Karaciğer nakli ve kardiyoloji alanında ulusal ve uluslararası alanda adından söz ettiren İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde kısa bir süre önce hastalara büyük konfor sağlayan ve başarı ile sonuçlanan mesane, prostat kanseri ameliyatlarının kapalı yöntemle yapılmaya başlandığı öğrenildi.
Turgut Özal Tıp Merkezi Üroloji Kliniğinde, ekibi ile birlikte, son bir yıla kadar klasik cerrahi yöntemlerle yapılan ve hastanın normal yaşama dönmesini uzun süre erteleyen mesane ve prostat kanseri ameliyatlarını yaklaşık 6 ay önce kapalı yöntemle yapmaya başlayan Doç. Dr. Ramazan Altıntaş ve ekip arkadaşları, geliştirilen kapalı ameliyat yöntemi sayesinde, hastaların daha az ağrı, daha düşük komplikasyon ve ameliyat yerinin daha erken iyileşmesi gibi yaşamsal önem taşıyan avantajlarla tedavi etmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Üroloji alanında 3 önemli ameliyat kapalı yöntemle yapılmaya başlandı
Sözkonusu kapalı yöntemle, kanserli idrar kesesinin tamamının alınması ve bağırsaktan yeni idrar kesesi yapılması, kanserli prostatın tamamının alınması gibi önemli operasyonları İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerdeki birkaç merkez dışında, yerleşik bir sistem ve profesyonel bir ekip ile Ankara’nın doğusunda ilk defa Malatya'da Turgut Özal Tıp Merkezi’nde yapmaya başladıklarını belirten Doç. Dr. Ramazan Altıntaş, “Dünyanın önde gelen kliniklerinde robotik yöntemlerle yapılan bu ameliyatların bir önceki adımı laparoskopik yöntemdir. Biz şu anda bu yöntemi başarıyla uyguluyoruz. Teknik altyapı olanaklarımız oluşturulduğunda, bu ameliyatlar robotik yöntemle burada da yapılmaya başlanacaktır” dedi.
Ameliyatlara ilişkin Yeni Malatya Gazetesi’nin sorularını cevaplandıran İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Altıntaş, başarıyla uyguladıkları yöntem için “Hasta memnuniyetini arttıran ve günlük yaşantıya daha çabuk geçilmesini sağlayan bu yöntem artık hastalar tarafından aranan ve istenen bir ameliyat yaklaşımı haline gelmiştir” dedi.
Doç. Dr. Ramazan Altıntaş’ın, ürolojik alanın kritik hastalıklarının tedavisinde Turgut Özal Tıp Merkezi’ni ulusal ölçek düzeyine taşıyan ameliyat yöntemlerine ilişkin aktardığı bilgilerde öne çıkan hususlar şöyle:
“Kanser eksenli ürolojik hastalıkların tedavisinde, yeni ve ileri aşama
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Üroloji Kliniği’nde kapalı yöntemle Radikal Sistektomi (Kanserli idrar kesesinin tamamının alınması) ve İleal Loop Diversiyon (bağırsaktan yeni idrar kesesi yapılması) ameliyatı ve yine kapalı yöntemle Radikal Prostatektomi (kanserli prostatın tamamının alınması) ameliyatlarına yaklaşık bir yıl önce başladık. Zaten böbrek kanserlerinin kapalı yöntemle alınması ameliyatlarını yaklaşık 1,5- 2 yıldır yapmaktayız. Bu, kanser eksenli kritik nitelikteki ürolojik hastalıkların tedavisinde Malatya’da yeni ve ileri bir aşama anlamına geliyor. Zaten bunun bir sonraki, yani güncel durumda geldiği son nokta, robotik yöntemlerle yapılan ameliyatlardır. Biz şu anda, robotik yöntemlerle yapılan ameliyat yönteminden bir önceki aşama olan laparoskopik yöntemi kullanıyoruz. Robotik yöntemle ameliyat yöntemini başarıyla hayata geçirebilecek güçlü bir ekibimiz var. Fakat şu anda robotik teknoloji altyapımız olmadığı için bu yöntemin bir önceki aşaması olan ve yerleşik bir sistem ve profesyonel ekip anlamında söylüyorum; kapalı yöntemle kanser eksenli ürolojik ameliyatları Ankara’nın doğusunda ilk defa Malatya’da Turgut Özal Tıp Merkezi’nde yapıyor olmanın sevincini yaşıyoruz.
Kanserli prostatı kapalı yöntemle alıyoruz
Kliniğimizde başarılı bir şekilde uygulanan ‘kanserli idrar kesesinin tamamının alınması ve bağırsaktan yeni idrar kesesi yapılması gibi ameliyatlarımıza, kanserli prostatın kapalı yöntemle tamamının alınmasını da ekledik.
