Büyük önder, devlet adamı ve asker, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, işgal altındaki ülkede kurtuluş mücadelesini başlatmak üzere İstanbul'dan Samsun'a çıkışının 88. yıldönümü, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı Malatya'da da törenlerle kutlandı.
İlk tören Atatürk Anıtı önünde düzenlendi. Anıta çelenklerin sunulmasının ardından kutlama töreni İnönü Stadı'nda gerçekleşti. Buradaki törende Vali Halil İbrahim Daşöz, 2.Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Alaeddin Örsal ve Belediye Başkanı Cemal Akın öğrencilerin ve halkın bayramını kutladı.
Törene Daşöz, Örsal ve Akın'ın yanı sıra 7.Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Mehmet Çetin, 2.Ordu Hareket Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Yaşar Bal, 2.Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı Kurmay Albay Lami Yılmaz, Adli Yargı Adalet komisyonu Başkanı Orhan Erdim, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu, askeri ve mülki erkan ile kalabalık bir vatandaş topluluğu da katıldı.
Törende konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut,"19 Mayıs 1919, 'Yeniden var olmak' mücadelesinin başladığı gündür Milletimizin tüm onur ve asaletiyle Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün tarih sahnesinde bir defa daha şaha kalkarak destanlar yazdığı gündür.
Mustafa Kemal Atatürk, Topkapı Sarayı penceresinden düşman gemilerine bakarken "Geldikleri gibi giderler" demişti.Bu iddiasını gerçekleştirmek için,bütün umutların tükenmeye başladığı bir dönemde "Türk Milleti için esaret altında yaşamaktansa ölmek daha iyidir" diyerek Samsun'a çıkmış ve bağımsızlık mücadelemizi başlatmıştır.
İstanbul'dan başlayan bu yolculuk, adım adım yeniden kurtuluşumuzun yolunu açmıştır. Samsun'da yakılan özgürlük ateşi TBMM'nin açılmasıyla birlikte, kısa sürede, dalga dalga tüm yurda yayılmıştır. Bu günkü varlığımızı ve özgürlüğümüzü o günlerde verilen çetin, ama kutlu mücadelelere borçluyuz.
Mustafa Kemal'in Samsun'da başlattığı mücadele ile Türk Milleti kendi makus talihini tersine döndürmeye başlayarak, esaret altında var olunamayacağını, kutsal vatan topraklarımızın ilelebet işgal edilemeyeceğini tüm dünyaya göstermiştir.
Milli Egemenlik ilkesi ile birlik ve bütünlüğümüz sağlanmış, çarenin ancak millette olduğu tescillenmiştir.
Bugün de vazgeçilmez güç kaynağımız millet iradesidir.Bunun yaşatılması için hepimize ve özellikle de Atatürk'ün 19 Mayıs'ı armağan ettiği gençlere büyük görevler düşmektedir.
Sevgili gençler,
Sıkıntı ve yokluklar içinde binlerce şehit vererek kurtarılan vatan toprakları ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti sizlere emanettir. Bu değerli emanetleri yaşatmak ve sonsuza kadar korumak,gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak, en başta gelen görev ve sorumluluğunuzdur. Vatanı çağdaş medeniyet seviyesinin üstüne sizler taşıyacaksınız.
Saygı,sevgi,hoş görü ve uzlaşma ikliminde bütün sorunlarımızı hep birlikte sizler çözeceksiniz. Birlik ve bütünlüğümüze yönelik her türlü saldırı veya tehdit karşısında daha fazla kenetlenerek hiçbir kimsenin,hangi amaçla ve ne şekilde olursa olsun huzur,güven ve kardeşliğimizi bozmasına fırsat vermemelisiniz.
Ay yıldızlı bayrağımızın altında sonsuza dek onurlu bir şekilde yaşayacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Her karışında şehit ve gazilerin kanı bulunan aziz ülkemizin bir avuç toprağından dahi ödün vermeyeceğimizi bütün dünya bilmelidir.
Bastığın yerleri toprak diyerek geçme,tanı:
Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı,
Sen şehit oğlusun,incitme,yazıktır,atanı,
Verme,dünyaları alsan da,bu cennet vatanı.
Bu duygu ve düşüncelerle 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramınızı kutluyor,hepinize saygılar sunuyorum.
Törende bir öğrenci gençlik adına konuşurken ardından Atatürk'ün Gençliği Hitabı okundu. Daha sonra 2 öğrenci şiir okudu, ardından Gençliğin Ata'ya cevabı bir öğrenci tarafından okundu, diğer öğrenciler tekrarladı.
2.Ordu Bando'su eşliğinde geçiş töreni düzenlendi.
Törende; İnönü Üniversitesi, Polis Meslek Yüksek Okulu ile Atatürk Kız, Malatya, Hacı Ahmet Akıncı, Hüseyin Kölük Anadolu Ticaret Meslek, Gazi, Kubilay, Cumhuriyet, Sümer, 20 Mayıs Vakfı Turgut Özal, İmam Hatip, Kız Meslek ve Turgut Özal Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından saha içi gösterileri yapıldı.
Maraton tribününde ise; Anadolu, Fatih, Turgut Özal Liseleri ile Atatürk, 30 Ağustos, Vakıfbank, Barbaros, Türkiyem, Kazım Karabekir, Derme, Yahya Kemal Beyatlı ve Gazi İlköğretim Okulu öğrencileri fon gösterileri gerçekleştirdiler.
Gösterilerde; Uyanış ve Özgürlük, Bağımsızlık Sevinci, And İçtik Atam İzindeyiz, Anadolu Çiçekleri, El Ele Gönül Gönüle tabloları sahnelendi.
İnönü Üniversitesi, törene bu yıl ilk kez boru-trampet takımıyla katıldı. Üniversite grubunun geçtiğimiz yıllardaki "Vals" gösterisi bu yıl olmezken, üniversiteli öğrenci grupları yurdun değiş yörelerinden halk oyunları örnekleri sundular.
Bu arada, Cumartesi sabahı erken saatlerinde Malatya merkezde etkili olan sağanak yağışın ardından havanın kapalı olmasının törene ilgiyi azalttığı gözlendi.
HABER- FOTO: Selahattin GÖKATALAY- Görüş