Destekleyici tedavi aracı olarak kullanılan tıbbi sülüklerin kayıt altına alınması için çalışma yapılıyor.
Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü (AKSAM) Eğirdir Birimi Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Mustafa Ceylan kanını emdiği insanın dolaşım sistemine enjekte ettiği enzimler vücutta onarıcı ve uyarıcı etkiye sahip sülüklerin, metabolizmada aksayan sistemleri harekete geçirdiğini anlattı.
Sülüklerin kol, parmak, dudak gibi vücuttan kopan uzuvların başarılı bir şekilde vücuda tutturulmasında, romatizmal, tansiyon, kalp, damar, göz, dermatolojik, sinirsel ve daha birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını ifade eden Ceylan, sülüklerin aynı zamanda plastik cerrahi, kardiyoloji, nöroloji, ortopedi gibi alanlarda destekleyici tedavi aracı olarak kullanıldığını aktardı.
Ceylan, ''Sülük türlerinin araştırılmasına yönelik ülkemizdeki en kapsamlı çalışma olan ve 2013'ün sonunda tamamlanacak proje kapsamında şu ana kadar yaklaşık 250 göl, gölet, baraj, akarsu, sazlık ve bataklık alanda sülük taraması gerçekleştirdik. Projemiz bittiğinde bildireceğimiz yeni kayıtlar ile sülük faunasına katkı sağlayacağız'' dedi.