Ankara Arguvanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen Dostluk ve Dayanışma Gecesi, Gazi Üniversitesi A Giriş Kapısı Kongre Kültür Merkezinde 19 30 23 30 saatleri arasında gerçekleştirildi. Sebahat Aslanın sunumu ile gerçekleşen gecenin sanatçıları Cemal Öztaş, Erhan Yılmaz, Nejla Fındıklı, Mehmet Balaman ve Pınar Sağ idi. Hacı Engüzel ise onur konuğu olarak katıldı.
Ankara Vali Yardımcısı Mahmut Yıldırım, Yargıtay Üyeleri Ali Özçelik ve Sami Özpolat, Polatlı Cumhuriyet Başsavcısı Veli San, Malatya Eğitim Vakfı Ankara Başkanı Ekrem Dernek, Malatyalılar Derneği Başkanı Yakup Demir ve Ankaradaki Malatyalı derneklerin başkanları, İstanbulda Eymir Köyü Derneği yönetim Kurulu, Kuruttaş Köyü Dernek Başkanı, Malatyadan Dr. Ekrem Tuncer, Arguvan Gençlik ve Kültür Dayanışma Derneğinden bir grup ve bunlara destek amaçlı İstanbuldan bir grup genç ve salonun tamamına yakınını dolduran Arguvanlılar katıldılar.
Ankara Arguvanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Asım Aydoğdu konuşmasında, 24 Aralık 1992 tarihinde yardımlaşma ve dayanışmayı temel alarak kurulan Ankara Arguvanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği, bugüne kadar toplumsal ve kültürel etkinliklerle varlığını sürdürürken, bize ait değerleri yaşatmaya çalıştı diyerek derneğin 1992 yılından buyana gelen seyrini anlattı. Daha sonra son üç dönemdir yönetimde bulunduklarını, bu dönemde neler yaptıklarına değindi.
* Eğitime katkı amacıyla, kurslar ve burslar,
* Türkü Şöleni,
* Derneğin, Kumrular Caddesi 4/6 Kızılay adresinde hizmete açılışı,
* Bağlama, satranç, folklor ve ses kursları, Matematik, Türkçe, Fen Bilgisi ile Sosyal Bilgiler derslerinden etütler,
* Ölümünün 30.Yılında Âşık Bektaş Kaymazı anma (12 Ocak 2008)
* Ayda bir yöresel yemek günleri düzenleme, görüşme kurulu oluşturma, kadın komisyonunu oluşturma ve etkinlikler,
* Arguvan ve Köylerine Kitap Kampanyasına katkı,
* 1. Ulusal Arguvan Sempozyumu (12 Ekim 2008),
* 16. Dönem Olağan Genel Kurul (26 Ekim 2008)
* Ozan Şah Sultanı anma etkinliği (30 Kasım 2008)
* Gençlik komisyonunun oluşturulması
* Abdal Musa Birlik Cemi ve Aşure Lokması etkinliği
Başkan Aydoğdu konuşmasının sonunda şunları söyledi:
Arguvanı belirgin bir duruma getiren, ülkemizde, hatta dünyada tanıtan türkülerimizdir. Bizi en iyi anlatan kültürel araç da türkülerdir. Çünkü türküler bizi söyler
Arguvanlı türkülerle anlatmış yaşamını Sevdasını, sevincini, üzüntüsünü, sıkıntısını, çaresizliğini, gurbeti söze dökmüş. Çığlık çığlığa yükselmiş sesleri, önce tüm ülkeyi, sonrada dünyayı sarmış. Bu gecede Malatya, İstanbuldan ve buradan katılan sanatçılarımız sizi türkülerimize doyuracaklar. Ankara Arguvanlılar Kültür ve Dayanışma Derneğinin düzenlemiş olduğu gecemize hoş geldiniz der hepinizi saygıyla selamlarım.
Arguvan Gençlik ve Kültür Dayanışma Derneği Başkanı Önder Çabuk yaptığı konuşmada Arguvan kültürüne ve gençliğinin konumuna değindi.
Volkan Topçu tarafından, Hele Arguvana gelsene şiiri seslendirildi.
Malatyalılar Derneği-Ankara Şube Başkanı Yakup Demir konuşmasında, Arguvanın Malatyanın gözde ilçelerinden olduğunu, Malatyalı derneklerin kol kola vererek güzel şeyler yaptıklarını dile getirdi.
Malatyanın ünlü sanatçılarından Cemal Öztaş ve Erhan yılmaz ardı ardına bağlamaları ile Arguvan yöresi türkülerini çalıp çağırdılar.
Hemşerimiz, Ankara Vali Yardımcısı Mahmut Yıldırım yaptığı konuşmada Arguvan kültürü ve türkülerine değindi.
Davul-zurna eşliğinde oyunlar oynandı.
Arguvan Gençlik ve Kültür Dayanışma Derneği Başkanı Önder Çabuk; Arguvana, Arguvan kültürüne, derneklerine katkılarından ve yardımlarından dolayı Ankara Arguvanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Asım Aydoğduya bir onurluk sundu.
Aslen Arguvanın Kızık köyünden olup Almanyadan gelen Nejla Fındıklı, bağlaması ile Arguvan türküleri çalıp çağırdı.
Arguvan türkülerinin en eski kuşaktan yorumcusu olan Hacı Engüzel Murat Zenginin bağlaması eşliğinde Arguvan türküleri söyledi. Başkan Aydoğdu, geçen yıl Narmikandan Mehmet Güleri, bu yıl da Halpuzdan Hacı Engüzeli getirdiklerini dile getirdi ve sözlerini şöyle bağladı: Amacımız kültürümüze hizmet edenleri yaşıyorken onurlandırmak ve ayakta alkışlatmak. Öldükten sonra heykelleri dikilse ki ne olur?
Mehmet Balaman oyun havaları ağırlıklı türküler ve Arguvan havaları ile programını gerçekleştirdi.
Son sanatçı Pınar Sağ deyişlerle başladı, oyun havaları ile programı noktaladı.
NOTLAR:
* Ali Rıza Çıplak, Yazılarınızı okuyorum, çalışmalarınızı biliyorum. Atma yöresini de bir araştırın. Atmada hangi kapıyı çalsanız, kapısını açacaktır
* Doğanşehirli hemşerilerimizin bulunduğu grup (Atilla Özdemir, Kamil Göksu, Süleyman Bilgili ) salonu son terk eden grup oldu
* Hemşerilerimiz Kuzucu ve Kırıcı aileleriyle aynı masayı paylaştık.
* Mehmet Balaman; İstanbula daha erken gitmeliymişim
* Arguvan Türküleri kitabımızla ilgili Arguvanlı gençlerin değerlendirmeleri oldu.
HABER: Süleyman ÖZEROL
FOTO: Osman ÇELİK