Malatya'da da bir süre önce okul ve sağlık ocağı yaptıran Malatyalı işadamı Ali Nihat Bozatlı'nın (fotoğrafta Vali Halil İbrahim Daşöz'den plaket alan soldaki kişi), İstanbul İstinye'deki 20 bin metrekarelik bir arsaya, Ürdün Prensiyle ortak olduğu bildirildi.
Konuya ilişkin olarak Hürriyet Gazetesi'nde "Ürdün Prensi Raad'ın 20 bin metrekarelik bostan davası" başlığıyla yayınlanan haber şöyle:
..
"Tanzimat Fermanını okuyan Osmanlı Sadrazamı Mustafa Reşit Paşanın 73 várisinden biri olan Ürdün Prensi Zeyd Bin Raad, Hazinenin işgali altında olduğunu iddia ettiği İstinyedeki arsa için dava açtı.
İstanbulun Sarıyer ilçesinde İstinyede bulunan 20 bin metrekarelik bostanın hissedarlarından Malatyalı işadamı Ali Nihat Bozatlı, diğer hissedarlar Haydar Rıfat ile Irak uyruklu Prenses Fatma Şerife ve Prenses Şerife Sahraya, 1995 yılında Sarıyer Sulh Hukuk Mahkemesinde bostanın satılmasını talep etti. Ancak dava süresince iki prenses bulunamadı. Prensesler, yasal olarak kayıp ilan edildi. Ürdün Krallığının Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi ve eski BM Başkanı Kofi Annanın özel danışmanı Prens Zeyd Bin Raad, 2006 yılının nisan ayında payı 11 yıl sahipsiz kalan Prenses Fatma Şerifenin öz halası olduğunu belirtti. Prens Zeyd Bin Raad, çocuğu olmayan halasının payının yasal faiziyle kendilerine ödenmesini talep etti.
Prens Zeydin davasına konu olan arsa üzerinde şu anda ünlü ilaç devi Merck Sharpın hizmet binaları bulunuyor. Kompleksin açılışını Haziran 2005de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yapmıştı. Prens Zeyd, bu dava halen sürerken, yine prenses halasından kendisine kaldığını ileri sürdüğü, Sarıyer İstinye Mahallesi Hamam Sokakta bulunan 166 metrekarelik arsası için de tapu iptali ve tescil davası açtı. İlk elde tedbir istemini değerlendirmeye alan mahkeme, tapu kaydına ihtiyati tedbir konulmasına karar verdi. Prens Zeyd ve beraberindeki varislerin mirastan paylarına düşeni alabilmek için açtıkları davanın görülmesine önümüzdeki günlerde başlanacak.
6 kez sadrazam oldu
1800 yılında doğan Mustafa Reşit Paşa, 4 kez hariciye nazırlığı ve 6 kez de sadrazamlık yaptı. Mustafa Reşit Paşa, bugün Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi olarak kullanılan binayı kendisine saray olarak inşaat ettirdi. Paşa, 1858 yılında yaşamını yitirdi. Paşanın, görev yaptığı dönemde, "boş" olarak bilinen binlerce dönümlük araziyi, tapu kayıtlarına kendi adına geçirttiği biliniyor. Tapu kayıtlarına göre, sadrazamın Sarıyer Kilyostan Çatalcaya kadar olan bölgede, toplam 82 bin dönümlük arazi, İstanbul Boğazında (Sarıyer, Beykoz ve Üsküdar) toplam 12 bin dönüm arazi, Avcılar Ambarlıda 2 bin 440 dönüm arazinin sahibi olduğu görünüyor. Paşanın, Emirgan ile Baltalimanı arasındaki denizi de kayıtlara "voli alanı" olarak üzerine geçirmiş.
Mirasçıların 63ü Türk
Mustafa Reşit Paşanın aralarında Yapı Kredi ve Pamukbankın eski Genel Müdürü Süleyman Akerman, Ankara Ufuk Üniversitesi eski Rektörü Ahmet Ergün Ertuğ, Atletizm Federasyonu eski Başkanı Jerfi Fıratlı, dünyaca ünlü ressam Fahrünisa Zeid ile onun yine ressam olan oğlu Nejat Devrim ve tiyatrocu ve yazar kızı Şirin Devrimin de bulunduğu, 63ü Türkiyede, 10u da Ürdünde Kraliyet Ailesine mensup olmak üzere 73 mirasçısı var."