Binlerce vatandaşımızın yaşamını yitirdiği Marmara depreminin 11. yıldönümü dolayısıyla TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Malatya Temsilciliği adına açıklama yapan İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, "Malatya da beklenen depreme insanlarımızın kaderci mantık ile hareket etmekten kaçınmak, depreme hazır hale getirmek için duyarlı olmaya davet ediyoruz." dedi.
Aluçlu'nun konuya ilişkin açıklaması şöyle:
"17 Ağustos 1999 saat 03:02de merkezi Kocaeli-Gölcük olan 7.4 büyüklüğünde gerçekleşen çok büyük can ve mal kaybına neden olan deprem en şiddetli etkisini Marmara Bölgesinde gösterdi. Resmi raporlara göre 17480 ölüm ve 43953 yaralanma olmuştur. Resmi olmayan bilgilere göre bu sayılar çok daha büyüktür. Maddi kayıp ise 30 milyar doların üzerindedir
Ülkemiz yerkürenin en etkin ve yıkıcı deprem kuşaklarının üzerindedir. Ülkemizde geçmişte yıkıcı deprem olduğu gibi gelecekte de olacağı bir gerçektir. Yurdumuzun %92si deprem bölgeleri içerisinde, nüfusumuzun %95i deprem tehlikesi altında, büyük sanayi merkezlerinin %98i ve barajlarımızın %93ü deprem bölgesinde bulunmaktadır.
İstatistiki çalışmalar, her 1,5 yılda bir şiddetli depremin, her 3 yılda ise çok şiddetli depremin, 35 - 40 yılda ise yıkıcı bir depremin meydana geldiğini göstermektedir. Son 100 yılda 192 adet hasar yapan depremlerde 100 bin insanımızı kaybettik. 650 bin konutumuz yıkıldı veya ağır hasar gördü.
Türkiyede 17 milyon civarındaki yapı stokunun yüzde 67si ruhsatsız ve kaçak, yüzde 60ı 20 yaş üzeri konutlardan oluşmakta ve yüzde 40ı depreme karşı güçlendirilmesi gerekir durumdadır. İşte bu noktada yapı denetimi konusu birinci derecede önem taşımaktadır
Malatya İnşaat Mühendisleri Odası olarak ; 17 Ağustos depreminin yıldönümü olması sebebiyle bu acı olayı unutmamak ve halkımızda deprem bilinci oluşturmak için hazırlıklar yapılmasını sağlamak, yetkilileri ve meslektaşlarımızı daha duyarlı olmaya davet etmek, Malatya da beklenen depreme insanlarımızın kaderci mantık ile hareket etmekten kaçınmak, depreme hazır hale getirmek için duyarlı olmaya davet ediyoruz.
Depremin ve acı sonuçlarının yanı sıra, acıların tekrarlanmadığı bir Türkiyeye kavuşmanın yolunun, yaşanan acılardan doğru dersleri çıkarmaktan geçtiği unutulmamalıdır.
17 Ağustos depreminde yitirdiğimiz yurttaşlarımızın yakınlarının acılarını bir kez daha paylaşıyoruz.
UNUTMAYALIM! DEPREM ÖLDÜRMEZ! CEHALET ÖLDÜRÜR!"