SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Teze Cami' Aslına Uygun Olarak Yeniden İnşa Edilecek

'Teze Cami' Aslına Uygun Olarak Yeniden İnşa Edilecek
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın simgelerinden olan ve Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan, halk arasında Teze Cami- Yeni Cami olarak da adlandırılan tarihi Hacı Yusuf Taş Camisi'nin restorasyonu için protokol imzalandı.

Malatya'da yapımına 1893'te başlanan ve Sultan 2. Abdülhamit'in verdiği destekle 1912'de tamamlanan tarihi cami, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkıldı.

Tarihi caminin restorasyonu için Malatya Valisi Hulusi Şahin, Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu ve hayırsever iş adamı Bayram Kızılaslan (aşağıdaki fotoğrafta sağdaki) arasında protokol imzalandı.

Vali Şahin, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğündeki imza programında, bugün Malatya için çok önemli törende bir arada olduklarını söyledi.

Malatya'nın sembolünün 6 Şubat'taki depremde büyük oranda yıkıldığını anımsatan Şahin, şöyle devam etti:

"Bu çok kıymetli vakıf eserinin yeniden ayağa kaldırılması ve Malatya'mızın sembol yapısı olan Yeni Cami'nin tekrar hizmete açılması Malatya'nın iyileşmesi adına çok önemli bir kilometre taşı olacak. Bunu mümkün olan en kısa zamanda gerçekleştirmek için bir çalışma içindeydik. Vakıflar Genel Müdürlüğümüz bu çalışmayı röleve ve diğer çalışmaları çok hızlı başlattı. O arada Malatyalı hayırsever iş adamımız Bayram Kızılaslan kendisi tüm masraflarını üstlenme sözü vererek bize başvurdu. Biz de bunu memnuniyetle kabul ederek Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Vakıflar Genel Müdürlüğümüze yönelttik. Çalışmalar tamamlandı, protokol aşamasına geldik ve bugün protokol imzalıyoruz. İnşallah çok kısa zamanda Yeni Cami, Malatyalıların ifadesiyle 'Teze Cami' tekrar bulunduğu yerde birebir aynı şekilde yapılıp ibadete açılacak."

- "Çok ciddi bir zemin sağlamlaştırması yapılacak"

Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu ise kendilerine gelen talebi değerlendirerek çok hızlı harekete geçtiklerini söyledi.

Caminin yeniden inşasıyla ilgili tüm teknik bilgilerle tekrar çalışma yaptıklarını anlatan Aksu, şunları kaydetti:

"Malatya'mızın sembolü haline gelen bu caminin tekrar yapılırken zemin etütleri, caminin taşıyıcı sistemleri ve konumuna kadar bütün ihtimalleri üniversitelerimizle, bilim kurullarımızla tartışarak, inşallah yeni camimizin inşasına başlayacağız. Bu sıradan bir inşaat olmayacak. Tamamen üniversitemizin kontrolünde ve yönlendirmesiyle yapılacak. Çok ciddi bir zemin sağlamlaştırması işlemi yapılacak çünkü camimizin maalesef bulunduğu alanda zemin gerçekten ciddi bir sıkıntı içinde. Zemini sağlamlaştırmadan yapılacak bir inşaat ileride tekrar aynı akıbete ulaşacağı için inşallah ilk işimiz zeminle başlıyor. Onun için hemen başlayacağız."

Hayırsever iş insanı Bayram Kızılaslan da yetkililere teşekkür etti.

Birçok kez yıkıldı, onarıldı, restore edildi
Malatya’nın sembolü olan ve halk arasında Teze Cami olarak da bilinen Hacı Yusuf Taş Cami, 1843 yılında ‘Hacı Yusuf Efendi Camii’ adı ile inşa edildi. 1889 yılında Malatya’da çıkan büyük yangında hasar gören cami, dönemin Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid'in destekleri ile yeniden inşa edilmeye başlanıldı. Caminin inşaası sürerken 3 Mart 1893'te meydana gelen deprem de yeniden zarar gördü. 1913'te yeniden tamamlanan cami, bu sefer de 14 Haziran 1964'te yaşanan depremde hasar aldı. Kubbesi ve duvarları restore edilen cami, 2005'te tekrar kapsamlı bir restorasyondan geçirildi.

