SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kira Yardımlarının Üçüncü Taksitleri Bayram Öncesi Ödenecek'

'Kira Yardımlarının Üçüncü Taksitleri Bayram Öncesi Ödenecek'
A- A+ PAYLAŞ

 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye genelinde depremzede 330 bin hane için yapılan kira yardımlarının üçüncü taksitlerinin bayramdan önce ödeneceğini açıkladı.

Malatya'da geçici konteyner kent ve çarşıları ziyaret eden Yerlikaya, İtfaiye Dairesi Başkanlığı'nda düzenlenen Afet Koordinasyon Toplantısı'na katıldı.

Depremlerin ardından devam eden çalışmalara ilişkin brifing alan Yerlikaya, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda, depremlerden etkilenen illerin afet öncesinden de iyi hale getirilmesi için çabaladıklarının söyledi.

Yerlikaya, depremzede ev sahiplerine 5 bin lira, kiracılara da 3 bin lira kira yardımı yapıldığını hatırlatarak, "Bunların ilk 2 ayını ödedik. Türkiye genelinde 330 bin, Malatya'mızda 45 bin 700 hane kira yardımı alıyor. Onların üçüncü taksitlerinin tümünü bayramdan önce ödeyeceğiz." dedi.

Malatya'da çadırlarda kalmaya devam eden az sayıda depremzedenin iki ay içinde konteynerlere yerleştirilmesinin planlandığını söyleyen Yerlikaya, ilde 20 binin üzerinde hanenin konteynerlerde kaldığını belirtti.

Yerlikaya, il genelinde konteyner sayısının ağustos sonuna kadar 37 bine ulaşacağını ifade ederek, "Hava sıcaklığından dolayı Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman'da başlattığımız konteynerlere klima takma çalışmalarını, inşallah Malatya'mızda da süratle yapacağız." diye konuştu.

Malatya’da geçici barınma hizmetinde de önemli bir mesafe kat ettiklerini söyleyen Bakan Yerlikaya, şuan için 75 bin 500 hanenin konteynerde yaşadığını söyledi. 45 bin hanenin kira yardımı aldığını da ifade eden Bakan Yerlikaya, “Bunların ilk 2 ay kira ödemelerini gerçekleştirdik. Türkiye genelinde 330 bin Malatya’da ise 45 bin 700 hanenin kira yardımını bayramdan önce yatırmış olacağız” dedi. Şuan Malatya’da 4 bin hanenin çadırda kaldığını ifade eden Bakan Yerlikaya, 2 ay içerisinde bu çadırda kalan aileleri de konteynerlere yerleştirmiş olacaklarını söyledi. Bin 500 hanenin şehirdeki tesislerde misafir edildiğini hatırlatan Bakan Yerlikaya, bunlarında ya konteynere ya da kira yardımı ile başka eve taşınmasını sağlayacaklarını belirtti.

Malatya’da 63 konteyner kent kurulduğunu ve yaklaşık 20 binin üzerinde konteynerin faaliyete geçtiğini ifade eden Bakan Yerlikaya, “5 bin konteyner tamamlanmak üzere, buraya da aynı şekilde başta çadırda kalan vatandaşlarımızı alacağız. Bu arada Malatya’mıza tayin olan başta öğretmen ve diğer kamu görevlileri olmak üzere Valilik koordinasyonda toplanan talepler doğrultusunda bu kardeşlerimizin de barınma ihtiyacını giderme amacıyla Ağustos sonu itibariyle 6 bin konteyner ilave etmiş olacağız. Böylelikle Malatya’da 37 bin konteyner sayısına ulaşmış olacağız.” diye konuştu. 

Konteyner kentlerde her evde mutfak ve ocağın bulunduğunu belirten Bakan Yerlikaya, hayata geçirecekleri yeni sistem ile depremzedelerin kendilerine verilen kartlar ile alışverişlerini kendilerinin yapacağını ve yemeklerini de kendilerinin hazırlayacağını söyledi.

- Kalıcı konutlar

Kentte yapımı süren kalıcı konutlar ile ilgili bilgi veren Bakan Yerlikaya, merkezde 66 bin 69 çok katlı afet konutu, kırsalda ise 25 bin 595 köy evi olmak üzere toplam 91 bin 664 afet konutun planlamasının yapıldığını söyledi. Yine merkezde 14 bin 173 çok katlı afet konutu ile kırsalda 7 bin 131 köy evi olmak üzere toplam 21 bin 304 konutun ise ihalesinin yapıldığını belirten Yerlikaya, “Burada merkezdeki inşaatlarda kalıcı konutlarda yer seçimini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapıyor. Kırsalda ise İçişleri Bakanlığı AFAD tarafından yapıyoruz” dedi. 

Bu nedenle evlerin biran önce yapılıp teslim edilebilmesi adına köylerdeki vatandaşların el birliği ile yer gösterimi konusunda kendilerine yardım etmeleri gerektiğini ifade eden Bakan Yerlikaya, köy evlerinin de süratle tamamlanması adına bunun gerekli olduğunu kaydetti. Kent merkezinde yine 3 bin 803 geçici işyerinin planlanmasının yapıldığını ve bunlardan 3 bin 226’ısının esnafa noter huzurunda yapılan çekilişle teslim edildiğini söyleyen Bakan Yerlikaya, esnafa çağrıda bulunarak geçici işyerlerini alanların biran önce buralarda faaliyete geçmesini arzuladıklarını söyledi.

-Ziyaretler

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Malatya Valisi Hulusi Şahin'i ve Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ı ziyaret etti.

Malatya Valiliğine gelen Yerlikaya'nın ziyareti, basına kapalı gerçekleşti.

Yerlikaya, ziyaretinin ardından Valilik binasının giriş katında kentteki mülki idare amirleri ile fotoğraf çektirdi.

Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Gürkan'ı ziyaret eden Yerlikaya, anı defterini imzaladı.

AA- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

31 yorum yapılmış

  • Kadir (1 yıl önce)
    12 yıldır oturduğum evde beni kiracı olarak değerlendiren sayın AFAT ekibine şükranlarımı sunuyorum, Afada gidiyorum bu ev benim 12 yıldır bu evde oturduğuma dair yerleşim belgemi sunuyorum bana çevre şehirciliği git diyorlar, çevre şehirciliğe gidiyorum afada git diyorlar afat bana kaymakamlığa git diyor kaymakamlık bana nüfüsa git diyor nufus bana işçi bulma kurumuna git diyor, sayın Afat başkanı işten anlamayan personel getirip bizleri neden mağdur ediyorsunuz halen kendi evimde kiracı oalrak gözüküyorum her ay 2 bin tl eksik para alayorum yazık günah değilmi bir tuşun başında düzeltmek ama düzeltecek personelin neme lazımcı bizler zaten deprem mağduruyuz 10 ilde deprem oldu diğer illerden neden işi bilen personel getirmiyorsunuz da bizleri mağdur ediyorsunuz ikinci depremi de Afat yaşatıyor bize
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (1 yıl önce)
    Allah Cellecelaluhu Devletimize Milletimize Hükümetimize Zeval Ziyan Vermesin Allah! Bereket Versin İnşaAllah
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Gerçek Malatyalı (1 yıl önce)
    Ben Depremden Sonra Ev Sahibi İken Denizlide Kiracı Duruma Düştük Sonuç 3 Aydır Kira Yardımı Alamadık Bütün Resmi Kurumlarına Resmi İşlem Yaptığım Halde Kızılaya Gittim Alışveriş Kartı İçin Bana Resmen TC.Vatandaşına Veremeyiz Süriyeli Vatandaşı Olsak Kesin Yardım Yaparlarmış Bu Durumda Çıkıp Kira Yardım Yapıyoruz Diyorsunuz Merak Ediyorum Hayali Olarak Yalan mı Söylüyorsunuz Sırf Milleti Kandırmak İçin...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Fırlak (1 yıl önce)
    Evleri ağır hasardan , hafif hasara çevirildi hala kira yardımı yapıyorlar, ayrıca kira yardımı alıp ailesiyle yaşayıp hala o paraya göz dikiyorlar alıyorlar , inanın o paralar da tüyü yetmemiş yetimin hakkı var Allah hesabını öyle bir sorar ki haram o para yemeyin, haksız yere alanlara söylüyorum
    %50
    %50
    Yanıtla
  • ali (1 yıl önce)
    Ya haber yalan, ya da bakan yalan söylüyor. Evimiz ağır hasarlı ve daha bir kira yardımı bile alamadık. Hala değerlendirme aşamasında diyor. Ev mühürlü içeri bile giremiyoruz... Daha neyini değerlendiriyorsunuz? Vermeyecekseniz vermeyeceğiz deyin de uğraşıp umut bağlamayalım.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kanka44 (1 yıl önce)
    Malatya dan Seçim yol yardımlarını ve ysk yol yardımlarını AFAD dan alamadık eksik bir işmi yaptık yoksa bilemedik.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yalan Haber (1 yıl önce)
    Ev ağır hasarlı: Depremin üstünden aylar geçmiş, ne on bin, ne onbeşbin,, ne kira, ne taşınma parası E devletten kayıt var, gidip Afad a soruyorsun bekleyin yatacak diyorlar. Madem para yok, merkez bankası biraz daha bassın, hep yandaş müteahide değil biraz vatandaşa da hakkını verin
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Kira yardımı alan bir insan il dışına gitti bir gün otelde kaldı maalesef kira yardımı kesiliyor örneğin il dışına doktora gittiniz veya çocuğunuzu sınava götürdünüz otelde konakladınız kira yardımınız kesiliyor bu duruma çözüm bulunmalıdır, insanların bir işlerinden dolayı ikamet dışı bir şehre gitmeleri ve orada otelde kalmaları kadar doğal bir durum yoktur.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Goffik (1 yıl önce)
    Malatya da evi ağır hasar dan hafif hasara çevirilip hala kira yardımı alanlar var lütfen kimsenin hakkını yedirmeyin !
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Haram olsun hakkimiz varsa adamlar 15 bin bile tasinma parasi aldi hasar yok para onlara kaldı bunun adi uyanikliktir
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Eskimalatyalı (1 yıl önce)
    İyi mi yaptınız kötü mü yaptınız bilmem ama ev sahipleri gözünü bu paraya diktiği için kira fiyatları astronomik rakamlara ulaştı. Hem devletin verdiğini kiracının elinden alıyor hem de kendi normal kirasını da üstüne katıp kiracıyı adeta soyuyor. Son üç yılda dört büyük ve binlerce artçı deprem gören ve hâlâ da görmeye devam eden şehirde bu fahiş fiyatlara verilen evler ne derece güvenli ve sağlam? Haydi devletimiz bu kira yardımını bir yıl sonra keserse ne olacak?
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Kerem (1 yıl önce)
    Çok kıymetli AFAD yetkilileri vereceğiniz 15 bin TL para en az 50 kere geldim sonuc yok ne kira ne taşınma parası vermeyecekseniz vermiyoruz deyin devletimiz var olsun bize yeter afada yani yanıniza gidip gelmeyelim bizede günah git gel 1 depo mazot yaktık sıra beklemekten bıktık ya yatırın yada yok vermiyoruz deyin bizde tamam deyip işimize gücümüze bakalım
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Huzur (1 yıl önce)
