14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla üniversite ile Tabip Odası ilk kez ayrı kutlama programları düzenlediler. Cuma günü aynı saatlere denk gelen kutlama toplantılarında, her iki programda da İl Sağlık Müdür Vekilinin konuşmasının yeralması dikkat çekti.
ÜNİVERSİTENİN..
Tıp Bayramı dolayısıyla, İnönü Üniversitesi'nce hazırlanan kutlama programı şöyle:
09:00 - Çelenk Sunumu (Hürriyet Parkı Atatürk Anıtı Önü)
09:45 - Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı (Yer Kongre ve Kültür Merkezi)
- Mini Konser (Şef Daniel Fedorean yönetiminde, İnönü Üniversitesi Oda Orkestrası)
- İnt. Dr. Işıl Kutlutürk,
- Ast.Dr. Yeşim Durgun,
- İl Sağlık Müdürü V. Hasan Tuncer,
- İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Sezai YILMAZ'ın konuşmaları
- Arzu ettikleri taktirde protokol konuşmaları
TABİP ODASI..
Malatya Tabip Odası Başkanı Mehmet Gündüz de, 14 Mart Cuma günü saat 10.00'da İl Özel İdare Salonu'nda yapılacak kutlama programını şöyle açıkladı:
-Saygı duruşu ve İstiklal Marşı
-İl Sağlık Müdürünün konuşmaları
-Malatya Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Gündüz'ün konuşması
-Malatya Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Abdulvahap Boztepe'nin konuşması
-Özel Hayat Hastanesi Dr. Erdal Göçmez'in konuşması
-Özel Gözde Hastanesi Dr. Kenan Kalı'nın konuşması
-Arzu ettikleri takdirde onur konuklarının konuşmaları
19.00'da Hotel Altın Kayısı'da Geleneksel Tıp Gecesi
MESAJLAR..
Öte yandan Tıp Bayramı dolayısıyla AKP Malatya Milletvekili ve TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Öznur Çalık, "Her türlü övgüyü hak eden bir anlayışla, yüksek sorumluluk bilinci ve özveriyle ülkemizin dört bir yanında görevlerini sürdüren, cana can katan doktorlarımız, ülkemizdeki sağlık hizmetlerinin kalkınmış devletler seviyesine ulaşabilmesi adına, tüm bilgi ve becerileriyle, üstün bir emek sarf etmektedirler.
Sağlıklı toplum olabilme yolunda ve vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden tam manasıyla yararlanabilmeleri adına var gücüyle çalışan, doktorlarımız başta olmak üzere tüm sağlık personelimizin 14 Mart Tıp Bayramını kutlar, bu vesileyle en derin sevgi ve saygılarımı sunarım."dedi.
AKP Malatya Milletvekili Fuat Ölmeztoprak da, şu mesajı yayınladı:
"..Osmanlıların yükselme döneminde sağlık konusunda oldukça önemli gelişmeler yaşanmasına rağmen duraklama döneminde sağlık şartlarında bozulmalar göze çarpmaktadır. Bozulan sağlık şartları ll. Sultan Mahmut zamanında yeniden gözden geçirilmeye başlanmıştır. Devrin Hekimbaşısı Mustafa Behçet Efendi'nin gösterdiği lüzum üzerine ordunun sıhhi gereksinmelerini karşılamak için modern bir tıp okulunun açılmasına karar verilmiştir. 14 Mart 1827 (15 Şaban 1242) de Şehzade başındaki tulumbacılar konağının üst katında Tıphane, alt katında da Cerrahhane ayrı ayrı açılmıştır. Bunun asıl önemli olan yönü o zamana kadar sürüp giden medrese tıbbının terk edilerek büyük bir atılımla, bu günkü anlayışa yakın bir anlamda eğitime başlanılmış ve Avrupa'da hekimlik ve cerrahlık eğitimi görmüş öğretmenlerin görevlendirilmiş olmasıydı. İşte bu durum tıp tarihinin bütün mesleklerden önce modernleşmesini sağlamış olması nedeniyledir ki, 14 Mart'ı Tıp Bayramı olarak kutlamaktayız.
Cumhuriyet tarihimizde ise tıp alanındaki gelişmeler baş döndürücü bir hızla devam etmektedir. Ülkemizde artık modern tıbbın gerekleri yerine getirilmekte ve halkımıza çağdaş bir sağlık hizmeti sunulmaktadır. Bu gün dünya çapında ün yapmış bir çok tıp adamı ve sağlık kuruluşumuz bulunmaktadır.
Sağlık kurumları ve personeline yönelik yapılan haksız olarak nitelendirdiğimiz insafsızlık noktasına varan bazı eleştiriler, sağlık çalışanlarının en büyük sıkıntılarındandır. Bu eleştiriler, kitlelere ulaşmada önemli bir güç olan basın aracılığıyla gerçekleştiği zaman, telafisi zor olan sıkıntıların yaşanmasına neden olmaktadır. Kamuoyunda eksik bilgilenmelerden doğduğunu düşündüğüm bu tür yaklaşımlar, vatandaşların sağlık personeline olan güvenlerine önemli darbeler indirmektedir. Oluşan güven eksikliği, hastalarda inanmayı azaltmakta ve tedavi sürecine güçlü olumsuz etkiler bırakmaktadır.
Bu vesileyle halkımızın sağlığının korunmasında, hastalandıklarında iyileşmelerinde her türlü bakım ve tedavilerini, özverili çalışmalarla sağlayan tıp mensuplarının Tıp Bayramını en içten duygularımla kutlar, çalışmalarında başarılar dilerim."
Emniyet Müdürü Ali Osman Kayha'nın mesajı da şöyle:
"14 Mart 1827 tarihinde Tıbbiye-i Şahane Mektebinin kuruluşu nedeniyle 1937 yılında 14 Mart Tıp Bayramı olarak kabul edilmiş olup, günümüze kadar hekimler tarafından kutlanmaktadır.
Eskiler hekime Çok okuyan, çok düşünen, çok çalışan demişler. Gerçekten hekimlik öğrenimi zor, eğitimi pahalı ve ömür boyu hızla değişen şartlara ve bilgilere ayak uydurmayı gerektiren bir meslektir. Öyle bir fedakârlık ki, öğrenimin en uzununu ve ömür boyu zorlu bir yaşam şeklini gerektirir.
Mübarek ve mukaddes bir meslek olan hekimlik gece gündüz, soğuk sıcak demeden şartlar ne olursa olsun fert ve toplumun sağlığını korumak, dolayısıyla mutluluğunu sağlamak, herkesin derdine çare olmaya koşmak mesleğidir.
Büyük önderimizin Beni Türk Hekimlerine Emanet Ediniz sözünü hiçbir zaman unutulmamalı ve ona layık olmalıyız.
Bu duygu ve düşüncelerle, halkımızın sağlığının korunmasında, hastalandıklarında iyileşmelerinde her türlü bakım ve tedavilerini, özverili çalışmalarla sağlayan tıp mensuplarının Tıp Bayramını en içten duygularımla kutlar.
Saygılar sunarım."