24 Ocak 2020 Elazığ Sivrice depreminde de kubbesi büyük hasar alan cami restore edilip tekrar ibadete açıldı ancak 6 Şubat 2023 yılında yaşanan Kahramanmaraş depremlerinde tamamen yıkıldı.

AA- iha- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

44 yorum yapılmış

  • emrah aydın (11 ay önce)
    tüm ailem çadırda iken yeniden camii için acele etmek allaha karsı insana karsı yapılan en büyük saygısızlıktır allah aşkına insanlar sokakta. 10 binlerce ev ağır hasarlı ben sokakta da kılarım namazımı her yer allahın mescidi değilmi zaten bırakın süslü püslü cami yapmayıda işinizi yapın işinizi. bu cami 3 kez yıkıldı daha neyi bekliyorsunuz rabbim diyorki yeri yanlış siz man kafamısınız yapmayın buraya diyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Söğütlü Cami (11 ay önce)
    Söğütlü Cami vs. yıkılıp merkez de Teze Caminin avlusu büyütülerek tek cami ye düşürülecek deniliyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Emin (11 ay önce)
    Malatya'da kaç deprem olmuşsa hepsinde yıkılmış ama ısrarla yine aynı şekilde yapılacak. Gerçekten mantık dışı bir karar. Bu depremin herhangi bir namaz vaktinde olduğunu düşünün yüzlerce kişi buradan etkilenecekti
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Qariban (12 ay önce)
    Hemen yarın başlayın en geç sene sonuna kadar bitmesi gerek yoksa
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Hacı (12 ay önce)
    Bir Malatyalı olarak bu caminin artık aynı yere tekrar inşa edilmesini istemiyorum.Olmuyor!Yıkılıyor.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Oğuz (12 ay önce)
    Kaç kere Restore ettiniz bence bir daha oraya cami yapmayın artık hakkı yokmuş oranın Cami olmaya
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Ahmet Turan ÖZCAN (12 ay önce)
    Her depremde yıkılan Camimizin, anlaşılan o ki zemini çok gevşek ve sıkıntılı. Yeni Cami alanı ve Malatya valiliği, tamamen kaldırılarak meydana katılması, büyük bir meydan kazanımı bizce daha münasip ve uygun olanıdır. Hatta tereyağı ve peynirciler çarşısının da kaldırılması yerinde olacaktır. aradan bir yol çevre yoluna düz bir geçit olarak üniversite öğrencilerimiz için gayet güzel olurdu. 21. yüzyılda halen, Hindistan ve Pakistanvari çarşılar ve daracık otoparkı olmayan yerlerden kurtulmamız gerekmekte. Kasap pazarının şehrin göbeğinde ne işi olur. Malatya' ya yakışan büyük bir Valilik ve Büyük Bir Yeni Cami şehrin özel ve güzel bir yerinde konumlandırılmalı diye düşünüyorum. PTT Binası bile 20 yıl olmadan yıkıldı, merkezde bina yada Camii olması demek bir daha ki depremde yine yıkım demek. Alemlerinden Rabbine hesap vereceğini bilen Allah' dan hakkıyla korkan insanlar bu işi layıkıyla hiç kimsenin kınamasından korkmadan yapmalı....
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Omur (12 ay önce)
    Restore edenlerin aldıkları her kuruş kursaklarına düğümlensin.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • onlara izin verenlerinde (11 ay önce)Omur isimli kullanıcı yorumuna
    onlara izin verenlerin de
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet can (12 ay önce)
    Bu insanlara diyicek birşey bulamıyorum bu camii 3 kez yıkıldı 4. Kez yapılacak ve kimin parası ile saçmalıkk
    %55
    %45
    Yanıtla
  • Malatyalı Mücadele (12 ay önce)
