Malatya’ya gelen yerli ve yabancı turistleri bilgilendirmek amacıyla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde faaliyet göstermesi gereken “turizm bürolarının” şehrin muhtelif yerlerinde olması, ancak hiçbirinin amacına uygun bir yerde olmayışı nedeniyle ziyaretçilerin sağlıklı hizmet alamadığı bildirildi.
Büro Malatya’ya çok sayıda turistin geldiği 1980li yıllarda önce Sivas Caddesinde bir binada, ardından bugünkü Esnaf Odaları Birliğinin bulunduğu binada hizmet veriyordu. 1980lerin sonu ile 1990lı yılların başında, PTT binasının çaprazındaki İl Turizm Müdürlüğü binasına taşınan büro, merkezi konumda olması sebebiyle hemen hemen tamamı Nemrut Dağını ziyaret etmek için gelen ziyaretçilere kolayca hizmet verilmesini sağlıyordu. Saffet Arıkan Bedük’ün valiliği döneminde turizm bürosu, müdürlükle birlikte, Valilik içerisine alındı. Valilikte dar bir odada turistler ağırlanırken, konukların akşam saatlerinde ve hafta sonları gelişi dikkate alınarak Vilayet Parkına da geçici bir büro açıldı. Uzun saçları, kot pantolonu ve botlarıyla Malatyalıların yakından tanıdığı bir isim olan İngiliz Kemal lakaplı Kemal Anıl yıllarca parkta gelen turistleri karşıladı.
Böylece Valilikteki Turizm Bürosu ile parktaki yeri “büro” belleyen turistler her iki yere gelip bilgi alarak Nemrut Dağına gider oldular.
2002 yılında iktidara gelen Adalet ve Kalkınma Partisi Kültür ve Turizm Bakanlıklarını birleştirirken, yeni müdürlük ve büro valilik binasında faaliyetine devam etti.
Malatya’yı ziyarete gelen yabancı turistlerin elinde söz konusu büro ve parktaki irtibat noktasının adres gösterilmesi nedeniyle ziyaretçiler merkezdeki bu yerlere gelip bilgi ve tanıtıcı yayın alıyorlardı.
2006-2009 yılları arası vali olarak görev yapan Halil İbrahim Daşöz, daha iyi hizmet verilebilmesi amacıyla Malatya Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde (MAŞTİ) ikinci bir turizm bürosu açtırdı. Ne var ki bu büro bir türlü işlerlik kazanmadı; turizmi ve yabancı dili bilen yeteri sayıda personel bulunmadığından fazla açık tutulamadı. Zaten turistler de büronun “farkına varmadı”.
Daşöz’ün ardından Malatya Valiliğine atanan Ulvi Saran ise Beş Konaklara üçüncü bir turizm bürosu açtırdı. Ancak seyahat rehberlerinde eski adreslerin yer alması, kitaplardaki bilgi güncellemelerinin birkaç yıl sonra yapılması, ayrıca sektörde turizm bürolarının şehrin tam göbeğinde bulunması ve turistin yeni adrese alışmasının zaman alması gibi nedenlerle bu büro da işlerlik kazanamadı.
Dönemin Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay’ın Bartın’a birkaç kez “atandığı” dönemde, Vali Ulvi Saran’ın ısrarıyla müdürlük görevine gelen Bahaettin Kabahasanoğlu döneminde turizm bürosu işi daha karışık bir hal aldı. Sürekli projelerden söz eden Kabahasanoğlu’nun icraatlarından biri müdürlüğü ve beraberinde turizm bürosunu İstasyon Kavşağındaki Kongre ve Kültür Merkezine taşımak oldu.
Müdürlük görevine getirilene kadar Malatya hakkında bilgi sahibi olmayan, kültür ve turizm sektöründe deneyimi bulunmayan ve herhangi bir yabancı dile hakim olmadığı belirtilen Kabahasanoğlu, kendisine turistlerin bu mekana gelmeyeceği defalarca anlatılmasına karşın, bildiğini okudu. Hatta “çok fazla turist gelecek” diyerek büroyu hafta sonu da açtırdı. Bu büroya 2011 yılında sadece 8, 2012 yılında ise 4 turistin uğraması büronun burada tutulmasının ne kadar isabetsiz bir karar olduğunun en önemli göstergesi.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesindeki işte bu “asıl” Turizm Bürosu, gelen giden olmasa da, burada hizmetine devam ediyor.
Vilayet Parkı bu dönemde turistlerin uğrak yeri olmaya devam etti çünkü Nemrut’a gidecek turistler yıllardır buradan minibüse biniyordu. Ancak Saran’ın giderayak burayı polis zoruyla boşalttırması bu tarihten sonra gelen turistlerin ortada kalmasına yol açtı.
2011 yılında Kabahasanoğlu, Özbay mahkeme kararıyla görevine dönerken, giderayak Beş Konaklar’daki büroyu kapatmıştı. Ancak bu büro tekrar açıldı ve hizmetine devam ediyor.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün yerli ve yabancı turistlere sağlıklı hizmet vermesi için, şehrin tam merkezinde bir turizm bürosu kurulmasının zorunlu olduğu belirtiliyor. Turizm faaliyetinin olduğu her yerde ana büronun şehrin tam merkezinde olduğu belirtiliyor.
Malatya’ya gelen turistlerin öncelikli olarak Nemrut Dağına gittikleri, bunun yanı sıra Eski Malatya ve Arslantepe’yi ziyaret etmek istedikleri, ayrıca Şire Pazarını otantik buldukları ifade edilirken “zaten Malatya’ya gelen turistin tüm işi şehrin merkezinde. Ayrıca otobüs ve uçak firmalarının ofisleri ve kaldığı oteller burada. Turist basit bir bilgi almak veya harita temin etmek için şehrin sapa yerlerinde büro aramaz. Turist geldiği yerde kendisine hizmet verecek büro bulamazsa yanlış yönlendirilebilir” deniliyor.
FOTO: Turizm Bürosu'nun da içerisinde bulunduğu İstasyon Virajı'ndaki Kongre ve Kültür Merkezi'nin girişi