Erdoğan, İngiliz Guardian gazetesine verdiği röportajda, uzun sürecek askeri harekâtın Libyayı ikinci bir Irak veya Afganistana çevirebileceğini söylerken Türkiyenin Libyada ateşkes sağlanması için arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu belirtti.
Erdoğan, Libya hükümeti ve isyancıların başkenti Bingazide bulunan Libya Ulusal Konseyiyle yaptıkları görüşmelerin sürdüğünü ifade etti. Erdoğan, NATOyla yapılan anlaşma altında, Türkiyenin NATO ile yaptığı bir anlaşma gereği, insani yardım iletme amacıyla Bingazide, isyancıların elinde bulunan havaalanı ve limanın kontrolünü üstleneceklerini söyledi.
Erdoğan, Libyada ateşkes sağlanması ve akan kanların durması için Kaddafinin NATO güçlerine en kısa zamanda güven verecek şartlar sunması gerektiğini ifade etti.
Tek taraflı tüm müdahalelere karşı çıktıklarını ve Fransa İçişleri Bakanı Claude Guéantın dile getirdiği yeni bir haçlı seferi gibi ifadelerini asla kabul etmeyeceklerini belirten Erdoğan, Türk hükümetinin Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına bağlı olarak hareket edeceğini belirtti.
Türkiye için Libya halkını vurmak veya bombalamanın söz konusu olamayacağını söyleyen Erdoğan, Türkiyenin rolü en kısa zamanda Libyadan geri çekilmek ve halkın demokratik talepleri konusunda birlik ve bütünlüğü sağlamak olacak dedi.
Libyadaki operasyonla, Irak ve Afganistan arasında benzerlik kuran Erdoğan, Irakın Körfez Savaşından 20 yıl sonra bile bedel ödediğine dikkat çekti ve Yeni bir Afganistan veya ikinci bir Irak'ın ortaya çıkmasından korkuyorum. Batılı güçler Afganistana 10 yıl önce girdiğinde, operasyonun günler içinde biteceğini söylemişlerdi. Aynısı Irakta da yaşandı dedi.
Libyadaki askeri operasyonun sürmesi halinde bunun ülke halkı için çok ağır sonuçlar doğuracağını belirten Erdoğan, Bunun yankıları sadece Libya ile sınırlı kalmaz, müdahalede bulunan ülkeleri de etkiler dedi.
Erdoğan sözlerini şu şekilde devam etti: Libyadaki iç savaşın sona erdirilmesi lazım.
Başbakan aynı zamanda, Kaddafi rejimi ve isyancılar kabul ettiği takdirde, BM, Arap Birliği ve NATO çerçevesinde arabuluculuk yapabileceklerini söyledi.