SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çamur ve Kül Akan Tohma'nın Kirlilik Kaynağı Neresi?!

0
Güncellendi - 2019-08-02 18:42:33
Çamur ve Kül Akan Tohma'nın Kirlilik Kaynağı Neresi?!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın Kuluncak ilçesinden geçen Tohma Çayında, termik santral bulunan Kangal ilçesinden bırakıldığı iddia edilen atıklar nedeniyle çamur akıyor. Çaydan bostanlarını sulayan çok sayıda köylü ise yetkililerden yardım istiyor. Bu arada, kirliliğin kaynağı ilgili olarak Malatya Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ile Kuluncak Belediyesi'nin birbirinden farklı açıklamaları da kafaları karıştı..

Sivas’ın Kangal ilçesinden başlayan ve Malatya’da Karakaya Barajı'na dökülen Tohma Çayında şu sıralar kül ve çamur akıyor. Termik santral bulunan Kangal ilçesinden bırakıldığı sanılan atık kül nedeniyle çayın renginin değiştiğini ifade eden köylüler, arazilerini sulamaya ve hayvanlarına su vermeye çekiniyor.

Çayda yaşayan çok sayıda balık ve canlının da telef olduğunu iddia eden yöre halkı, yetkililerden açıklama bekliyor. Vatandaşlar, Kuluncak ilçesinde yapılan anonslarla ikinci bir duyuruya kadar Tohma çayından sulama suyu alınmamasının söylendiğini belirtirken, İlçe Tarım İl Müdürlüğü ekipleri de sudan aldıkları numuneleri incelemek üzere laboratuvara yolladı.

Tohma çayının 30’dan fazla köyün sulama ihtiyacını karşıladığını ifade eden Kaynarca Mahallesi Muhtarı Tahsin Poyraz, "Çayda yaşayan alabalıklar ve diğer canlılar telef oldu. Acilen önlem alınmasını istiyoruz” dedi.

KİRLİLİKLE İLGİLİ İKİ AYRI İDDİA..

Tohma Çayı kirlenmesine karşı kurumlar harekete geçti.

Kuluncak İlçe sınırları içinde geçen Tohma Çayı kirlenmesi üzerine harekete geçen Kaymakamlık ve Belediye yetkilileri sorunu Malatya Çevre ve Şehircilik (ÇŞ) İl Müdürlüğüne bildirdi. Bölgede yapılan incelemeler konusunda bilgi veren İl Müdürü Fikret Onhan; “ Termik Santralden kaynaklanan bir durum yok. Sivas Kangal İlçe sınırları içinde olan ve 10 yıldır kullanılmayan kömür ocağında biriken suların taşarak Tohma Çayına karışması olayı var. Konu bize intikal edince ilgili kurumlar olan Tarım ve Hayvancılık ile Orman Su İl Müdürlüğüne de bildirdik. Tarım Müdürlüğü Tohma Çayının değişik bölgelerinden numuneler alarak tahlile gönderdi. Tahli sonuçları 1-2 güne kadar gelir.” ifadelerini kullandı.

Kirlenen Tohma Çayı güzergahında incelemeler yapan Kuluncak Belediye Başkanı Erhan Cengiz ise “Kömür ocağı 10 yıldır kullanılmıyor, su nereden gelecek ki? Ayrıca son yıllarda yaşanan kuraklık hepimizin malumu, anlayacağınız bölgemizde yağış yok denecek kadar az. Kirlenmenin nedeni bize göre kömür ocağı değil. Bir şeyleri gizlemek istiyorlar sanki. İnsanlarımız 2-3 gündür bağ-bahçelerini sulayamıyor, hayvanlarına su veremiyor.” İfadeleriyle, kirlenmenin termik santralden kaynaklandığını ima etti.

malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi- malatyayorum.com- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Murat (5 yıl önce)
    Ülkenin dağını, taşını, ormanını, suyunu yandaşa peşkeş çekme uğruna yok etmeye and içmiş bir zihniyetle karşı karşıyayız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Haşmet (5 yıl önce)
    Çevre ve Şehircilik mi? Çevreyi ve şehri halletmek mi? Kitabına uydurulan çevre katliamlarının son karar ve imza mercisi mi? Sözde Şeriatın illa da kesmesi gereken parmağı kesen ve mağduru acıtmamaya çalışan ağalık sistemi mi? Demek istediğimi anlatabildim mi acaba? Dediğimi anlayanların sayısı çok olsaydı memleket bu halde olmazdı. Tohma gibi bir dünya şaheseri bu hale getirilemezdi. Sayın Orhan gibiler de yukarıdaki beyanı veremezdi. O koltukta da HİÇ BİR ZAMAN oturamazdı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Versinler (5 yıl önce)
    Binali bey ile sayın vekiller orduzuda çay partisi vereceklerine burada versinler
    0
    0
    Yanıtla
  • YeşilMalatya (5 yıl önce)
    Ben sadece,bitkilere ve hayvanlara üzülüyorum. Hakkını aramaktan aciz insanlara üzülmüyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • orhan (5 yıl önce)
    Sn il müdürümuz fikret onhan bey bu kurak iklimde o biriken pis suyun üzerine su eklenmesi lazim ki su taşıp dereye aksın bu durumda ilk akla gelen termik santralde sogutma için kullanilan içinde cok ciddi ağır metallerin olduğu ve bu bölgede kanser hastaligini 2.3 katına cikaran bu soğutma suyu geliyor...siz ne dersiniz bu su nerden geldi..biliyoruz gökten inmedi yerden de cikmadi..
    0
    0
    Yanıtla
  • 44 FFM (5 yıl önce)
    SULARI KIRLETEN INSANLAR BU ÜLEDE YEYIP IÇMIYORLARMI BUNLARIN COÇUKLARI YOKMU ET.SÜT PEYNIR .SEBZE MEYVE YEMIYORLARMI MILETI ZEHILIYENLERE BÜYÜK VE AĞIR CEZA YAZMAK YERINE HASTAHANE YAPANLAR BIRAZ AFIRKAYI DÜŞÜNÜN NE HALDELER SEÇIM YOKMU BELKI O ZAMAN SIYASETCILET ILGILENIR BU CENNET VATANIN KIYMETINI BILELIM
    0
    0
    Yanıtla