SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Vali Ulvi Bey Sitesi' İçin Yeni İhale

0
Güncellendi - 2016-01-20 18:43:01
'Vali Ulvi Bey Sitesi' İçin Yeni İhale
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valiliği tarafından 2011 yılında yapımına başlanılan, ancak belirtilen tarihte bitirilmeyerek öylece bırakılınca metruk hale gelen İstasyon Virajı’ndaki kerpiç evler, Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından “Turizm Cazibe Merkezi” adlı projeyle yeniden onarım, tamirat ve yapımları gerçekleştirilerek hizmete alınacak.

6 YIL GEÇTİ

Malatya eski Valisi Ulvi Saran döneminde, İstasyon Virajı’ndaki Malatya Kongre ve Kültür Merkezi bahçesinde yapılan ve o dönem sayısı 17 adet olarak açıklanan, kimi vatandaşlarca "Vali Ulvi Bey Sitesi" diye adlandırılan kerpiç evlerin, yapımına başlanıldıktan 6 yıl sonra hizmete alınması için Büyükşehir Belediyesi’nin yeni bir proje geliştiriliyor.

Malatya Valiliği, İl Özel İdaresi ve Fırat Kalkınma Ajansı işbirliği ile inşaat çalışmaları başlatılan kerpiç evler, 2 milyon 46 bin 704 TL’ye 10 Haziran 2011 tarihinde ihale edilmişti. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından sağlanan projenin yüzde 90 bedeli hibe olarak Fırat Kalkınma Ajansı’na verilirken, proje bedelinin Fırat Kalkınma Ajansı tarafından karşılandığı açıklanmıştı. Söz konusu kerpiç evlerden 2 tanesi Büyükşehir Belediyesi tarafından ruhsat verilmeyerek yıkılmıştı.

BÜYÜKŞEHİR İHALEYE ÇIKTI

Uzun bir süreden beri atıl vaziyette duran ve metruk ev durumunu alan kerpiç evlerle ilgili olarak Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin “Malatya Turizm Cazibe Merkezi / Kültür Sokağı" adlı projeyi uygulamaya koydu. Büyükşehir Belediyesi, Malatya kongre ve Kültür Merkezi’nin yanındaki kerpiç evlerin yapımı, onarımı ve düzenlenmesi işini “Malatya Turizm Cazibe Merkezi (Kültür Sokağı) İkmal İnşaatı” adı altında ihaleye çıkardı.

AĞUSTOS AYINDA BİTİRİLECEK

Alınan bilgiye göre; kerpiç evlerin bulunduğu alanı Turizm Cazibe Merkezi adı altında Kültür Sokağı olarak yeniden düzenleyecek olan Büyükşehir Belediyesi’nin proje kapsamında ilk başta bu alanı Malatya Mutfağı ile Çocuk, Resim, Müzik, Fotoğraf Kulübü gibi kültürel faaliyetlerin sürdürülebileceği bir alan olarak hizmete vereceği öğrenildi.

Bu arada, Büyükşehir Belediyesi’nin “Malatya Turizm Cazibe Merkezi (Kültür Sokağı) İkmal İnşaatı” işini 10 Şubat 2016 tarihinde ihale edecek. İnşaat çalışmalarının Ağustos 2016’ta tamamlanarak kerpiç evlerin, projenin gündeme gelmesinden tam 6 yıl sonra hizmete girmesi hedefleniyor.

RUHSATSIZ VE "ŞÜPHELİ MEKAN"..

Saran döneminde, herhangi bir tartışma- değerlendirme ihtiyacı duyulmadan, özgün mimarili Kongre ve Kültür Merkezi'nin yanındaki alana, Malatya'nın özgün konak ve kerpiç evlerinden esinlenerek yapılmak istenen bu yerler, Saran gittikten sonra ciddi bir soruna dönüşmüştü.

İnşaat ruhsatı olmadığı için "kaçak yapı" statüsünde olan kerpiç evler, ciddi miktarlarda para harcanmasına rağmen tamamlanamamış, bu arada özellikle serseri taifesi ve uyuşturucu kullananların mekanı haline dönüşmüştü. Yarım kalmış haldeki yapıların illegal işler için kullanılmaması amacıyla, polis tarafından sürekli kontroller yapılıyor.

Kerpiç evlerin, yerinin elverişsizliği nedeniyle tamamen yıkılmasının gerektiği, ancak harcanan önemli miktardaki para nedeniyle bunun yapılamadığı, ayrıca eski Vali Saran'ın, yerel yöneticilerden, bu projesinin tamamlanması yolundaki ısrarlı talebinin de etkili olduğu ifade ediliyor.

