SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Türkiye'de Bu İşi En İyi Yapan Merkezlerden Biriyiz"

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM) Dahili Tıp Bilimleri Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Pekdemir, KAH'nın dünya genelinde en sık ölüm nedeni olduğunu belirterek, bu hastalığın bazen hiçbir belirti vermeden ani kalp krizi veya ani ölüme yol açabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Pekdemir, koroner damarların ani tıkanmasının kalp krizi ile sonuçlandığını ve acil müdahale gerektirdiğini söyledi. "Koroner damarlar zamanla daralabilir, ancak bazı durumlarda bu daralmalar yıllarca belirti vermeden ilerleyebilir. Bu duruma kronik total oklüzyon (CTO) denir" diyen Pekdemir, CTO'nun yaygın bir durum olduğunu vurguladı.

"Ani ortaya çıkan damar tıkanıkları bazen ani ölümlerle de sonuçlanabilir"
Koroner arter hastalığının dünyada en yaygın hastalıklardan biri olduğuna vurgu yapan Pekdemir, "Bilindiği gibi kalbi besleyen üç ana damar var. Bu damarlar zamanla tıkanabilmekte daralabilmektedir. Bazı risk faktörleri ile diyabet, sigara, yüksek kolesterol, hiper tansiyon ailede yatkınlığın olması gibi ve günümüzde en büyük sebebi olan sedanter yaşam dediğimiz ve beslenme bozukluğuna bağlı olarak damarlar erken yaşta da daralabilmektedir. Bir damar daralmaya başladığı zaman ani bir tıkanmaya yol açarsa ki aniden ortaya çıkabilir veya zaman içerisinde yavaş yavaş da gelişebilir. Ani ortaya çıkan damar tıkanıkları bazen ani ölümlerle de sonuçlanabilir. Genellikle bu darlıklar yumuşaktır. Anjio sırasında kullandığınız malzemeler daha basit malzemelerdir çok rahatlıkla damarı açabilirsiniz ama yıllar içerisinde darlık gelişirse üzerine kireçlenme dediğimiz yağ dokusu yanında kireçlenme de ortaya çıkarsa ve damar tıkandığı zaman tamamen damarın içerisi sertleşir biz bu duruma kronik total oklüzyon diyoruz" dedi.

"İşlem deneyimli bir merkezde yapıldığı zaman yüzde başarısı vardır"
Pakdemir, "Bazen kalbin bir damarında 2 damarında ortaya çıkabilir damarın tıkandığı bölgenin altında beslenemeyen yerlere vücut ince küçük damarlar geliştirebilir biz buna kollateral damarlar diyoruz normalde istirahatle hemen gezse bile hastaya günlük aktivitesinin bize ya da bir efor sarf ettiğinde bunlar yetmez. Bu durum yeterli olmayınca bazen şikayetlere yol açar en büyük şikayetlerinin işte eforla gelen nefes darlığı çarpıntı göğüs ağrısı bazen öyle bir hale gelir damarlar tam oluşmadığı zaman tam gelişmediği zaman dinlenme dahi günlük aktivitelerini yaparken dahi hatta göğüs ağrısı ve nefes darlığı şikayeti olur. Kronik total oklüzyon (CTO)dediğimiz damarlar genellikle her anjio olan her 5 hastadan birinde bulunur yaşla yaşlılıkla giderek sıklığı artar yani 65 yaşının üstünde yüzde 40'larda iken yetmişli 80 yaşları geçtiğimiz zaman bu oran yüzde 40- 45'e kadar yükselir. Damarın içerisindeki darlığın yapısı doğası çok sert bir yapı olduğu için anjio ile girdiğimizde daha değişik geliştirilmiş kompleks malzemelerle ve değişik tekniklerle açmak zorunda kalıyoruz. Normalde hastanın iki kasığını kullanarak 2 kateteri yerleştiriyoruz ve sert kesici teller mikro kateterler ona özel geliştirilmiş balonlar ve destek kateterleriyle bir taraftan tıkalı damara müdahale ederken bir taraftan da alt tarafının görüntülenmesini sağlıyoruz. Bu işlem deneyimli bir merkezde yapıldığı zaman dünya çapında yüzde 70 başarısı vardır. Klinik olarak Türkiye'de bu işi en iyi yapan merkezlerden biriyiz" diye konuştu

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • malatya sevdam (1 ay önce)
    orada ilk burada ilk şurada ilk. önemli olan bu degildir. önemli olan kurallara uymak herkes hastadan asker disiplini bekliyor lakin doktorlar hemsireler hasta bakıcı ve temizlikçile işgüzar sekilde görev yapmaktalar. hemşireler kendini korumak için kat be kat giydikleri eldivenler ile bir günü kapatıyorlar. her hastada degismek gerekirken. bir yandan tecrübesiz asistan egitimi devam eden doktor sorunu var. prof randevu alıyosun ama gittiginde saçma bir sekilde bir odada 2 tane genç ögrenci hekim. sen doktoru göremiyorsun bile. ister ilk olsun ister son malatyada saglık hizmeti rezalet düzeyde
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Akademisyen (1 ay önce)
    İnönü üniversitesine öğrenci işleri daire başkanı atamışlar liyakatli biri değil egolu sorduk geçmişte nerde çalişmiş meğerse güvenlikten gelmeymiş lütfen sizden ricam rektör bey bu üniversiteyi daha faydalı egosuz liyakatli iyi kişiler atayın
    %50
    %50
    Yanıtla
  • irfan arslan (2 ay önce)
    hasan hocam iyidir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Fatma44 (2 ay önce)
    Hasan Hoca İnönüye rektör olsa çok güzel olurdu. İnşallah bir sonraki dönem rektör olarak seçilir.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Adnan (2 ay önce)
    Hasan hoca kişiliği ve mesleği konusunda sonderece mütavazi bir insan kendini malatyaya adamış mükemmel bir insan yapmış olduğu hizmertlerden dolayı kendisine çok teşekkür ediyorum başarıların devamını diliyorum iyiki varsınız
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Hasan (2 ay önce)
    Bazı bölümleri hala çok iyi olsa da genel anlamda maalesef iç açıcı görünmüyor. Hasta yoğunluğundan mıdır nedir bilmiyorum ama sıkıntı var bence. Doktorların yaptığı işlemlerde belki sıkıntı yok ama hasta ve ziyaretçi yönetimi feci kötü. Orada bir üniversite hastanesindeymişim gibi hissetmiyorum.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Girmanalı (2 ay önce)
    İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Araştırma hastanesi Malatya ve bölgemiz için çok ama çok kıymetli. Burayı hep dolu ve diri tutmalıyız. Sağlık sektörünün de diğer bir çok sektör gibi kapitalleştigi şu dönemde gönüllülük ve hümanist anlayışı hayatlarının merkezine koyan bu kıymetli hocalarımızdan Allah razı olsun. Tabip olmak başka bir şey.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Abdullah (2 ay önce)
    Hasan hocamizdan Allah razı olsun malatyamiz ve bölgemiz için büyük bir nimettir kendisi işinin ehli alçak gönüllü gayet mütevazi 4 4 lük bir insandir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatyalı (2 ay önce)
    Hasan hocam hekimliği,mütevaziligi ile malatyamızın cok büyük bir değeri. Allah ondan razı olsun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vatandaş44 (2 ay önce)
    Hocamdan allah razı olsun hem doktorluğu hem insanlığı dört dörtlük rabbim uzun ömürler versin
    %100
    %0
    Yanıtla
  • yasabır (2 ay önce)
    pektaş hoca vardı 2010 yılında ramazan hoca ile birlikte babamı baypas ameliyatı yapmıştı halen görev yapıyormu bilmiyorum değerli hocalarımızdı Allah tüm hocalarımıza kolaylık versin saygılar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • M.AKİF (2 ay önce)
    Hasan hocam, Malatya ve insanlık için büyük bir değerdir. Saygılar
    %100
    %0
    Yanıtla