Trafik Haftası nedeniyle açılış töreni Malatya Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Törene Vali Süleyman Kamçı, Başsavcısı Ergül Yılmaz, Battalgazi Kaymakamı Vedat Yılmaz, Yeşilyurt Kaymakamı Nesim Babahanoğlu, Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, İl Jandarma Komutanı Albay Şerafettin Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Hasan Alıcı, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) ve Malatya Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Şevket Keskin, kamu kurum ve kuruluşu yöneticileri ve davetliler katıldılar.
“ÇİFT DEBRİYAJLI ARABALARLA EĞİTİM VERECEKSİNİZ, SONRA TRAFİK EN ÖNEMLİ SORUN DİYECEKSİNİZ”
Törenin açılışında konuşan Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Malatya Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Şevket Keskin, “Özellikle trafikte 3 kural benim için çok önemlidir; 3 S harfi, sevgi, saygı ve sabır. Eğer siz trafik kurullarını bilmiyorsanız, saygıda bulunmuyorsanız, sevgide anlamıyorsanız, sabrınızda yoksa, işte çıktığınız zaman adını da öyle tarif etmişler ki, makas atıyor. Eğitim çok önemli. Şehir Mezarlığı’nın yanında çift debriyajlı arabalarla eğitim vereceksiniz, ikinci vitesten fazla gitmeyecek, yolun sağında ufak ufak devem et diyeceksiniz, o kağıt parçasını vereceksiniz ve trafik akımına salacaksınız. Arkasında da ’Türkiye’de trafik baş belası, terör’ diyeceksiniz. Yok böyle bir şey. Bugün yapılan yolarlaş, bugünkü teknolojiye baktığınız zaman, bu yollarda kazanın olmaması gerekiyor. Ama viraja girmeyi bilmiyorsa, kavşağa girmeyi bilmiyorsa, sevgiyi, saygı tamamen kaybetmişse kazaları engelleyemezsiniz. Şu söyleniyor, ‘Kazaları nasıl önleyelim, cezaları yükseltelim.’ Radarlarla, mahalle aralarında radar konarak kuralları bilmeyen sürücüleri engellemek mümkün değil. Ben özellikle Emniyet Müdürümüz, Trafik şube müdürlerimiz ve ekipleri ile Büyükşehir Ulaşım Dairesi ekiplerinin çalışmasından memnunuz. Çalışmalarından ve şoför esnafına desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Ancak memnunu olmadığımız bir konuda var; ekipler kayıt altında olan şoför esnafımızı adeta mercekle takip ediyorlar, kayıt altında olmayana hiç kimse dokunmuyor. Bakınız, traktörlerle Malatya’nın her köşesinde yük taşınıyor, 50 NC’ler ile her tarafta yük taşınıyor. Özellikle kağıt toplayan araçlarla hiç kimse ilgilenmiyor. Kağıt toplayanlar ne sağa bakıyor, ne sola bakıyor, insanları rencide ediyorlar. İnsanlarımız direksiyon başına geçince yayadan şikayet ediyor, yaya olduğu zaman şoförlerden şikayet ediliyor. Özellikle hanım kardeşlerime sesleniyorum; ne olursunuz, yaya geçidinde geçiniz, yaya geçidinde geçerken şu cep telefonuyla konuşmayınız yolda. Yaya geçidinde geçerken herkesin elinde bir cep telefonu var, yolda yürürken cep telefonuyla konuşuyor, ana yoldan geçerken cep telefonuyla konuşuyor, trafiğin farkında bile değil. Bir de dönerler ters ters şoföre bakarlar, sen mecburi frene basarsın, arkandan gelen araçta sana vurur, al başına bela. Saygı yok, sevgi yok. Hepimiz toplum olarak mutlaka trafik kurallarına uyalım, uymayanları da uyaralım. Tüm şoför esnafımıza kazasız bol kazançlı günler diliyorum. Trafikte görev yapan tüm görevlilere teşekkür ediyorum” dedi.
