Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy, eski başkan vekilleri Ata Aksu ve Orhan Saka ile eski Mali İşler Koordinatörü Haldun Kozakoğlu hakkında 'hizmet nedeniyle emniyeti suiistimal ettikleri' gerekçesiyle, 1 yıl 9'ar aydan 11 yıl 3'er aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in suç duyurusu üzerine başlayan soruşturma tamamlandı. Memur suçlarına bakan Cumhuriyet Savcısı Abdullah Ayhan Şan tarafından Ankara 17. Asliye Ceza Mahkemesine açılan davanın iddianamesinde, Futbol Federasyonu Başkanı Ulusoy, eski başkan vekilleri Ata Aksu, Orhan Saka ve eski Mali İşler Koordinatörü Haldun Kozakoğlu'nun, kendilerine teslim edilen kurum parasını, 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile yönetim kurulu kararlarına ve iç genelgelere aykırı biçimde, kendileri veya başkalarının çıkarı için sarf ettikleri belirtildi.
Trabzon'da yapılan inşaatın kontrolörlük görevini gerçekleştiren Cahit Erdem ile Sayım Adanur'un ise asli-maddi fail sıfatıyla suçlara iştirak ettikleri kaydedilen iddianamede, sanıklar Haluk Ulusoy, Ata Aksu, Orhan Saka ve Haldun Kozakoğlu'nun, lehlerine olan 765 sayılı eski Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 510, 522 ve 80. maddeleri uyarınca 1 yıl 9'ar aydan 11 yıl 3'er aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.
Cahit Erdem ve Sayım Adanur hakkında da yine eski TCK'nın 510. ve 522. maddeleri uyarınca 1 yıl 6 aydan 7 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi.
İDDİANAMEDEN..
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçlarını Soruşturma Bürosu savcılarından Abdullah Ayhan Şan tarafından hazırlanan iddianamede, soruşturmaya, Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığının ihbarı üzerine Başbakanlık müfettişinin koordinatörlüğünde Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü müfettişlerinin katılımıyla oluşturulan komisyonun raporu üzerine başlandığı kaydedildi.
Sanıkların savunmalarında, federasyonun özerk olduğu ve harcamaların genel kurulca aklanmış olması nedeniyle soruşturma konusu yapılmayacağını dile getirdikleri belirtilen iddianamede, 2002-2004 yılları arasında Satın Alma Talimatı'nın 31. maddesindeki yasaklamalara rağmen Haluk Ulusoy'a ait Fantasia Otel'den yapılan alımlar için 295 bin 629 YTL ödendiği, başkan ve yönetim kurulu üyelerinin konaklama ve seyahat giderlerinin ödenmesinde, "görev onayına ihtiyaç duyulmadığı, hizmetin gerekleri ile harcanan paranın, kurum yararı gözetilerek kullanılması gereği unutularak" 56 bin 298 YTL 27 YKr usulsüz harcamaya yer verildiği ifade edildi.
Federasyon faaliyetleri kapsamında olmayan yılbaşı kutlamaları gibi bazı işler için federasyon bütçesinden toplam 50 bin 575 YTL 6 Ykr usulsüz ödeme yapıldığı kaydedilen iddianamede, hediyelik eşya alımında da Satın Alma Talimatı hükümlerine aykırı hareket edilerek Nokta Ajans firmasından 2001-2004 yılları arasında 208 bin 224 YTL 89 YKr, Koçak firmasından ise 258 bin 808 YTL 22 YKr alım yapıldığı belirtildi.
İddianamede, başkan ve başkan vekilleri için 5'er, yönetim kurulu üyeleri Orhan Saka için iki, İsmail Dilber, Selami Özdemir, Mukan Perinçek ve Ali İpek ile bir kısım görevliler için tahsil edilen limitsiz mobil telefon bedelleri için 28 bin 873 YTL usulsüz ödeme yapıldığı, federasyon adına Türkiye İş Bankasından alınan 4 adet kredi kartından da Ulusoy, Aksu, Kozakoğlu ve eski Genel Sekreter Vekili Metin Kazancıoğlu'nun toplam 7 bin 677 YTL 23 YKr belgesiz tediyat gerçekleştirdiği kaydedildi.
MİLLİ TAKIMIN DEPLASMAN MAÇLARI
Milli takımın deplasman maçlarına giden kafileler için gerçekleşen harcamaların incelenmesinde de 2002 Dünya Kupası Finalleri organizasyonunun Satın Alma Talimatı hükümlerine aykırı şekilde Plaza Turizm firmasına verildiği, davetli listesinde yer almayan Trabzon Haluk Ulusoy Tesisleri inşaatında kontrolör elemanı Cahit Erdem ve eşi ile Hakan Başeskioğlu, Çağrı Başeskioğlu, Çağatay Taranoğlu, Tolga Özmen adlı kişilerin bilet bedelleri ile yönetim kurulu üyelerinin çocukları veya diğer yakınlarının masraflarının federasyon bütçesinden karşılandığı, bu yolla Ulusoy'un 4, Ata Aksu ve Hüsnü Hayali'nin 3 kişilik masraflarını federasyona ödettiğinin anlaşıldığı ifade edildi.