    İstediğin kadar cami yap Malatya'nın asıl sorunu nedir ? Koca şehri yapboz gibi yaptinjz ya aynı yollara asfalt döküp durursunuz yada defalarca kez yıkılan bir camiyi defalarca kez inşa edersiniz. O cami yapılınca herşey düzelecek mi saniyorsunuz. Malatya'da bir kere ahlak bitmiş kardeşlik bitmiş dostluk yardımlaşma zor günde dayanışma bitmiş. Malatyalı olmaktan utanır hale geldim o kiraların hali ne çarşı pazarın hali ne ? Türkiye'de en yüksek kira artışı Malatya'da gerçekleşmiş nedir bu şehrin özelliği ? Allah'tan korkun biraz ya. İstediğiniz kadar cami yapın bozulan ahlakı onarmadiginiz sürece hiç bir sorun çözülmez.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Fahrettin Karaosmanoğlu (12 ay önce)
    Teze caminin biz Malatyalılara ibret olması için çevresinin camekanla çevrilip yıllarca sergilenmesi iyi olur.Bu sayade gelecek nesiller deprem gerçeğini unutmazlar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • vahap (12 ay önce)
    bırakın yeniden yapmayı. artık memleket insanının hatırasında nasılsa öyle kalsın. son dönemlerde yapılan restorasyonların UCUBE hali ortada. Söğütlü Camiin yerine dikilen betonun altındaki dükkanları düşününce burada ne üretilecek tereddüt ediyorum. insanların memleketi terk ettiği, başını sokacak dam bulunmadığı bir dönemde öncelik bu olmamalı. hemşehrilerimiz yuvasına işine dönmeden Malatya Malatya olmadan bunlar pasta cila işleri sayılır.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Yazık yazık yazık!!! (12 ay önce)
    Teze cami. O yıllarda ve o yılların şartlarına göre yer seçilerek bina edilmiş bir ibadethanedir. Zemin etüdü yapılmadan yarı bataklık olan zemine dağlardan kesilen ve suya karşı çok dayanıklı olan binlerce ardıç ağacı kütüğü çakılarak o zamanın şartlarına göre şaheser bir işlem yapılarak bir gemi misali yüzer gibi bir zemin üzerine bu şaheser cami yapılmıştır. Ancak gerek zeminin yetersizliği gerek se taş yapının kararsızlığı neticesine çeşitli depremlerde defalarca hasar görmüştür. Bilenler çok iyi bilir ki bu caminin buraya yapılmasının en büyük sebebi burada abdest alacak temiz suyun kolayca ve bolca bulunmasıydı. Yeni caminin onlarca çeşmesinden 356 gün 24 saat devamlı bu çeşmeler akardı ve halen de akıyor. Eskiden Akpınar, pınardı. Burada 3 aslanın ağzından akan suyu kana kana içerdik. Yani bu bölgenin tabanı tamamen su öyle bir su ki Almanlarım 1940 lı yıllardaki tespitine göre 50 metre genişliğinde ve 40 metre derinliğinde bir nehir akıp tohma çayına karşıyor. Nehir diyince boşluk olarak anlamayın. Çakıllar arasından akan toros ve beydağının suyu. Ki bu su beraberine dağlardan çözdüğü yüklü miktarda altını da bünyesinde barındırdığı Almanlar tarafından belirtilmiştir. Çıkarılması şu an ekonomik olmayabilir ama var. Esas asıl önemli mevzu şu 2000 li yıllarda bu teknoloji ile aynı yere aynı camiyi yapma gafleti. Bırakın cami İBRET ÂLEM için binyıllarca orada kalsın. Üstüne uzay çatı yapıp korumaya alın etrafını cam panellerle kapatın tüm dünya görsün gelsin ziyaret etsin örnek alsın. Yerine de en mantıklı olan bir yere aynısın 10 katı büyüklüğünde yepyeni bir cami yapın. Bilim budur akıl budur mantık budur ilerleme budur işte. Neticesinde o cami kul yapımı o zamanki imkan ve şartlarla yapılmış şaheser bir cami gökten inmedi.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Davud (12 ay önce)
    Mevcut iktidar ve onun yandaşı vekillerin sorunu zaten Malatya değil. Ağbaba çabalıyor ama iktidar onda değil. İnşallah Kemal geliyor Malatya şaha kalkacak.