“TRAFİK KAZALARINI ÖNLEMEK İÇİN TOPLUMUN HER FERDİNE VE KESİMİNE SORUMLULUK DÜŞMEKTEDİR”
Törende konuşan Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal ise, “Modern hayatın ayrılmaz bir parçasını oluşturan Trafik, günlük yaşamda birçok kolaylık sağlamasına ve insan yaşamına refah katmasına rağmen, çeşitli olumsuzlukları ve sorunları da beraberinde getirmektedir. Ülkeler bazında değişiklik göstermekle birlikte, trafik sorunu hayatın kaçınılmaz yönlerinden biri olmuştur. Her geçen gün biraz daha artan trafik ve onun yol açtığı sorunlar, içinde yaşadığımız yüzyılda bütün ülkelerin ve ülkemizin de en önemli sorunlarının başında gelmektedir. Bu sorunun çözümü, toplumumuzun belirli bir kısmını değil, bireyleri ve kurumlarıyla birlikte tamamını ilgilendiren çok boyutlu bir nitelik taşımaktadır. Trafik kazalarında her yıl binlerce insan hayatını kaybetmekte ya da yaralanmaktadır. Bu ölüm ve yaralanmalar göz önüne alındığında trafiğin ne kadar önemli bir konu olduğu ortaya çıkmaktadır. Birey ve toplum üzerindeki olumsuz etkileriyle, büyük yıkımlara sebep olan trafik kazaları, ülkemizin, çözmesi gereken başlıca sorunları arasında yer almaktadır. Dünyada olduğu gibi Ülkemizdeki trafik kazaları da büyük maddi ve manevi kayıplara neden olmakta ve kendisini sürekli hissettirmektedir. Trafik kazalarını önlemek için toplumun her ferdine ve kesimine sorumluluk düşmektedir. Trafik güvenliğini sadece “denetim” başlığı altındaki polisiye tedbirlerle sağlamak mümkün değildir. Trafik konusunda yaşanan sıkıntıların giderilmesi; teknik ve fiziki altyapının iyileştirilmesi, denetimin caydırıcı olması, yasaların işlerliğinin ve bu konuyla ilgili kurumlar arasında koordinasyonun sağlanması, ama bütün bunlardan daha da önemlisi, toplumda yer alan bütün fertlerin bilinçlenmesi ve trafik içinde yer alan sürücü, yaya ve yolcuların yeterli eğitimle donatılmasıyla sağlanabilir. Kısacası trafik kültürünün oluşturulup, yerleştirilmesi problemin çözümünde tek yoldur. Trafik sorununun çözülmesi konusuna İl Emniyet Müdürlüğü olarak büyük önem vermekteyiz ve bu amaçla çeşitli projeleri hayata geçirdik. Bu projeler kapsamında, denetim faaliyetlerimizi, sürekli ve kararlı bir şekilde sürdürmekteyiz, amacımız; vatandaşlarımızın can ve mal güvenliklerini, basit trafik kurallarına uymalarını sağlayarak korumak ve marka şehrimizi trafik yönünden de daha güvenli bir seviyeye getirmektir. Tüm bu kararlı denetimlerimize rağmen, maalesef üzücü kazalar olabilmektedir. Bu yüzden, trafik kazalarının nedenleri ve sonuçları konusunda yapılan ayrıntılı analizler ışığında, planlı, projeli ve etkin denetimler geliştirip uygulanmaktadır” dedi.