Açık ameliyata göre daha az ağrı, daha düşük komplikasyon riski ve hızlı iyileşme avantajı
“Açık ameliyata göre bağırsak hareketlerinin normale dönüş süresinin kısa olması, operasyon sonrası daha az ağrı, daha kısa hastanede kalış süresi, kanama gibi komplikasyonların daha az sıklıkta görülmesi, yara yerinin daha erken iyileşmesi ve böylece günlük hayata daha çabuk geçilmesi gibi üstünlükleri bulunan laparoskopik radikal sistektomi ve prostatektomi kozmetik kaygıları bulunan hastalar içinde tercih sebebi olabiliyor”
"Yakın gelecekte robotik yöntemle daha konforlu ameliyatlar yapabiliriz"
Dünyanın önde gelen kliniklerinde robot yardımlı laparoskopi ile yapılan bu tür ameliyatların öncüsünün laparoskopik yöntem olduğunu vurgulayan Doç.Dr. Altıntaş yakın gelecekte imkanların elvermesi halinde bu ameliyatların Turgut Özal Tıp Merkezinde de Robotik Yöntemle kapalı bir şekilde yapılabileceğinin müjdesini verdi. Doç. Dr. Altıntaş, “ Böylece hemşerilerimizin bu hastalıkların tedavisi için İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlere olan mecburiyetini ve oralarda yaşadıkları mağduriyeti bitirmeyi umuyoruz” diye ilave etti.
“Mesane kanserinin en önemli risk faktörü sigara”
Kapalı ameliyat yöntemi anlamına gelen laparaskopik ameliyatın uygulanma biçimi ve bu yöntemle yapılan mesane ameliyatı hakkında ayrıntılar veren Doç. Dr. Ramazan Altıntaş, mesane kanserinin tetikleyicisi ve en önemli risk faktörünün birçok hastalıklarda olduğu gibi yine sigara olduğunu söyledi.
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Altıntaş açıklamalarına şöyle devam etti:
“Özellikle sigara kullanan erkeklerde ağrısız kanlı idrar yapma mesane (idrar kesesi) kanserinin habercisi olabilir. Mesane kanserinde en önemli risk faktörü sigaradır. Hastaya yapılan idrar tahlili, Ultrasonografi ve Tomografi gibi tetkiklerle ön tanı konulabilmekle beraber yapılacak sistoskopi ve biyopsi (idrar torbasına bir kamera yardımıyla girip parça almak) gibi işlemlerle de kesin tanı konulabilmektedir. Hastalığın erken teşhis edildiği fakat mesane koruyucu yöntemlerle tedavisinin mümkün olmadığı durumlarda sistektomi yani mesanenin tamamen alınması hayat kurtarıcı olabilmektedir. Laparoskopi, genel bilinen adıyla kapalı ameliyat, ameliyat edilecek organa ulaşmada kullanılan bir yaklaşım biçimidir. Laparoskopik ameliyatta mesaneye büyük bir kesi ile yaklaşmak yerine, 5 adet 0,5 ve 1 cm. lik ciltte açılan küçük deliklerden ulaşılır. Bu deliklerden birinden içerideki görüntüyü sağlayan kamera, diğerlerinden ameliyatı gerçekleştirmekte kullanılan çeşitli cerrahi aletler ameliyat sahasına iletilir.
Kamera ile 16 kat büyük görüntü elde ediyoruz
Yine aynı şekilde prostat kanseri tanısı almış ve radikal prostatektomi kararı verilmiş hastalarda açık ameliyat yerine laparoskopik yöntem kullanılabilir ve hastanede kalış süresinin azalması, post-operatif ağrı, kanama, gibi komplikasyonlarda düşüş sağlanabilir ve hastanın da kozmetik kaygıları giderilebilir. Kullanılan kameranın görüntüyü 16 kat daha büyük göstermesi sayesinde işlem sonrası idrar kaçırma ve cinsel fonksiyon bozukluğu görülme olasılığının azalması laparoskopik yöntemin diğer üstünlükleri olarak sayılabilir. Hasta memnuniyetini arttıran ve günlük yaşantıya daha çabuk geçilmesini sağlayan bu yöntem artık hastalar tarafından aranan ve istenen bir ameliyat yaklaşımı haline gelmiştir."
"45 yaş üstü her erkek ürolojik muayene yaptırmalı"
"Mesane kanserinden korunmak için en önemli faktör sigaradan uzak durmaktır” diyen Doç. Dr. Altıntaş, “Bunun yanı sıra boya sanayi gibi riskli işlerde çalışanlarında periyodik muayenelerle takip edilmesi gerektiğini vurgulamak istiyorum. Prostat kanserinin önlenmesi açısından beslenme alışkanlığı büyük önem taşıyor. Rafine gıdalardan ve sigaradan uzak durulması prostat kanserine yakalanma riskini düşürebilir. Ayrıca, 45 yaş üstü her erkeğin ürolojik muayeneden geçmesi ve PSA hormon değerine baktırması gerektiğini eğer aile hikayesi varsa kontrol yaşının daha erkene çekilebileceğine dikkat çekmek istiyorum” şeklinde uyarılarda bulundu.
“Malatya ve bölge insanına hizmet vermekten mutluyuz”
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nin adının organ nakil ile anıldığını ancak bunun yanı sıra merkezde birçok komplike cerrahinin başarılı bir şekilde yapıldığını ve robotik teknolojinin hastaneye kazandırılmasıyla merkezin dünyaca ünlü bir merkez olma yolunda hızla ilerleyeceğine vurgu yapan Doç. Dr. Ramazan Altıntaş, Malatyalı bir hekim olarak, Malatya ve bölge insanına hizmet vermekten son derece mutlu olduğunu kaydetti.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com