Bugün 10 Kasım... Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 74. yıldönümü. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusunu özlemle ve minnetle anıyoruz.
Atatürk, ölümünün 74. yıl dönümünde tüm yurtta, KKTC'de ve dış temsilciliklerde törenler ve çeşitli etkinliklerle anıldı.
BAŞKENT'TE TÖREN BAŞLADI
Başlarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bulunduğu devlet erkanı Anıtkabir'deki törende hazır bulundu. Büyük Önder'in 74 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat 09.05'te Anıtkabir'e çelenk konularak, manevi huzurunda saygı duruşunda bulunuldu. Törene 74 yıl sonra ilk kez bir Başbakan katılmadı. Yurt dışında olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan anma törenine katılmadı.
DOLMABAHÇE’YE ZİYARETÇİ AKINI
Binlerce kişi sabahın erken saatlerinde Atatürk’ün hayatını kaybettiği Dolmabahçe Sarayı’na akın etti. Ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk resimleri ile Dolmabahçe Sarayı’na gelen binlerce kişi sarayda Atatürk’ün son nefesini verdiği odayı görmek ve Atatürk’ü anmak için sıraya girdi.
MASKE TAKTILAR
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 74. yılında, Dolmabahçe'ye gelen binlerce kişi tarafından anıldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren İstanbul'un dört bir yanından Dolmabahçe'ye gelen vatandaşlar, Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayına girmeye çalıştı. Bazı gruplar ise Dolmabahçe Meydanı'nda anma törenine katıldı. Ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk maskeleri ile meydana gelen binlerce kişi saat 9.05'te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulundu. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından hep birlikte İstiklal Marşı okundu. Genç Türk üyesi bir grup "Mustafa Kemal'in Askerleriyiz" sloganları attı. Bir süre slogan ;atan grup üyeleri yavaş yavaş dağılmaya başladı.
CUMHURBAŞKANI GÜL
Devletin zirvesi de Atatürk'ün ölüm yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Atatürk, ileri görüşlülüğü, barışçı kimliği, reformları, dünya gerçeklerini iyi bilmesi, diplomaside ve siyasetteki vizyonuyla dünyanın saygısını kazanmıştır, rahmetle anıyoruz" dedi.
Atatürk'ten bize kalan sözler...
BAŞBAKAN ERDOĞAN
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulu Önder Atatürk'ün 'en büyük mirasım' dediği Cumhuriyet'in, 89 yıl boyunca yaşanan tüm badirelere rağmen dimdik ayakta olduğunu ve emin eller yönetiminde aydınlık bir geleceğe doğru özgüvenle ilerlediğini kaydetti.TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türk milletinin, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün açtığı yolda yürümeye devam edeceğini ve 'Büyük Türkiye' idealine hayat vermek için azimle, inançla ve kararlılıkla çalışmasını sürdüreceğini bildirdi.
KÖPRÜDE ANMA
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 74'üncü yılında anıldı. Boğaziçi Köprüsü'nde de vatandaşlar, Atatürk'ün yaşama veda ettiği 9'u 5 geçe araçlarından inerek 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Türkiye Chopper grubu ise saygı duruşunun yanı sıra Türk Bayrağı açtı.
TRAFİK DURDU
Saatler 09.05'i gösterdiği sırada E-5 Karayolu'nda seyir halindeki araçlar ve yürüyen yayalar durarak, saygı duruşunda bulundu. Saat 09:05'te sirenler çalmaya başladı. E-5 Karayolu Topkapı mevkiinde seyir halindeki araçların çoğu durdu. Yol üstünde otomobillerinden inen sürücüler saygı duruşunda bulundu. Bu sırada üzerindeki Cevizlibağ Metrobüs durağında ve üst geçidinde yürüyen vatandaşların tamamına yakını da aynı şekilde oldukları yerde durup ulu önderi andı. Saygı duruşunun ardından trafik ve yaşam normale döndü.
HAVALİMANINDA DA HAYAT DURDU
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 74'üncü yılında adını verdiği Atatürk Havalimanı'nda da anıldı. Atatürk Havalimanı'nda hayat iki dakika dururken yabancı yolcular da saygı duruşuna katıldı. Saat 09.05'te Atatürk Havalimanı'nda Türkçe ve İngilizce anonsla başlayan saygı duruşunda havalimanı çalışanları, pasaport polisi ve yolcular büyük önderi andı. Dış Hatlar Terminali Gidiş Katı'na dev bir Atatürk resmi ve Türk bayrağı asıldı. ;Terminaldeki çalışanlar ile ;apronda da uçak kapısında duran ve işlerine ara veren uçuş ekipleri, yer hizmetleri çalışanları da saygı duruşuna katıldı.