MALATYA’DAKİ TRAFİK DENETİMİ RAKAMLARI
Emniyet Müdürü Urhal konuşmasında şu bilgileri paylaştı:
“İlimizde sorumlu olduğumuz bölgelerde birçok farklı konuda denetim faaliyetlerinde bulunulmuştur. Yapılan denetimlerde: Yük taşımacılığı denetiminde; 2015 yılı için hedef kontrol 5.138 olarak belirlenmiş, yapılan 12.187 kontrol ile hedef % 137 oranında aşılmıştır. Yolcu taşımacılığı denetiminde; 2015 yılı için hedef kontrol 2.021 olarak belirlenmiş, yapılan 5.014 kontrol ile hedef % 148 oranında aşılmıştır. Alkol denetiminde; 2015 yılı için hedef kontrol 25.733 olarak belirlenmiş, yapılan 30.230 kontrol ile hedef % 18 oranında aşılmıştır. Motosiklet/motorlu Bisiklet denetiminde; 2015 yılı için hedef kontrol 5.668 olarak belirlenmiş, yapılan 6.363 kontrol ile hedef % 12 oranında aşılmıştır. Emniyet kemeri denetiminde; 2015 yılı için hedef kontrol 35.883 olarak belirlenmiş, yapılan 45.093 kontrol ile hedef % 26 oranında aşılmıştır. Ayrıca, ilimiz Şehir içi ve Şehir dışı Trafik Birimleri sorumluluk alanında 2014 yılına oranla 2015 yılında ölümlü kaza sayısında % 13 azalma sağlanırken, ölümlü-yaralanmalı toplam kaza sayısında % 1,8 artış ile İlimiz kaza sayısında en az artış gösteren İller konumundadır. Yine yapılan bilimsel araştırmalarda araç kullanırken cep telefonu ile konuşmanın alkollü araç kullanmak kadar kazaya neden olduğu anlaşılmıştır. Bu kapsamda 2015 yılında Trafik Denetleme Şube Müdürlüğümüzce ölümlü-yaralanmalı trafik kazalarını en aza indirmek maksadıyla seyir halinde cep telefonu kullanan sürücülere yönelik yapılan kontrol faaliyetlerine de ağırlık verilmiştir. Bu faaliyetler sonucunda 2014 yılında seyir halinde iken cep telefonu ile konuşmaktan 1.596 araç sürücüsüne işlem yapılırken, 2015 yılında 3.455 araç sürücüsü hakkında işlem yapılmıştır. Kaza analizleri ve kural ihlallerinin fazla olduğu bölgeler göz önünde bulundurularak tespit edilen isabetli nokta ve mevkilerde yapılan tüm kontrol ve denetimler neticesinde; İlimiz merkezinde 2016 yılı Ocak ayında ölümlü yaralanmalı trafik kaza sayısında % 43, ilk 3 ay itibarıyla ise % 12 oranında azalma sağlanmıştır. Diğer yandan, son dönemde önem kazanan terör olayları ve bu olaylarda kullanılan ikiz plaka denetimlerine de ağırlık verilmiştir.
Trafik hizmet birimlerimizce: İlimiz Merkezinde başta Belediyeden izin veya ruhsat almaksızın belediye sınırları dâhilinde ticari amaçlı yük ve yolcu taşımacılığı kontrolü (Korsan Taşımacılık) olmak üzere ruhsatsız, muayenesiz, sahte veya standart dışı plaka (ikiz plaka) ile araç kullanmak, abartı egzoz, cam filmi, gibi tüm trafik kural ihlallerini en aza indirmek amacıyla yapılan denetim faaliyetlerimiz sonucunda, 2014 yılında toplamda 96.928 araç-sürücü kontrolü yapılırken, 2015 yılında %78 artışla 172.541 araç-sürücü kontrolü gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, şehir dışı denetim faaliyetleri kapsamında ise 2014 yılında 193.300, 2015 yılında ise 180.876 aracın kontrolü yapılmıştır. Bu bağlamda 2015 yılı Nisan ayı itibarıyla 4.120 yük ve yolcu taşımacılığı yapan araç kontrol edilirken, 2016 yılı Nisan ayı itibarıyla bu sayının %29 artışla 5.318’e ulaştığı görülmüş olup gerçekleştirilen bu kontroller neticesinde; 2918 Sayılı Karayolu Trafik Kanunu Ek-2/1 maddesi gereğince araçlarını trafik belgesinde gösterilen maksadın dışında kullanmak (yetki belgesiz yük taşımacılığı) ile Ek-2/3 maddesi gereğince ilgili Belediyeden izin veya ruhsat almaksızın ticari amaçlı yolcu taşımacılığı (Korsan Taşımacılık) yapmaktan işlem uygulanan araç sayısında 2016 yılı Nisan ayı itibarıyla 2015 yılı aynı dönemine oranla %26 artış olduğu, Trafik Birimlerimizce yapılan etkin denetimler neticesinde; 4925 Sayılı Karayolları Taşıma Kanunu 26. Maddesi hükümlerine muhalefetten (yetki belgesiz yolcu taşımacılığı yapmak) işlem yapılan araç sayısında 2016 yılı Nisan ayı itibarıyla 2015 yılı aynı dönemine oranla % 127 artış olduğu tespit edilmiştir. Trafik denetimlerimizin yanı sıra, trafik eğitim faaliyetlerimiz kapsamında; ilimiz merkezinde 2015 yılı 12 aylık dönemde Trafik Denetleme Şube Müdürlüğümüzce 17235 öğrenciye, 2016 yılı 4 aylık dönemde ise 5399 öğrenciye Trafik Kuraları konusunda eğitim verilmiştir.”