Burhan KARADUMAN, Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • yavuz (8 yıl önce)
    Yapılmış bir proje ama bitirememiş bazıları bitiremeyene tepki yok proje yapana var maşallah hepinize.O evler bitirilse kiraya verilse yaz günü bir nostalji havası olsa orada millet ailece gezse çayını içse kötümü olur.Bakın 200 geride belediyenin bitirdiği kendi adamlarına kiraya verdiği bir yer var mesela ne güzel olmuş ben orayı da beğendim.Ayrıca Malatya beydagı yıllardır vardı ama bir kişi bile bir ağaç dikelim demedi sadece bu hizmetten dahi olsa ben ulvi beyi her zaman sevgi ile hatırlayacağım.
    0
    0
    Yanıtla
  • YERELLİ (8 yıl önce)
    Kerpiç evler sürekli bakım ister. Bu kerpiç evlerin Malatya'ya katkısı ne oldu ne olacak kimse bilmiyor. Daha yolun başında iken komple temizleyin. Yerini de yeşil alan olarak düzenleyin. Bu daha hayırlı olacak. Bu güne kadar yapılan masrafları da bu projeyi başlatanın boynunun borcu olarak ahirete kalsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • mar44 (8 yıl önce)
    ulvi saran çekti gitti hala onun saçma sapan yatırımlarıyla uğraşılıyor.2011 yılında düşünün bu evler 2 milyon tl ye yapılmıştı.gereklimiydi.bir tarafta son derece modern bir kültür merkezi,bir tarafta malatya yı temsil edecek kerpiç evler.Bence çok saçma.sağolsun dönemin valisi ciddi boş işler yaptı malatyaya
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa (8 yıl önce)
    o evleri yıkalım direklerini ulvi sarana gönderelim
    0
    0
    Yanıtla
  • AHMET ALAN (8 yıl önce)
    malatya merkezde bulunan oto yıkama ve parkları milleti canından bezdirdi bunlardan vatandaşları bir kurtarıcı yetkili yokmu
    0
    0
    Yanıtla
  • Kadir Adıyaman (8 yıl önce)
    Boş molozlar Malatya ile alakası olmayan saçma sapan yapılarrr
    0
    0
    Yanıtla
  • misafir (8 yıl önce)
    sayın yetkililer o ucube yapıtla o kültür sitesine hiç yakışmıyor, dünyanın hiçbir yerine böyle bir görüntü yok. Bu evlerde eskimalatya da yeterince var. bu ucube binalar yıkılmalı.....
    0
    0
    Yanıtla
  • ucube dediğin şey senin geçmişin aslını geçmişini hatırlarsan veya büyüklerine sorar isen mutlu olursun
    0
    0
    Yanıtla
  • Sinan (8 yıl önce)
    Ev sayısı çok fazla. Bu durum çirkin bir görüntüye neden oluyor. Düzenleme yapılırken birkaç tanesinin yıkılması daha doğru olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • arif (8 yıl önce)
    Kamuyu zarara ugratma fiili gerceklesmisse sorumlular hakkinda sorusturma acilmali. Ayrica evler ruhsatsizmis bu iddiada dogruysa belediye deki sorumlu kisiler hakkindada sorusturma acilmali. Sayin savcilar?
    0
    0
    Yanıtla
  • SAİM SARIKAYA (8 yıl önce)
    HER GELEN BİZE BİŞEY ŞEYYY EDİP GİDİYOR!!!! YAZIKLAR OLSUN BU PROJEYE ONAY VEREN STK LARA YIKIN GİTSİN EN HAYIRLISI BU OLUR BENCE.
    0
    0
    Yanıtla
  • her gelen bize bir şey ediyor :) iyiymiş mevcutta duran yöneticilere dikkat et o zaman sigortacı güzeli. STK kim ..?? STK dediğin şey en az duranı 20 yıldır görevde olup makam arabası ile gezen boş adamlar bilgine
    0
    0
    Yanıtla
  • Mahir (8 yıl önce)
    Dedemler yapmis yesilyurtta 90 yil once hala tas gibi bu son sistemle yapildi ayakta zor duruyor kac kez tamir oldu yazik malatyaya gelen vuruyor giden vuruyor ...Atin cope gitsin bari cevre 5 yildir o sekil giz kalabaligi ediyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Ayşe çiçek (8 yıl önce)
    Bence güzel bir proje. Sahip çıkışarak bitirilmeli. Malatyaya özgü mimari yapıları yeni nesil tanımalı. Artık köylerdé bile betonarme binalar var.
    0
    0
    Yanıtla