Erciyes ve İnönü üniversitelerinin ortaklaşa yaptığı bir araştırma, İç ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak bulunan ahlat meyvesinin 216 çeşit aromasıyla, gıda sektöründe katkı maddesi olarak kullanılabileceğini ortaya koydu.
Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Uğurtan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Kayseri ve Yöresinde Doğal Olarak Yetişen Ahlat Meyvelerinin Biyokimyasal İçeriklerinin Belirlenmesi'' adlı çalışma hakkında bilgiler verdi.
Araştırmanın Türkiye'de ve dünyada ilk olduğunu ifade eden Yılmaz, İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nün ortak yürüttüğü çalışmanın sonuçlarının uluslararası bilimsel dergilerde yayımlanacağına dikkati çekti.
Ahlat bitkisinin Malatya'da Levent Vadisi'nde ve Kayseri'de yaygın olduğunu dile getiren Yılmaz, Kayseri'nin ilçelerinden topladıkları 43 farklı ahlat tipinin biyokimyasal içeriklerini incelediklerini aktardı.
Yılmaz, ahlatın tat ve koku maddelerini analiz ettiklerini belirterek, şunları söyledi:
''Topladığımız ahlat tiplerinin hemen hepsinde 216 aroma maddesi olduğunu tespit ettik. En çok da tereyağı kokusu veren maddeye rastladık. İçerisindeki antioksidan maddeler ve şeker miktarlarını inceledik. Oldukça yüksek miktarlarda antioksidan madde ve şeker içeren tiplerin olduğunu belirledik. İçerisinde 216'ya yakın kuru madde olduğunu tespit ettik.''
Araştırmanın sonucunda ahlatın gıda sanayinde kullanılabileceğini belirlediklerini vurgulayan Yılmaz, ''Ahlat, gıda sanayisinde katkı maddesi olarak kullanılabilir. Özellikle yoğurt üretiminde katkı maddesi olarak kullanılması yararlı olacaktır'' diye konuştu.
-İshale iyi geliyor-
Kumlu ve taşlı bir yapıdan oluşan ahlat meyvesinin, içerisindeki ''tanen''ler dolayısıyla su çekme özelliği bulunduğuna dikkati çeken Yılmaz, bitkinin ishale iyi geldiğini, bağırsaklardaki suyu çektiğini bildirdi.
Meyvenin halk arasında yaygın olarak koyulaştıktan sonra tüketildiğini dile getiren Yılmaz, bu durumda meyvedeki şeker miktarının arttığını, şeker hastalarının meyveyi dikkatli tüketmesi gerektiğini söyledi.
Yılmaz, ahlatın yöresel olarak evlere koku vermesi amacıyla da kullanıldığını kaydederek, ''Toplanan ahlatlar odaya mis gibi bir armut kokusu verirmiş. Araştırma gösterdi ki ahlatlar, koku veren bir meyve. Koku maddelerince bir hayli zengin'' dedi.
Ayrıca geleneksel olarak kurutulup ezilen ahlatın kahve olarak da tüketildiğine işaret eden Yılmaz, ''İçinde bu kadar zengin bir aroma maddesi varken, toplam şeker bakımından zenginken, ahlat, tat maddesi olarak gıda sanayinde kullanılmalı. Çocuk mamalarına katılabilir. Bunlar tamamen doğal, organik'' diye konuştu.