Törende konuşan Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Hasan Alıcı, “Büyükşehir Belediyesi olarak trafik yönetimi ve düzenlenmesi konularında birçok çalışma yapıyoruz. Bu amaçla yollardaki asfalt yenileme, yatay ve düşey işaretlemelerin eksiksiz yapılması için çalışıyoruz. Trafik kurallarının hayat bulması amacıyla çocuk Trafik Eğitim Parkı projemizi yakın bir gelecekte hayata geçireceğiz. Yaya öncelikli projelerle daha güvenli yollar oluşturmaya ve insan odaklı kent yönetimi sağlamaya çalışıyoruz. Trafik sorununu aldığımız önlemlerle şehrimizde en aza indirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
“HUZURLU VE GÜVENLİ BİR TRAFİK ORTAMI OLUŞTURMANIN YOLU, TRAFİK KURALLARINA UYAN BİR TOPLUM OLMAKTAN GEÇMEKTEDİR”
Vali Süleyman Kamçı ise törendeki konuşmasında, “Trafik kurallarına uymak insanın kendine ve çevresine duyduğu saygının bir tezahürüdür ve medeni bir insan olmanın gereğidir. Trafikte en önemli unsurun insan olduğu, yolun durumuna, araca ve yol güvenliğine, azami dikkati gösterecek sürücülerin, trafiğin belirleyici faktörü olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Tüm dünyada ve ülkemizde yaşanan, çağımızın en önemli sorunlarından birisi hiç şüphesiz ki trafik kazalarıdır. Malatya İlimizin de en önemli sorunları arasında trafik gelmektedir. Günlük yaşantımızın her safhasında trafik ile iç içe olmamız, hızla artan taşıt sayısı ve trafik kuralları ihlalleriyle gerçekleşen trafik kazaları; birçok maddi ve manevi kayıplara yol açmaktadır. Kimi zaman facia boyutlarına ulaşan kazalar; çok sayıda vatandaşımızın yaşamını yitirmesi, yaralanmaların ya da sakat kalmaların yanı sıra, büyük ekonomik kayıplara da neden olmaktadır. Bu sorunun çözümü, toplumumuzun belirli bir kısmını değil, bireyleri ve kurumlarıyla birlikte tamamını ilgilendiren çok boyutlu bir nitelik taşımaktadır. Toplumun her kesimini etkileyen trafik kazalarında birçok vatandaşımız hayatını kaybetmekte, milyarlarca liralık milli servetimiz heba olmaktadır. Sosyal yaşamımız ve ülke ekonomisi üzerinde derin etkileri bulunan trafik sorunu ve güvenliği bütün toplumu ilgilendiren en önemli konulardan biridir. Herkes trafik kurallarına uyma alışkanlığını, kendi güvenliği için istemeli ve buna inanmalıdır. Trafik kurallarına uymak her insanın hem kendisine, hem de bütün topluma karşı sorumluluğudur.