İddianamede, aynı organizasyonda müteahhit firma tarafından karşılanması gereken bir kısım harcamalar için 59 bin 971 dolar, Ulsan-Seul otobüs ücreti 5 bin 400 dolar ve Türk Evi'ndeki kokteyl için yanlış hesaplama sonucu 2 bin 800 dolar olmak üzere toplam 68 bin 171 dolar tutarındaki 114 bin 159 YTL 96 YKr'nin federasyon tarafından usulsüz şekilde karşılandığına işaret edildi.
Haluk Ulusoy için 24-27 Haziran 2002 tarihleri için Kura Otel'e suit oda bedeli olarak 10 bin 200 dolar ödendiği halde, aynı tarihleri kapsayan 23-27 Haziran 2002 tarihi için Poyal Pines Hotel'de de konaklama ve ekstra ödemeleri yapıldığı aynı durumun 20-24 Haziran 2002 tarihinde iki ayrı otel için de tekrarlandığı, böylece başkan için mükerrer konaklama ve ekstra gider ödemeleri yapıldığı kaydedildi.
AİLE YAKINLARININ MASRAFLARI...
İddianamede, 2003 Fransa Konfederasyonu Kupası seyahatinde de işin ihale kurallarına riayet edilmeden Plaza Turizm Firmasına verildiği, bir kısım yöneticilerin eş ve çocukları ile yakınlarının masraflarının federasyon bütçesinden karşıladığı, 24 bin 458 YTL 2 YKr tutarındaki ekstra harcamanın yasal dayanağı olmadığı halde ödendiği, uçak kiralamasına dair toplam 4 bin 556 YTL 19 YKr fazla ödeme yapıldığı, rehberlik servisi için ikinci kez 13 bin 734 YTL 98 YKr ödendiği belirtildi.
Belçika-Türkiye hazırlık maçı, İngiltere-Türkiye Avrupa Şampiyonası grup maçı, Slovakya-Türkiye maçı organizasyonlarının ve Liechtenstein ve İrlanda maçları kafilesini de Satın Alma Talimatı hükümlerine uygun olmadan Plaza Turizm firmasına verildiği kaydedilen iddianamede, bu organizasyonların bazılarında firma çalışanlarının ve kafilelerde yer almayan Ömer Hayali, Mithat Halis, Salim Karabacak, Mustafa Yazıcı, Firuzanfer Arslan ve Nuri Yazıcıoğlu'nun masraflarının federasyonca ödendiği ifade edildi.
İddianamede, Trabzon Haluk Ulusoy Kamp ve Eğitim Tesisleri işi ihalesinde de Satın Alma Talimatı'nın 20. maddesinin ihlal edildiği belirtilerek, iş nedeniyle toplam 705 bin 213 YTL 30 YKr zarara yol açıldığı ve usul yönünden hukuka aykırılıkların bulunduğunun tespit edildiği belirtildi.
İddianamenin hukuki değerlendirme kısmında şöyle denildi:
"Yetkililerin kurum parasını harcarken, önceden yayınlanmış kanun, tüzük, yönetmelik, talimat, genelge ve görüşlere uygun hareket etmekle yükümlü olmaktan başka, evrensel etik bakımından en az kişisel varlıklarını sarfı sırasında gösterecekleri hassasiyetle işlem yapmaları gereklidir.
Şüphelilerin, harcamaların genel kurul tarafından ibra edilmesine, dolayısıyla da zarar gören olmadığına, şikayetçi bulunmadığına ilişkin savunmaları; harcamaların dayanağı belgelerin, genel kurul üyelerince görülüp değerlendirilmesinin fiili imkansızlığı ile genel kurul üyelerinin ayrıntılar konusunda bilgi ve ibralarının söz konusu olamayacağı gerçeği karşısında inanılır görülmemiştir." İddianamede, Futbol Federasyonu Başkanı Ulusoy, eski Başkan vekilleri Ata Aksu ve Orhan Saka ve eski Mali İşler Koordinatörü Haldun Kozakoğlu'nun, "kendilerine teslim edilen kurum parasını, 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile usulünce yürürlüğü talimatlara, yönetim kurulu kararlarına ve iç genelgelere aykırı biçimde, kendileri veya başkalarının çıkarı için sarf ettikleri" kaydedildi.
İddianamede ayrıca, Trabzon'da yapılan inşaatın kontrolörlük görevini gerçekleştiren Cahit Erdem ile Sayım Adanur'un da "asli-maddi fail" sıfatıyla suçlara iştirak ettikleri belirtildi.