Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasasını protesto amacıyla Malatya Devlet Hastahanesi önünde bir eylem gerçekleştirildi. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Malatya Şubeler Platformu, Türk-İş İl Temsilciliği ve Türk-İşe bağlı Sendikalar ile Türkiye Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) Malatya temsilciliklerince ortaklaşa olarak gerçekleştirilen eylemi bazı siyasi partilerin temsilcileri de destekledi.
SSGSS Yasasının protesto edilmesi amacıyla düzenlenen eylemde basın açıklamasını KESKe bağlı Eğitim-Sen Şube Başkanı Erdoğan Canpolat okudu. Canpolat, Yasanın TBMM Bütçe ve Plan Komisyonunda bulunduğunu belirterek, Başta emek ve meslek örgütleri olmak üzere toplumsal muhalefetin büyük tepkisi nedeniyle bugüne kadar uygulamaya geçirilemeyen SSGSS Yasası, AKPnin ısrarıyla bir kez daha Meclis Genel Kuruluna getirilmeye çalışılıyor dedi.
Canpolat basın açıklamasında, İktidar olduğundan bu yasa Meclis çoğunluğunu elinde bulundurmanın olanaklarıyla , neredeyse hiçbir konuda toplumsal uzlaşma yaratma gayreti göstermeyen AKP, SSGSS Yasasında da aynı şekilde toplumsal uzlaşma zemininden uzak durmaktadır. AKP, sendikaları ve meslek örgütlerinin Yasa hakkındaki uyarılarına kulak tıkamaktadır. Her ne kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik,Yasa oluşturulurken tüm kesimlerin eleştiri ve taleplerini dikkate alındığı yolunda açıklamalar yapıyor olsa da, Yasanın gündeme geldiği günden bugüne kadar yaptığımız hiçbir eleştiri dikkate alınmamıştır Dahası, geçtiğimiz dönem değiştirilmesi yolunda mutabakata varılmış hususlar ve Anayasa Mahkemesinin bozma gerekçeleri dahi yok sayılmıştır dedi.
Canpolat basın açıklamasında daha sonra şunları belirtti:
SSGSS Yasasıyla emeklilik yaşı 65e prim ödeme gün sayısını 9000e çıkartılarak emeklilik tam anlamıyla hayal haline getirilmektedir. Bununla da yetinilmeyip emekli aylığı bağlama oranlarında alt sınır kaldırılarak , emekli aylıklarının düşürülmesi hedeflenmektedir. Ölüm aylığı bağlama şartı 900 günden 1800 güne çıkarılmıştır. Sakatların emekli olabilmeleri için gerekli 15 yıllık çalışma şartı 18 yıla çıkarılmıştır. AKP yıllardır diline doladığı Sağlıkta Reform aldatmacasıyla sağlığımızla oynamaktadır. AKPnin sözde reformu ile SSGSS halkın sağlık hakkının gaspından başka bir anlama gelmemektedir. SSGSS Yasasıyla birlikte tüm hastalardan katılım payı adı altında para alınacaktır. Böylece tedavi hizmetleri parası olanlar için olanaklı hale getirilirken , koruyucu sağlık hizmetleri ve iyileştirme hizmetleri neredeyse ortadan kaldırılacaktır. Halkın sağlık hakkını gasp eden, toplumumuzun geleceğini piyasanın ellerine teslim eden, yarınlarımızı karartan bu yasanın hayata geçirilmesine izin vermeyeceğiz. SSGSS Yasasına karşı ısrarlı ve kararlı mücadelemizi daha da genişletip toplumsallaştırarak tüm platformlarda sürdürmeye devam edeceğiz
"Direne direne kazanacağız", "Sağlık haktır satılamaz" gibi sloganların atıldığı basın açıklaması, olaysız şekilde sona erdi.