    %39
    %61
    Yanıtla
  • Davud (12 ay önce)
    Bu CHP iktidarında olacak inşallah. Ağbaba ve bay kemal layıkıyla yapar. Hiçbir vaadi olmayan, karşı tarafa hakaretler yağdıran bir iktidar bu ülkeye gelecek olamaz. İnşallah ilk oyumu gönül rahatlığıyla CHP ve Kemale vereceğim. Kazanirlarsa da şükür namazımı eda edeceğim Allah yolunuzu açık etsin.
    %42
    %58
    Yanıtla
  • Ne zaman akıllanacağız (12 ay önce)
    Kaç sefer daha yıkılması lazım...restore edile edile binanın ayarı bozuldu...yeniden aynı binanın sıfırını daha sağlam yapın...yok mu cesareti olan...
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Sercan (12 ay önce)
    Çavuşoğlundaki kiliseyi yapanı bulup camiyi ona yaptırın :)) Depremden dolayı Herşey ortadaykenkime yaptıralım diye düşünmeyin
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Vallaha Süpersin...
    0
    0
    Yanıtla
  • Lazımsa tanıyorum kıral.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44 Gurbet (12 ay önce)
    Konu cami olunca ne de çok bahane üretiliyor ALLAHIN izniyle o cami yapılacak devlet yapmasa dahi bizler yaptırırız bayraksız camisiz vatan olmaz
    %30
    %70
    Yanıtla
  • insansız olur değil mi
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Almancılar31 (12 ay önce)44 Gurbet isimli kullanıcı yorumuna
    Alamancılar yaptırsın. Bayrak elden gitmesin, ezan dinmesin. Bizde para yok. Biz Müslüman olduğumuz için arz mesciddir bize. Tarihi esere veya betona taşa tapmıyoruz. Siz yapın bizahmet.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Cenk (12 ay önce)
    Fore kazıklı temel, mimari aslına uygun ancak betonarme, güvenlik katsayısı yüksek statik proje ve betonarme üzerine taş giydirme önerimdir.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Mimar Sinan (12 ay önce)
    Cami kubbesinin çökmesi minarenin kubbenin üstüne düşmesinden olabilir mi? Bu depremlerden çok ders çıkarmamız lazım.Biride minare yaparken artık ciddi manada fayda, maliyet ve risk analizi yapmak olmalıdır. İslam israfı hoş görmez.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • yeni (12 ay önce)
    zengin edilecek yeni bir yandaş bulundu ya kaçıncı yıkılışı bir gün insanlar altında kalacak gerçi sizin için fark etmez Allahtan geldi dersiniz
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Malatya (12 ay önce)
    Malatyamızı dar ve labirent gibi sokak ve caddelerden kurtarın bizden sonraki nesiller dedelerimiz büyük acılar yaşamışlar ama bize böylesine modern bir şehir bırakmışlar desinler
    %94
    %6
    Yanıtla
  • M.Nazmi Değirmenci (12 ay önce)
    Teze cami yeniden yapılmalı lskin yeri mevcut hükümet binasının yerine olmalı, Hukumet binasi sehrin yeni açılacak yerleşkeye yakın olarak düşünülmeli.
    %33
    %67
    Yanıtla
  • Hasan (12 ay önce)
    Yapisal hatali. Cok cabuk yikiliyor. Statigi yeniden yapilmali.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Tak44 (12 ay önce)
    Yapmayın şu camiyi artık. Tarihi boyunca bu 4. kez depremden dolayı yıkılıyor. Yapmayın. Deprem anıtı haline getirin. En azından gören dask’ını yaptırmayı ihmal etmez. Hem daha heybetli Söğütlü camimiz varmış. Yeni ortaya çıktı kendisi. Cami ihtiyacını oradan karşılayın ama yapmayın şunu
    %62
    %38
    Yanıtla
  • Ali (12 ay önce)
    Hayırsever hemşehrimizden Allah razı olsun.Kendisine saygılarımı sunuyorum.
    %74
    %26
    Yanıtla
