Havaların ısınmasıyla birlikte gerek kent merkezinde gerekse kırsal ve mesire alanları adeta uğur böceklerinin istilasına uğradı. Normal şartlarda yeşil alanlarda görülen uğur böceklerinin bu yıl her zamankinden farklı olarak şehir merkezinde dahi yoğun olarak görülmesiyle ilgili olarak uzmanlar, iklim şartlarına bağlı olarak popülasyon artışı ve besin zincirindeki kopmalardan kaynaklanabileceğini söyledi. Uzmanlar, uğur böceğinin yaprağın yanı sıra, meyve ve bitkiler üzerindeki zararlı bitlerle beslendiğine dikkat çekerek Hiç birşeye zararı olmayan bir böcek. Doğa için oldukça yararlı. İlaçla yok etmeye kalkışılmasın dedi.
K.MARAŞ POPÜLASYONU BÖLGEYE YAYILMIŞ OLABILIR
Akdeniz Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Battal Çıplak, araştırma yapmadan kesin birşey söylemenin yanlış olacağını söyleyerek, uğur böceğindeki artışa ilişkin bir takım ihtimallerin bulunduğunu söyledi.
Prof. Dr. Battal Çıplak, Kahramanmaraşta çok büyük bir uğur böceği popülasyonu olduğunu, bu popülasyonun Malatyaya yayılmış olma ihtimalinin bulunduğunu belirtti. Prof. Dr. Çıplak, Besin zincirinde yaşanan kopmalar nedeniyle de popülasyon artışı olabilir. Örneğin, uğur böceği ile beslenen bir kuş cinsinin azalması, yani bir organizmanın azalmasıyla başka bir organizmanın çoğalması söz konusu oluyor. Ama kesin birşey söylemek için araştırma yapmak lazım dedi.
KIMSE YOK ETMEYE ÇALIŞMASIN
İnönü Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Murat Özmen ise, iklim koşullarının uygun olması nedeniyle uğur böceklerinin lavralarının çoğalmış olabileceğini söyledi.
Uğur böceklerinin lavra ve erginlerinin, meyve ve sebzeler üzerinde salgı yapan yaprak bitlerini yiyerek beslendiklerini ve bu nedenle biyolojik mücadelede kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Murat Özmen, Bu nedenle zararlı bir canlı olmadığı gibi çok yararlı bir böcek. Kimse zirai ilaçlarla uğur böceklerini yok etmeye kalkışmasın diye konuştu.
FOTOĞRAF: Salih KAYHAN