İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi, koronavirüs (kovid-19) ile mücadele kapsamında Çin’den sonra ilk kez Türkiye’de ‘İmmün Plazma’ tedavi yöntemini başlattı. 5 Nisan’da gerçekleştirilen operasyonda, koronavirüs tedavisi başarıyla tamamlanan ve sağlığına kavuşan hastadan alınan plazma, koronavirüs tedavisi gören bir hastaya nakledildi.
Yeni tip koronavirüse (kovid-19) karşı plazma tedavisi dünyada Çin'in ardından ilk kez Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde başladı. Bu kapsamda, koronavirüs tedavisi başarıyla tamamlanan ve sağlığına kavuşan 46 yaşındaki bir hastadan alınan plazma, yoğun bakımda makineye bağlı ağır tabloda olan bir kovid-19 hastasına nakledildi.
TÜRKİYE’DE İLK OLARAK TURGUT ÖZAL TIP MERKEZİ’NDE BAŞLADI
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, ‘İmmün Plazma’ tedavi yöntemiyle ilgili “Dünyanın umut bağladığı bizimde çok ümit var olduğumuz yeni bir tedaviyi Turgut Özal Tıp Merkezimizde başlattık. Bu yeni tedavi yöntemi daha önce pozitif olup koronavirüs (kovid-19) hastalığını geçirmiş ve yenerek, tümüyle iyileşmiş olan hastaların kanlarındaki plazmayı alarak plazmaferez (plazma değişimi) yöntemiyle kovid-19’u ağır geçiren, yoğun bakım hastalarına vermek” ifadesini kullandı.
Kızılay, plazma tedavi yönteminin Türkiye’de ilk olarak Turgut Özal Tıp Merkezi’nde 5 Nisan itibariyle başladığını kaydederek, şunları söyledi:
“Daha önce kodiv-19’u geçirmiş, yenmiş ve şimdide sağlığı çok iyi olan 46 yaşındaki bir hastadan 830 mililitre plazma toplandı, plazmaferez yöntemiyle hazırlanarak bunun 400 mililitresi yoğun bakımda makineye bağlı ağır tabloda olan bir kovid-19 hastamıza verilerek, tedaviye başlandı. Tedavi devam edecek. Kalan plazmada dondurularak tedavide tekrar kullanılmak üzere saklandı. Şuanda dondurulmuş şekliyle elimizde duruyor. İyileşen hastamız gelecek belirli aralıklarla plazma verecek ve tedavide kullanmaya devam edeceğiz.”
“BU TEDAVİDEN ÇOK ÜMİT VARIZ”
Büyük bir aferez merkezi olduklarını dile getiren Kızılay, “Türkiye’nin en büyük aferez merkeziyiz. Merkezimiz 24 saat çalışmaya devam ediyor. Türkiye’de öncü ve ilk olarak bu tedaviye başlamış olduk. Bizden de bu bekleniyordu. Bizlerde bu beklentilere en uygun ve en iyi şekilde karşılık verdiğimizi söyleyebilirim. Bu tedaviden çok ümit varız” diye konuştu.
Kızılay, koronavirüs (kodiv-19) hastalığını geçirip yenmiş ve tümüyle iyileşen hastaların Sağlık Bakanlığı’nın koyduğu kurallara uygun haldelerse muhakkak plazma vericisi olmalarını da istedi.
“ETKİLİ BİR TEDAVİ YÖNTEMİ”
Turgut Özal Tıp Merkezi Kök Hücre Nakli ve Aferez Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt (alttaki fotoğrafta sağdaki), bu tedavi yönteminin ilk defa Çin’de kullanıldığını, kovid-19 enfeksiyonuyla enfekte olup, durumu kritik olan hastalarda yüzde 80 oranında fayda ettiğinin bildirildiğini aktardı.
Çin’den sonra dünyada ve Türkiye’de ilk defa İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde bu tedavi yönteminin kullanıldığını kaydeden Erkurt, “Bir hastamıza, sağlıklı vericiden aldığımız plazma tedavi amaçlı olarak yoğun bakımda yatan ciddi durumdaki bir hastamıza nakledildi. Sağlıklı vericiden 830 cc plazma topladık. O plazmanın 400 cc’sini ilk etapta hastamıza uyguladık. Ondan sonra haftada 200 cc olarak devam edeceğiz. Bir sağlıklı vericiden yaklaşık bir hastamızda kullanacağımız plazmayı elde edebiliyoruz. O nedenle koronavirüsten iyileşen ve sağlıklı hale gelen hastalarımızın verici olarak bize plazma vermelerini tavsiye ediyoruz” dedi.
Erkurt, ‘İmmün Plazma’ tedavi yönteminin etkili bir tedavi yöntemi olduğunu ifade ederek, “Maliyet olarak da uygun bir tedavi yöntemi. Topladığımız 830 cc’nin maliyeti yaklaşık olarak 650 lira. Evre 4’teki kovid hastalarındaki maliyetlere baktığımızda günlük 10 bin liraları aşmakta. Ona göre baktığımızda hem etkin bir tedavi yöntemi olarak hem de devlet ekonomisine uygun bir tedavi seçeneği olarak düşünülmekte” diye konuştu.
Prof. Erkurt, 5 Nisan Pazar günü 22.00’da koronavirüs hastasına ilk plazmayı verdiklerini kaydederek, “Bugün itibariyle durumunda değişiklik yok, stabil olarak devam etmekte. Ancak bu tip tedavilerden sonra en az 48-72 saat beklenmesi gerekmektedir. Bu durumu takip etmekteyiz” dedi.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com