  • tahir (12 ay önce)
    Depreme dayanıklı betonarme bir cami olmalı, ya da sıfırdan aslına uygun taştan yapılmış bir cami... Restorasyonla bu cami kurtulmaz, tekrar yıkılır... maddi kayıp oluşur....
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Vatandaş (12 ay önce)
    Alınan imar kararlarını vatandaşa da duyursalar
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Gündüzbeyli Murat (12 ay önce)
    Allah aşkına önce milletin evini barkini yapın.Daha geçen sene yapılan tadilat tamamen hikayeymis.bi de bu caminize mimari konusunda bu ısrar niye anlamıyorum.
    %62
    %38
    Yanıtla
  • Özkan Çelik (12 ay önce)
    Cami tamamlanana kadar onlarca kişiyi zengin ederler artık. Yeni bir fırsat bulduklarında hiç kaçırmazlar hepimiz biliyoruz.
    %63
    %37
    Yanıtla
  • En Has Malatyalı (12 ay önce)
    Ben mimar değilim, mühendis değilim, kent tarihi araştırmacısı değilim ama çok basit iki şey biliyorum: Bu cami Elazığ depreminde hasar aldı, sonra tadilat (!) gördü, artık ne yaptılarsa... Sonra da büyük depremde (ikincisinde de değil ilkinde) yıkıldı. Bu da demektir ki bu caminin zemininde veya mimari planında veya mühendisliğinde sıkıntı var. Veya bunların birkaçında birden. Öyleyse bu ısrar neden? Biz artık bu camiyle ilgili uzman görüşü istiyoruz. İsterse parasını Uzaylılar versin, sonuçta kentin ortasına yapılacak tekrar, bunu bilmek hakkımız. Mesele bizim güvenliğimiz. Yok öyle ben yaptım oldu!
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (12 ay önce)
    Tamam orası bizim gibi yerliler için çok önemli, ama ille de aslına uygun olması şart değil, klasikTürk mimarisine uygun çok da büyük olmayacak şekilde bir camii yapılabilir. Bunun pek çok örneğini bir çok şehirde görüyoruz. Artık israf, şatafatlı ve gösterişten vazgeçelim.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • malatyalı (12 ay önce)
    öncelik bu olmamalı ev ,işyeri sorununu bir çözün en son burayı da aslına uygun yapmayın osmanlı nın son döneminde gelişi güzel yapılmış olduğu 4 kez kanıtlandı.bir cami 100 yılda 4 kez yıkılıp yapılır mı.bu millet iflah olurmu?yapılmadan park olarak bırakılsın insanımızın menfaatine olur.söğütlü cami yeter.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Her yer yapılacak.Öncelik verildi diye birşey yok.Devletimiz güçlüdür.İki sene sonra yapılanlara sen kesin şaşıracaksın.Rahat ol.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Zemin iyileştirmesi (12 ay önce)
    Yapılana kadar zemini ve mimariyi değiştirip tarihi görünümlü başka bir cami yapın, aslına uygun olmazsa namaz kabul olmayacak mı
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Kardeş yorum yazarken sadece parmaklarını kullanma.
    %33
    %67
    Yanıtla
  • Keşke sende az o kastettigin beynini kullansan
    %95
    %5
    Yanıtla
  • hasa (12 ay önce)
    daha bir yıl önce 10 milyon alıp giden firma yapsın. 2-3 milyonluk işi cepren ve hile ile 10 milyona alıp gittiler. onların yüzünden vakıflar müdürü sürüldü. ama yaptıkları cami 1 yıl dayanabildi. şimdide hayırsever yapıyor. oh ne güzel dünya.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • okan (12 ay önce)
    Aslına uygun yapmayın lütfen her seferinde aslına uygun yapılıyor ve yıkılıyor her depremde.Her depremde yıkılmış 60 yıldır,hiç mi ders almıyorsunuz.Mimari benzesin tamam da lütfen farklı bir teknikle yapılsın
    %86
    %14
    Yanıtla