    Kira yardımı 5 ama kiralar 15 vay babam vay.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    1.ve 2. Depremde evi yıkılan bir kaşık bile kurtaramayan kısacası ev eşyalarının tamamını kaybeden aileler var bu aileler perişan durumda eşyaları olmadığı için akrabalarına sığınmışlar, evleri yıkılan eşyaları yok olan insanlara ev eşyası verilmesini veya ev eşyası almaları için para yardımı yapılmasını bekliyoruz.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Bursa orhaneli ilçesinde 150 kişilik depremzedeler için lojman yapmışlar çay kaşığına kadar sıfır eşyalar sıfır. Evi ağır hasarlı ve yıkık olanlar afad aracılığı ile başvurabilirler. Bir yıl kira ve fatura yok.Evler üçer katlı ve sağlam .Halen boş yer var.Bilginize...
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Selim han (1 yıl önce)Malatya isimli kullanıcı yorumuna
    Halay ekibi davul zurna ekibini goren insanlar açıkçası artık bu memlekete 1 kuruş yardım yapmayız diyorlar tepkilerinin en büyük nedeni de siyasi falan değil adamlar haklı nedeni halen enkazlardan insanlar çıkıyordu o tarihlerde birileri de enkaz üstünde davul zurna çalıp halay ekibi kurmuştu Malatya'yı Cook rezil ettiniz coook
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Hangi yerlerde yıkılan evlerin yerinde deprem konutları yapılacak bunlar tespit edilse mülk sahiplerine haber verilse çok iyi olur,
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Malatya'nın yerlisi (1 yıl önce)
    Arkadaşlar ben ilk taksidi aldım 2.taksidim yatmadı afadı aradım 1 gece otelde kalmışsınız kesilmiş yardımıniz dedi.sistem oturmamış ehil kişiler yoktur kurumda sorun yaşayanların cimere yazması lazım sesimizi duyurmaliyiz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hüseyin karaaslanoglu (1 yıl önce)
    Sayın yetkililer elli kere afad dilekçe verdim. Kira yardımım halen yatmadı. dalga mı geçiyorsunuz? Neyiniz doğru ki ne konuşuyorsunuz? Ankarada Afad başkanlıklarında tas kayıp, bırak il müdürlüklerini.. Adamların birşeyden haberleri yok. elli kere dilekçe verdim kira yardımımı istedim neden hala yatmadı. Boş boş konuşup adamın canını sıkmayın!!
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Kerem (1 yıl önce)
    Halen 15 bin yatmadı bir aylık kira bile alamadım afada her gidişimde Ankara karar verecek değerlendirme aşamasında deyip durdular sayın editör sesimizi duyurursaniz seviniriz benim gibi bekleyen kişiler var
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Mehmet can (1 yıl önce)
    Ağır hasarlı binaları hafif hasarliya kim veya kimler ceviriyorsa bir sonraki deprem de onların vay haline şehir bitmiş uzatmaları oynuyor diğer şehirlere bakıyorum planlı çalışmalar var Malatya da belediye başkanı tam bir boş laf ustası yapılan hiç bir şey yok....
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Mehmet can (1 yıl önce)
    Alınmaz burası Türkiye arkadaşlar a sorsan görevini yapıyorlar böyle vicdansızlık olmaz utanın ordaki sorumlular. O gencin 1 yılını çaldınız
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Mehmet can (1 yıl önce)
    Bu bakanı görünce diyorum devlet terbiyesi almak çok güzel birsey gidene bakıyorum Türkiye cumhuriyeti tarihinde oylesini görmedi gidip sokak sokak mikrofonla insanlara hakaret eden ohh ohh diyen biriydi çok şükür diyorum başarılar bakanım...
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Engin Yurt (1 yıl önce)
    Evi ağır hasarli olupta daha taşınma ve kira yardımını alamayan pek çok kişi var. E devletten bakıyoruz daha değerlendirme aşamasında deniyor. Maddi ve manevi büyük kayıplar oldu. Biran önce bu ödemelerin yapılması gerekli.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Başefendi (1 yıl önce)
    Şu gün olmuş tek kuruş kira yardımı almadım. Anlaşılan teze bakan beye yanlış bilgi veriyorlar kira yardımı hususunda. Bizimki kul ile olacak bir iş değil. Rabbimden istiyoruz. Kavanozun içindeki karınca menkıbesindeki gibi. Kulun umuduna kalırsak açlıktan ölürüz. Tek umudumuz yüce yaradan. Selametle
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hamza çanakcı (1 yıl önce)
    Merhaba lar Malatya bostanbaşı mahallesinde oturuyordum. Oturduğum bina ağır hasar aldı. 27 Nisan da kira yardımı aldım. Seçim sonrası bütün vaatler unutulmuş gibi. Haziran ortasına geldik. Henüz Mayıs ayı kira yardımı ni bile alamadık.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Vaatler ortada dolar oldu 24 Euro oldu 27 sterlin oldu 30 Palau yeni Gine parası Afganistan para su bile bizim parayı kat kat solladı
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Anlamadım 2 ti vermedilerki 3 . Taksit diyor 2. Taksit alan varmı
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Vural (1 yıl önce)
    Evimiz yıkılmış memleketi terketmişiz her yerde kiralar 10 bin en düşüğü verilen yardıma bakarmısın
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Benim yorumu beğenmeyen lerin beyin yok onu iyi anladım herkes halinden memnun anlaşılan
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Sayın bakanım görevinizde başarılar dilerim, az konuşan, her konuda konuşmayan, işini yapan bir içişleri bakanı görmekten çok mutlu oldum, size görev Veren sayın cumhurbaşkanıma saygılarımı arz ederim.
    %25
    %75
    Yanıtla