Malatya’da hizmet veren bazı aile hekimliği birimlerinin keyfi uygulamalar yaparak, vatandaşların mağduriyetlerine sebep olduğu belirtildi.
Koronavirüs vakasının Türkiye’de ilk tespit edildiği Mart ayında bugüne virüsle mücadele kapsamında başta sağlık kuruluşları olmak üzere birçok kamu ve özel kuruluşta önlemler mevzuatlar gereği alınırken, özellikle bazı aile hekimliği birimlerinde mevzuat dışında alınan keyfi kararlar vatandaşları mağdur ediyor.
Aile hekimliği birimlerinin bazılarında, Sağlık Müdürlüğü’ne pandemi koşullarına da uygun olarak bildirilen mesai saatlerine uyulmadığı ve personelin keyfi bir şekilde müdürlüğün bilgisi dışında bir mesai uygulamasına gittiği belirtiliyor.
"Emeklerini inkar Edemeyiz Ama.."
Konuyla ilgili yaşadıkları sıkıntıları dile getiren bazı vatandaşlar, “Koronavirüs sürecinde özellikle sağlık çalışanlarının emekleri hiçbir şekilde göz ardı edilemez. Çok büyük emek ve fedakârlık sarf ediyorlar. Ancak bu pandemi sürecinde tek tehlikede olan sağlık görevlileri değildir. Tüm insanlar bu pandemi sürecinden olumsuz etkilenmektedir. Bazı aile hekimliği birimlerinde personel, müdürlüğün pandemi süreci de göz önüne alınarak belirlediği mesai saatlerini ihlal ediyorlar. 4 birimi bulunan aile sağlığı merkezinde ya 2 birim çalışıyor, ya da tek birim çalışıyor. Vatandaşlar bu durum karşısında çok uzun bir süre aile sağlığı merkezlerinde bekletilmek zorunda bırakılıyor. Bu durum da vatandaşların koronavirüs açısından risk almasına neden oluyor. Evet sağlık görevlileri çok emek çekiyor ancak bazı sağlık çalışanları kendi canlarını düşünürken vatandaşın canını hiçe sayıyorlar ve aile sağlığı merkezlerinde yoğunluğa neden oluyorlar. Zaten pandemi sürecinde Sağlık Bakanlığı, konunun vatandaş ve sağlık görevlileri yönlerini de düşünerek kurallar koyuyor. Bakanlığın kurallarının üzerine keyfi kurallar koymak, söylemeye dilimiz varmıyor ama artık bu işi istismar etmektir.” diyerek ortak tepkilerini gösterdiler.
"Bazı Birimler Yasadışı Kurallar Koymuş"
Bir vatandaş ise “Bu süreçte sağlık çalışanlarının emek ve fedakarlıklarını görmemek mümkün değil. Allah yardımcıları olsun, işlerini kolaylaştırsın. Bu süreçte bunları dile getirmek istemezdik ancak artık bıçak kemiğe dayandı” diyerek sözlerine başlayıp, “Maalesef aile sağlığı merkezlerindeki sıkıntı bugün yaşanılanlarla sınırlı değil. Başımdan geçen en basit bir olayı anlatayım. Yaklaşık bir yıl önce birden fazla birimi bulunan aile sağlığı merkezinde, kayıtlı olduğum birimi değiştirmek istedim. Aldığım cevap bunun mümkün olmayacağı, birimden memnun değilsem ancak başka bir aile sağlığı merkezine gideceğim şeklindeydi. Evime en yakın aile sağlığı merkezi olduğu için birimi değiştiremedim. Sonra öğrendim ki mevzuata göre aynı aile sağlığı merkezi bünyesindeki başka bir birime kaydımı aldırabiliyormuşum. Devletin bana verdiği hakkı kullanmak için tekrar gittiğimde söz konusu mevzuata uymadılar ve direndiler. Sonra öğrendim ki bazı aile sağlığı merkezlerinde bu yasadışı kural geçerliymiş. Meğer bu birimler kayıtlı kişi sayısına göre devletten para alıyormuş. Bizleri mevzuatlarca verilen hakları olan bir vatandaş olarak görmeyip, müşteri olarak mı görüyorlar acaba? 'Nasıl olsa evine uzak olan aile sağlığı merkezine gidemez burada kalır' diyerek birimler arası nüfusu 'parasal açıdan' dengeliyorlarmış. Devletin koyduğu kuralı hiçe sayıp kendi kurallarını koyup, vatandaşın haklarını elinden alacak kadar gözleri dönen personel var. Tabi ki bu sözlerimiz bazılarına personelin geneline değil bu işi dört dörtlük yapanlarda var.” dedi.
"Sistem Kontrolü Yapılsın, Mesaide Olup Olmadıkları Tespit Edilsin"
Vatandaşlar mağdur oldukları konuda yetkililerden yardım beklerken, gerekirse bu kişilerin görevlerinin başında olmadığı ve birimler arası geçişlerin mevzuatın hiçe sayılarak yasa dışı şekilde engellendiğini yasal yollardan kayıt altına alacaklarını söyledi. Aile hekimliği birimlerinin 'hasta muayene programlarındaki işlemlerin' kontrol edilmesiyle, mesaide görünen personelin belli bir dönem hiç hasta bakmadığının, kendi birimine kayıtlı kişilere 'sözde mesaide' görüldüğü zamanlarda bile başka birimin baktığının belirlenmesiyle, gerçekte mesaide olmadığının da rahatlıkla görülebileceği ifade ediliyor.
Diğer sağlık kuruluşlarında uygulanan ve bazı illerde aile sağlığı merkezlerinde de uygulanan 'sadece randevu alarak sağlık kuruluşuna gitme' uygulamasının Malatya'daki aile sağlığı merkezlerinde de uygulanmasıyla bir nebze de olsa sorunların azaltılabileceği değerlendirildi.
malatyahaber.com