- Valiliğin, traktörle mevsimlik işçi taşıma yasağını açıklamasından 3 gün sonra işçi taşıyan traktör kaza yaptı!..
Malatya’da tarım işçilerini taşıyan traktör römorkunun devrilmesi sonucunda 1’i ağır toplam 7 kişi yaralandı.
Kaza, Yeşilyurt ilçesine bağlı Sütlüce mahallesinde meydan geldi. Kayısı bahçesinde çalışmakta olan tarım işçilerini taşıyan sürücüsü ve plakası alınamayan traktörün römorkunun devrilmesi sonucunda 7 kişi yaralandı.
Kazada yaralananların Mesut Çalıkuşu, Ahmet Ağlamaz, İbrahim Halil Kahraman, Adnan Ayhan, Mehmet Biricek ve Furkan Aydın öğrenildi. Yaralılar, ambulanslar ile Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Turgut Özal Tıp Merkezi’ne kaldırıldı.
Malatya’ya kayısı bahçelerinde çalışmak için tarım işçisi olarak gelen yaralılardan 1’inin durumunun ağır olduğu ve tedavilerinin sürdüğü bildirildi.
VALİLİK YASAKLAMIŞTI!..
Bu arada Malatya Valiliği geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, mevsimlik kayısı işçilerinin taşınması ile ilgili bir açıklama yapmış, traktörle işçi taşımanın yasak olduğunu bildirmişti.
Valiliğin konuya ilişkin düzenleme hakkındaki açıklaması şöyleydi:
"İlimizde yaş kayısı hasadı ve kurutma işlemlerinin başlaması nedeniyle tarım işçiliğinde de hareketlilik söz konusudur.
Yoğun emek gerektiren kayısı hasadı için İlimize bölgemizdeki illerden çok sayıda mevsimlik işçinin gelmesi bir takım önlemlerin alınmasını da gerektirmektedir.
Mevsimlik işçilerin bölgemizdeki illerden ilimize girişlerinde ve ilimiz dâhilinde kara yolu ile nakillerinde dikkat edilmesi gereken konuları bir kez daha gündeme getirmek gerekirse;
a)- Mevsimlik işçilerin ulaşımlarını sağlayan araçların araç muayenelerinin tam olarak yapılmış olması,
b)- Araçların taşımacılık yetki belgelerinin bulunması,
c)- Araç şoförlerinin uyarılarak daha dikkatli araç kullanmaları, uykusuz olarak trafiğe çıkmamaları, araçların yolcu kapasitesinden fazla yolcu almamaları,
d)- Kamyon, Kamyonet kasaları ve traktör römorklarında veya araçlara yüklenen yük üzerinde yolcu taşımamaları,
e)- Karayollarında seyretmeleri için uygun donanımları bulunmayan, patpat olarak tabir edilen tarım aletleri ile trafiğe çıkmamaları,
f)- Özellikle traktör ve traktör römorkları ile çekicilerin ön ve arka kısımlarında işaret levhaları ve ışık donanımlarının kontrol edilerek varsa eksiklik giderilerek trafiğe çıkmaları önem arz ettiğinden;
Çiftçilerimizin, mevsimlik işçi taşeron şirketlerinin ve işçi taşıyan araç sürücülerinin bahse konu kurallara uymaları gerekmektedir.
Kayısı hasadı süresince İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünce günün 24 saati denetim ve kontrollerinin ciddi şekilde yürütülmesi, aksaklığa meydan verilmemesi, trafik kurallarına uymayan mevsimlik işçi nakillerinde sürücülere cezai işlem ve araçların trafikten alıkonulması ve işçilerin güvenli bir şekilde ulaşımlarının sağlanması için gerekli tedbirlerin alınması hususunda herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi, kurallara uymayan mevsimlik işçi nakillerinde gerek işçilerin gerekse vatandaşlarımızın Alo 154 Trafik, Alo 155 Polis İmdat, Alo 156 Jandarma İmdat telefon numaralarını arayarak ihbarda bulunmaları önem arz etmektedir."
Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com