Karayolları'nın Malatya-Kayseri güzergahında inşaatını sürdürdüğü Karahan Tüneli ile Malatya-Adana güzergahında sürdürdüğü Erkenek Tüneli için sorunlar devam ediyor. Her iki tünel için zamanında sondaj ve projelendirme yapılırken bazı hususlara dikkat edilmemesi nedeniyle yapım için ikinci hale düzenleyerek ve yapım bedelinden daha fazla bedelle dünyanın en pahalı tünel inşaatı sistemini her iki tünelde uygulatan Karayolları, son olarak her iki tünelin aydınlatma ve enerji işlerini kapsayan ihalesi ise mevzuat ve işlemlerdeki eksiklikler nedeniyle ihaleyi kazanan firmanın teklifi geçersiz sayılarak ihalede düzeltici işlem yapılmasına karar verildi. KİT’e yapılan itiraz üzerine verilen karar nedeniyle tünellerin aydınlatma ve enerji işleri ise zamanında bitirilemeyeceğini gündeme getirdi.
Kamu İhale Kurumu (KİT) tarafından 9 Nisan 2014 tarihinde verilen karara göre; Karayolları tarafından Karahan ve Erkenek Tünelleri için düzenlenen “Enerji Temini, Havalandırma, Aydınlatma, Haberleşme, Yangın, Scada ve Diğer Kontrol Sistemlerine İlişkin Elektrik ve Elektromekanik Yapım” İhalesi için ihaleyi kazanın firmanın teklifi değerlendirme dışı bırakılarak, “düzeltici işlem” yapılması kararlaştırıldı.
“İHALEYİ KAZANAN FİRMANIN TEKLİFLERİ DEĞERLENDİRME DIŞI”
KİT kararında şu ifadeler yer aldı:
“Siemens Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Karayolları Genel Müdürlüğünce düzenlenen alt yüklenici – iş bitirme belgesinin sunulduğu, söz konusu belgede 4 farklı işveren, 4 farklı “alt yüklenicinin yüklenici ile yaptığı sözleşme bedeli” ne ve biri toplam tutar olmak üzere 5 farklı belge tutarına yer verildiği, belgede uygulanan yapı tekniğinin “Karayolu tüneli elektrik, elektronik, elektromekanik ve çeşitli kontrol sistemleri proje ve yapım (1 yıllık işletme dahil) işi” olarak belirtildiği, ayrıca belgeye düşülen notta tek bir ihale yapıldığının ancak 4 ayrı kesimle sözleşme imzalandığının belirtildiği tespit edilmiştir. Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 44’üncü maddesinin ilk fıkrasına göre iş deneyim belgelerinin tek bir sözleşmeye dayalı olarak taahhüt edilen işler için düzenlenebileceği dikkate alındığında, isteklinin alt yüklenici olarak 4 ayrı sözleşme altında gerçekleştirdiği işler için tek bir iş deneyim belgesi düzenlenemeyeceği, her sözleşme için ayrı bir iş deneyim belgesi düzenlenmesi gerektiği anlaşılmaktadır. Bu nedenle söz konusu iş deneyim belgesinin iptal edilmesi ve anılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerekmektedir.
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihale üzerinde bırakılan istekli olan Fora Mekatronik Elek. Elektronik İnş. Taah. Turz. San. ve Tic. Ltd. Şti. ile Siemens Sanayi ve Ticaret A.Ş.nin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.”
Bu arada, 11 Nisan 2014 tarihinde gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında tüneller ile ilgili bilgi veren Karayolları Bölge Müdür Yardımcısı Hürrem Çapar, “tünel ihaleleri ile ilgili mahkeme sürecinin devam ettiğini” söylemişti. KİT kararının 9 Nisan 2014 tarihinde çıkmasından 2 gün sonra Vali Vasip Şahin’e verilen bilginin, söz konusu ihaleyle ilgili olup olmadığı bilinmiyor.
Bu arada, 11 Mart 2009 tarihinde yapımına başlanılan Karahan Tüneli için şimdiye kadar 75 milyon 186 bin TL harcama yapıldı ve halen 71 milyon TL ödeneğe ihtiyacı var. Erkenek Tüneli inşaatı ise 5 Temmuz 2011 tarihinde başladı ve şimdiye kadar 69 milyon 335 bin TL harcama yapılırken, bitmesi için 95 milyon TL ödeneğe ihtiyaç duyuluyor.
Karayolları Karahan ve Erkenek Tünellerini zeminindeki sıkıntılardan dolayı ikinci bir yapım ihalesi düzenlemiş ve düzenlediği ikinci ihalenin bedeli birinci ihale bedelinin 2 katı kadar çıkmıştı. Karayolları, Erkenek ve Karahan Tünellerinde dünyanın en pahalı tünel inşaatını sürdürüyor ve tünellerin 2015 yılında bitirilmesini hedefliyor.
HABER: Selahattin GÖKATALAY, Yeni Malatya Gazetesi