Malatya'da Çarmuzu'dan itibaren Karakaya Baraj gölü alanına kadar olan bölgedeki sebze ve meyve bahçelerinin kanalizasyon suyu ile sulandığı tartışmaları bir kez daha gündeme gelirken, tam 2 yıl önce ilgili tüm kuruluşlara Malatya Belediyesi'nden resmi bir yazı gönderildiği, ancak sorunun artarak devam ettiği bildirildi.
HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR..
Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın son olarak gündeme taşıdığı, kanalizasyon suları ile sulanan sebze ve meyve bahçelerinin yarattığı ciddi salgın hastalık tehlikesi, "yeni bir durummuş" gibi "yeniden" ele alınırken, bu durumun başta Sulama Birlikleri olmak üzere tüm ilgililerin ve bahçe sahiplerinin duyarsızlığından kaynaklandığı bildiriliyor.
Malatya'nın doğu ve batı kollektörlerinden Karakaya Baraj gölü kıyısındaki Atıksu Arıtma Tesisi'ne taşınan kanalizasyon sularının, özellikle yaz mevsimindeki bahçe sulama döneminde, bahçe sahipleri tarafından kanallar tahrip edilerek sulamada kullanıldığı, sulama suyu ihtiyacını sağlıklı bir şekilde karşılama projesi geliştiremeyen Sulama Birliklerinin de sorunu çözme yerine, bu durumdan yararlanma ve "fatura kesme" yoluna gittikleri öne sürüldü.
Kanalizasyon sularının sulamada ne denli yaygın olarak kullanıldığına ilişkin somut verilerin bulunduğu, özellikle yaz aylarında Atıksu Arıtma Tesisi'ne gelen kanalizasyon suyu miktarında azalma olduğu, bu durumun da pis suların halk sağlığı için büyük tehlike arzedecek şekilde bahçe sulamada kullanılmasından kaynaklandığı ifade ediliyor.
2 yıl önce 10 bine yakın kişinin hastanelik olmasına neden olan salgının en büyük nedenlerinden birinin de, bu şekilde sulanan sebze ve meyvelerin tüketilmesi olduğu o dönem bazı belediye ilgilileri tarafından gündeme getirilmişti.
YAZI YAZILMIŞ DA..
Bu arada, Malatya Belediyesi'nde o dönem Başkan Yardımcısı olan Hanifi Gül imzasıyla, 22 Temmuz 2005'de gereği için "İlçe Jandarma Komutanlıklarına, Battalgazi Kaymakamlığına, İlgili Muhtarlıklara, Sulama Birliğine" bilgi için de "Malatya Valiliği, Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı"na gönderilen "Güvenlik Önlemleri" konulu yazıda, tehlikeye dikkat çekildiği ortaya çıktı.
Söz konusu yazıda özetle, "Malatya Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisine gelen atıksu debisi 26.05.2005 tarihinden itibaren azalmaların meydana geldiği ve bu amaçla MASKİ Müdürlüğü Çevre Kontrol Birimi ekipleri tarafından yapılan kontrollerde arıtma tesisine bağlı bulunan merkez, batı ve doğu kollektör hatlar üzerinde atıksuyun alınarak tarım arazilerinde sulama amaçlı kullanıldığı tespit edilmiştir.
MASKİ Müdürlüğü Çevre Kontrol Birimi ve Zabıta Müdürlüğüne bağlı ekiplerin müdahalesine rağmen atıksu ile sulama yapılması işinin devam edildiği görülmüştür.
Atıksuların kullanılmaması için 31.05.2004 tarihinde Malatya Valiliği Umumi Hıfzısıhha Meclisi'nde 6 nolu karar alınmıştır.
Kollektörlerde alınan atıksu ile yapılan sulamalar insan sağlığını tehdit etmektedir... Bu güzergahta ana kollektörlerimizin hiçbir şekilde tahrip edilmeden kanalizasyon sularının Atıksu Arıtma Tesisine ulaşması esastır..." deniyor, duyarlı olunması, aksi takdirde yasal işlem yapılacağı ifade ediliyor.
Bu yazının yazılmasından bu yana 2 yıl zaman geçmesine rağmen, sorunun çözümü konusunda herhangi bir çalışma yapılmadığı ortaya çıkıyor. Ortaya salgın bir hastalık çıkması halinde bu kez en önemli salgın kaynağının kanalizasyonla sulanmış sebze ve meyveler olduğu öne sürülüyor.