"Türkü Ana" olarak bilinen Türk Halk Müziği sanatçısı hemşehrimiz Zehra Bilir, İstanbulda vefat etti. Bu arada Malatya Müzisyen Eğitimciler Derneği (MESD) Başkanı Mehmet Balkış da, Bilir'in vefatı nedeniyle bir açıklama yaptı.
Düşme sonucu kalçasındaki protezin zarar görmesi nedeniyle uzun süredir Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi gören Bilir, Ocak 2007de taburcu edildikten sonra Devlet Bakanı Nimet Çubukçunun, sanatçının huzurevinde barındırılması talimatı üzerine, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı Küçükçamlıcadaki Bahçelievler Huzurevine yerleştirilmişti.
Bilirin kaldığı huzurevinde hayata gözlerini yumduğu bildirildi. Zehra Bilir, 1913 yılında Malatyanın Arapgir ilçesinde doğdu. Orta öğretiminden sonra müzik dersleri alan Bilir, 1943te sahneye çıktı. Profesyonel nitelikte ilk assolist olarak sahneye çıkan halk müziği sanatçısı olan Zehra Bilir, türküleri yerel ağızla okuyuşunun yanı sıra şalvar ve elinde ipek mendille sahnelerde yer aldı.
Her yöreye ait türküleri otantik özellikleriyle okuyan Bilir, türkülerin gramofonlardan ve radyolardan dinlendiği dönemin adeta bir simgesiydi. Türkücülüğü bir meslek olarak seçenlere öncülük eden Zehra Bilir, çok sayıda plak doldurdu ve ödül kazandı. "Tiridine Bandım" adlı türküyle ünlenen Bilir, "Kalenin Bayır Düzü", "Cemo Gül Açanda Gel", "Başındaki Tellere" gibi çok sayıda türküyü derleyerek, Türk halk kültürüne büyük katkıda bulundu. O türküler daha sonra çok sayıda türkücü tarafından seslendirildi...
MESD'İN AÇIKLAMASI..
Öte yandan MESD Başkanı Balkış, Bilir'in vefatı nedeniyle şu açıklamayı yaptı:
"Cumhuriyetimizin sahnelere çıkan ilk profesyonel bayan sanatçısı değerli hemşerimiz Zehra Bilirin (Türkü Ana) vefatını öğrenmiş bulunmaktayız.
Öncelikle ailesine ve sanat camiasına başsağlığı kendisine de Allahtan rahmet diliyoruz.
Ülkemizde böyle değerlerin kolay yetişmediği malumunuz olup sağlığında maalesef gerekli değer verilmeyen her sanatçı gibi Türkü Anayada hak ettiği değer verilmediği kanaatindeyiz.
Vefatından birkaç ay önce oğlu Ergün Bilir tarafından Müzisyen Eğitimciler Sanat Derneğine (MESD) annesi Zehra Bilirin hasta olduğu; son birkaç dileğinin bulunduğu belirtilmiştir. Bunlar da çok sevdiği Malatya da bir sokak veya caddeye adının verilmesi, almış olduğu birtakım ödüller, plaketler, plaklar, hediyeler ve kendi özel eşyaları ile kostümlerinin Malatya da sergilenmesi ve Malatyalılarca muhafaza altına alınması gibi dileklerdir şeklinde ifade edilmiştir.
Malatya kamuoyunun bildiği üzere bizde Malatya Müzisyen Eğitimciler Sanat Derneği (MESD) olarak 28.04.2006 tarihinde Türkü Anamız Zehra Bilirin hayatının Kültür Bakanlığı temsilcilerinden Halil Atılgan tarafından anlatıldığı bir program ve konser gerçekleştirmiştik. Elbette ki bu vefa borcumuz idi
Şimdi ise Türkü Anamızın yukarda belirtilen ve dernek başkanımızca Valiliğe ve Kültür Müdürlüğüne bildirilen vasiyetinin gerçekleştirilmesi için ilgililerin yardımlarını esirgemeyeceklerini umut ediyor ve sanat camiası ve hemşerilerimize başsağlığı diliyoruz."