki günlerde bir rapor hazırlanacağı ve ilgili kurum ve kuruluşlara ulaştırılacağı bildirildi. Yapılan açıklamada ayrıca BİLSAM’ın Malatya merkezli olmakla birlikte ulusal ve uluslar arası boyutlarda da etkinlik ve projeler gerçekleştirdiği ve önemli gördükleri konularda bu ve benzeri çalışmalara bundan sonra da devam edileceği bildirildi.
Çalıştaya katılan kurum ve kuruluşlardan bazıları şöyle ;
Malatya Belediyesi, İnönü Üniversitesi, İl Özel İdaresi, Emniyet İl Müdürlüğü, Fırat Kalkınma Ajansı, Kent Konseyi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Sağlık İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Kızılay Malatya Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, İNOSAR, MAKUT, Yapı Denetim Firmaları (2 firma), Beton Santrali İşletmeleri (2 firma), Müteahhitlik Firmaları (2 firma)
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.