SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Türkiye En Büyük Şansını Tepmek Üzere'

A- A+ PAYLAŞ

FT'ye göre "Hükümet, IMF ile görüşmelerden çekilmesi halinde en büyük şansı kaçırmış olacak"

İngiltere'de yayımlanan günlük ekonomi ve siyaset gazetesi Financial Times, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşma yapılması yolunda Türkiye üzerindeki baskının arttığını öne sürdü.

Gazetenin konuyla ilgili haberinde, Türk hükümetinin, IMF ile görüşmelerden çekilmesi halinde son yıllarda eline geçen en büyük şansı kaçırıp kredi kaybına uğrama riskiyle karşı karşıya bulunduğu iddia edildi.

IMF heyetinin iki hafta önce yeni finansal paketle ilgili anlaşmaya varamadan Ankara'yı terk ettiğine işaret edilen haberde, ''heyet yeniden dönmek için davet almış değil ve bakanlar büyük görüş ayrılıkları giderilmeden görüşmelerin yeniden başlatılmayacağını açıkça ilan etti'' denildi.

Yatırımcıların aylardır, Türkiye'nin IMF ile en az 20 milyar dolarlık bir anlaşma yapacağına güvendiklerine işaret edilen haberde, şimdi bunların çoğunun Recep Tayyip Erdoğan'ın IMF'nin öngördüğü kemer sıkma politikalarını kabul edip etmeyeceğini merak ettikleri kaydedildi.

Goldman Sachs uzmanlarından Ahmet Akarlı'nın durumu değerlendirirken, ''kimse panikte değil ama herkes durumu 2 ay öncesine göre çok daha dikkatle izliyor'' dediğine dikkat çekilen haberde, IMF'nin Türkiye'nin kamu borçlarının bu yıl biraz artış göstermesini kabul ettiğini, ancak ileriki yıllarda bütçe dengesinin sağlanması için özellikle belediye harcamalarında sıkı bir bütçe ve kontrol uygulanmasını istediği belirtildi.

-''TÜRKİYE EKONOMİSİ KRİZLE DAHA İYİ BAŞA ÇIKTI''-

Başbakan Erdoğan'ın ise Mart ayında yapılacak yerel seçim öncesinde halka böyle zor bir IMF reçetesi sunmakta gönülsüz davrandığını ve bunun anlaşılabilir olduğunu da yazan gazete, Türk ekonomisinin şu ana kadar krizle, Doğu Avrupa ülkelerine oranla çok daha iyi başa çıktığına dikkati çekti.

IMF ile anlaşma konusundaki gecikmenin şaşırtıcı biçimde lira ya da borsa üzerinde çok küçük bir etki yarattığına da işaret edilen haberde, buna, yatırımcıların büyük bölümünün seçimin ardından bir anlaşma yapılacağı beklentisi içinde bulunmalarının yol açtığı kaydedildi. Haberde ''ancak bu gecikme Türkiye'yi herhangi bir küresel sıkıntı karşısında ya da kendi ekonomisindeki sıkıntılara karşı daha savunmasız hale getiriyor'' görüşü de ileri sürüldü.

Hükümetin, güvenin çöktüğü daha baskılı bir dönemde anlaşma imzalamaya kalkışması halinde, Uluslararası Para Fonu'nun çok daha katı şartlar dayatabileceğine dair Goldman Sachs uzmanlarından Ahmet Akarlı'nın görüşüne de yer verilen haberde, IMF çıpası olmadan Türkiye'nin, enflasyonu ve faiz oranlarını kati biçimde tek haneli rakamlara indirme konusunda yakaladığı nadir şansı da kaçırabileceği öne sürüldü.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız