Doğu ve Güneydoğu Bölgeleri içerisinde ilk kez Malatya'da, lazerle damar açma operasyonuna başlanıldı.İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde, ilk kez iki hasta üzerinde uygulanan lazerle kalp damarı açma yönteminde başarı sağlandı. Türk Kardiyoloji Derneği Girişimsel Kardiyoloji (İnvazif) Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, "Çok yaygın değil ama özel seçilmiş hastalarda lazer anjiyoplastik kullanılıyor. Lazerle damarı açıp, bir kanal gibi geçiş sağladıktan sonra oraya balon stend uygulanıyor" dedi.
Aynı zamanda İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kardiyoloji Kliniği öğretim üyesi olan Prof. Dr. Özdemir, klinik olarak hep ilklere imza attıklarını hatırlatarak, "Dünya ile bire bir seyir izlemekteyiz. Lazer anjiyoplastik dediğimiz yöntem, en son en yeni yöntemlerden biridir. Belli merkezlerde uygulanan yöntemdir. Riskli ve dikkatli yapılması gerekir. İki hasta ile başladık. Turgut Özal Tıp Merkezi'nin nerede olduğunu gösterip, layık olduğu yere getirmek istiyoruz.
Koroner arter hastalıkları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tüm ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Tedaviye yönelik çeşitli yöntemler kullanılmasına rağmen hala bu ölümlerin önüne geçilememektedir. Kalp damar tıkanıklığına müdahale yöntemlerine baktığımızda bir yandan cerrahi tedavi diğer yandan kardiyolojik girişimsel tedaviler yer almakta. (Balon anjioplasti, stent 'çelik kafes uygulanması' ve yeni bir yöntem olan lazer anjioplasti tek başına veya diğer yöntemlerle beraber kullanılmakta). Lazer angioplasti yöntemi özellikle göz ve deri hastalıklarında yoğun olarak kullanılmakta iken son yıllarda kalp damarları tıkanıklıklarını açmak için kullanılmaya başlandı.
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp merkezi Kardiyoloji kliniği olarak Lazer yöntemi kullanılarak tıkalı kalp damarlarını açma yöntemi ile 2 hastamıza Lazer Anjioplasti uygulandı. Bu hastalardan biri 80 yaşında kalp krizi ile kliniğimize yatan ve daha önceki anjiosunda cerrahi karar çıkan sol ana damarı yüzde 99 tıkalı olan ancak çok riskli olduğu için işlem yapılamayan bir hasta, diğeri ise, sağ ana damarında uzun darlık olan ve balonla açılamayan bir hasta idi. Her iki hastamıza da yaklaşık 15 dakika sürede işlem gerçekleştirildi ve 1 gecelik yoğun bakım takibi sonrası taburcu edildi." diye konuştu.
Tıkanan kalp damarı, lazer anjiyoplastik yöntemiyle açılan Rıza Beyhan isimli 80 yaşındaki hasta, "Rahatsızdım. Yapılan yeni anjiyo sayesinde sıhhatime kavuştum. Yaşıma göre, şimdi kendimi delikanlı gibi hissediyorum" şeklinde konuştu.
Mehmet Gelir isimli 69 yaşındaki hasta ise "Ağrılarım kol ve omuzlarıma vuruyordu. Kriz geçiriyordum. Şimdi lazer yöntemiyle damarım açıldı. Rahatladım. Emeği geçenlere teşekkür ederim" diye konuştu.