Dolayısıyla, huzurlu ve güvenli bir trafik ortamı oluşturmanın yolu, trafik kurallarına uyan bir toplum olmaktan geçmektedir. Trafik güvenliğinin sağlanması ve trafik kazalarının sona ermesi adına trafik polisimiz büyük gayretler sarf etmektedir. Ancak; bilinmelidir ki, trafik kazalarının sadece polisiye tedbirlerle önlenmesi mümkün değildir. Bu nedenle kazaların yol açtığı maddî ve manevî felaketlerden korunmak için trafik bilincinin oluşturulması ve otokontrol sistemlerin uygulanması gerekmektedir. Bu sistemin uygulanması da ancak insanlarımızın eğitimi ve bilinçlenmesi ile mümkündür. İşte Karayolu Trafik Haftası'nda düzenlenecek bu etkinliklerle bireysel ve toplumsal duyarlılık ile trafik bilincinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Haftanın amacı, mümkün olduğunca çok sayıda insana ulaşarak trafikte riskler ve kurallar konusunda bilinçlendirmektir. Bu bilinçlenme, özellikle sürücülerin cezalandırılarak değil, isteyerek kurallara uyma düzeyini artırmayı sağlayacaktır. Trafik kazalarının önlenmesi için yapılan çeşitli eğitim faaliyetlerinin yanı sıra güvenlik kuvvetlerimizce, gece gündüz demeden kazaları önleyici kontrol ve denetim hizmetleri yapılmaktadır. Denetimin yanı sıra, alt yapının trafik güvenliğini arttırıcı yönde iyileştirilmesi, trafik eğitiminde kalitenin artırılması, kazalardaki acil müdahale hizmetlerinin iyileştirilmesi, toplu ulaşımının özendirilmesi, demiryolu, denizyolu ve havayolu ulaşımının daha cazip hale getirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle trafiğin daha güvenli hale gelebilmesi için, trafik güvenliği ile ilgili hizmetlerin sürekli, düzenli, zamanında, işbirliği ve uyum içerisinde verilebilmesi gerekmektedir. Diğer yandan, trafik ile ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının da ortak hareket etmeleri ayrıca önem arz etmektedir. Trafik güvenliğinin sağlanması için, kanunun görev verdiği kurum ve kuruluşların yanı sıra üniversiteler, dernekler, vakıflar, sivil toplum örgütleri ve özellikle medyanın desteği ve katkısı çok büyüktür.
Ülkemiz uygar dünyadaki hakkı olan onurlu yerini alırken, yollarının ve trafiğinin de güvenli hale getirilmesi bu nedenle ertelenemez ve kaçınılmaz bir sorumluluktur. Trafik güvenliğinin sağlanarak, geleceğimiz olan çocuklarımıza güvenli bir trafik ortamı bırakabilmemizin tek yolu da birey olarak kendimizin trafik kurallarına uymasıdır. ‘Emniyet Kemeri Sizi Sevdiklerinize ve Hayata Bağlar' sözüyle, aziz Malatya halkımızı trafik konusunda daha duyarlı davranmaya, saygı ve hoşgörü çerçevesinde trafik kurallarına azami ölçüde riayet etmeye davet ediyorum” ifadelerini kaydetti.
YILIN TRAFİK ÖDÜLLERİ..l
Törende Yılın Trafik Polisleri Atasoy Akkaya, Onur Özcan ve İlker Çevik, Yılın Jandarma Trafik Görevlileri Ahmet Karademir, Ahmet Murat Dilek ve Ahmet Bozkurt’a, Yılın Büyükşehir Belediyesi Trafik Personeli Ahmet zeren, Sebahattin Ergen, Erkan Acun, Özkan Özbay’a, Yılın Ambulans Şoförü Ömer Sarı’ya, Yılın İtfaiye görevlisi Oktay Asığ’a, Yılın Taksi Şoförü Nail Özer’e, Yılın Belediye Otobüs Şoförü Hüseyin Kapıdere, Yılın Minibüs Şoförü Bekir Genç’e, Yılın Servis Aracı Şoförü Abuzer Polatbaş’a ödülleri ve plaketleri verildi.
Bülten- Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com