SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Vatandaşı Böyle Soyuyorlar...

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:47:13
Vatandaşı Böyle Soyuyorlar...
A- A+ PAYLAŞ
 
Alışveriş yapıyorsanız bu haberi mutlaka okumalısınız...
 
Sanayi Bakanlığı'nın yılın ilk altı ayında denetlediği hazır ambalaj ürünlerinin yüzde 15'inin eksik doldurulduğu ortaya çıktı. Akaryakıt sayaçlarının yüzde 16'sı da yanlış gösteriyor 
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan ölçüm denetimleri şoke etti. Denetimler, hemen her gün satın aldığımız ambalajlı ürünler ve aldığımız yakıtın tutarını belirleyen akaryakıt sayaçlarıyla ilgili önemli sorunları ortaya çıkardı.
 
Pek çok ürün, ambalajının üzerinde belirtilen miktarın daha altında doldurulurken, hazır ambalajlı ürünlerin yüzde 15.05'inde bu sorun tespit edildi. Akaryakıt sayaçlarında ise 2011'e göre daha da vahim bir tablo ortaya çıktı. Bu yılın ilk atlı ayında denetlenenlerin yüzde 16.11'inin yanlış ölçtüğü tespit edildi. 2011'in tamamında daha fazla akaryakıt sayacında denetleme yapılmasına rağmen bu oran yüzde 1.97'de kalmıştı.
 
Bakanlık 2011'in tamamında ise hazır ambalajlı ürünlerden taksimetrelere ve tartılara kadar piyasadaki pek çok ölçüm sistemine yönelik denetim yaparken, yıl sonu itibarıyla 632 bin 314 ölçü aleti inceledi. Bu ölçü aletlerinin 28 bin 27'sinin standartlara aykırı olduğu saptanırken, 1.5 milyon TL ceza kesildi. Aykırı bulunan ölçü aletlerinin yüzde 7'sine para cezası verilirken, aykırılığın büyük bölümünün akaryakıt ve LPG sayaçlarında olduğu görüldü. Bu yılın ilk altı aylık sonuçlarına göre de denetlenen 49 bin 400 akaryakıt sayacının bin 409'u uygunsuz bulundu. Bu sayaçlar nedeniyle 1 milyon 889 bin TL'lik ceza kesildi. 
 
İÇİ DIŞI BİR DEĞİL
Bakanlık, hazır ambalajlı ürünleri de denetlerken, 2 bin 996 ürüne yönelik inceleme yaptı. Bu denetimlerin yüzde 86'sı gıda mamulleri, yüzde 14'ü ise hazır ambalajlı gıda dışı temizlik malzemesi gibi ürünlere yönelik oldu. 633 üründe aykırılık bulunurken, bu aykırılıkların yüzde 7'sine düzeltilmesi için süre verildi. Ancak denetlenen ürünlerin 28'inin dolum miktarında eksiklik görüldü. Bu ürünler için büyük bölümü gıda ürünleri olmak üzere 276 bin TL'lik cezai işlem uygulandı. Bu yıl ilk altı ayda ise 1. 246 ambalaj denetlendi. 230'u uygunsuz bulundu. Uygunsuz ürünlere 45 bin TL para cezası verildi.
 
KUYUMCU TARTILARINA DİKKAT!
Bakanlık 2011'de tartı aletlerini de denetlerken, bu alanda 36 bin 248 denetim yaptı. 2011'deki bu denetimlerin 869'unda aykırılık tespit edilirken, denetimlerin yüzde 51'i kuyumcu ve market tartılarda gerçekleştirildi. Bu tartılara 874.5 bin TL ceza kesildi. 2012 Haziran ayı itibarıyla 17 bin tartıdan 277'si uygunsuz bulundu. Bakanlık tarafından hazırlanan raporda, hazır ambalajlı ürünlerde en sık yaşanan uygunsuzluğun, ambalaj ve etiket bilgilerinin, mevzuata uymaması olduğu belirtilirken, "Numuneler alınarak yapılan miktar kontrolünde, ürünlerin muhteviyatının, beyan edilen dolum miktarından eksik olduğu tespit edildi" denildi. 
 
TAKSİMETRE AYARSIZ ÇIKTI
Bakanlığın 2011 taksimetre denetimlerinde ise 2 bin 844 cihazda ölçüm yapıldı. Bu denetimlerde 23 aykırı taksimetre tespit edildi ve 24.6 bin TL'lik ceza uygulandı. 2012'nin ilk yarısındaki denetimlerde de 2 bin 800 taksimetreden 47'sinin yanlış ölçüm yaptığı görüldü. Bu taksimetreler için 4.2 bin TL'lik ceza kesildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız