CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, geçtiğimiz günlerde Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası eski başkanı Mustafa Bahadır Altaş'ın gündeme getirdiği, sigorta teşviki uygulaması ile ilgili yaşanan sorunlar üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Ağbaba, "Kurum tarafından yapılan yanlış uygulamanın önüne geçilmesi için bakanlık tarafından bir çalışma yapılmakta mıdır?" diye sordu.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, yaptığı açıklamada, Malatya'nın da içinde yer aldığı 51 il ile Çanakkale iline bağlı Bozcaada ile Gökçeada ilçelerinde uygulanmakta olan, on ve üzerinde işçi istihdam eden işyerlerinde 6486 sayılı kanunla sağlanan sigorta primi teşvikiyle ilgili illerde sigorta il müdürlükleri tarafından yapılan denetim ve kontroller veya KADİM raporlarıyla resen tespit edilen sahte sigortalılık ve kayıt dışı istihdam nedeniyle yaşanan sorunu dile getirmiş ve çözüm önerilerini sunmuştu.
malatyahaber.com'da 'Burada Sorun Var, Düzeltilmeli' başlığıyla yayınlanan haberin ardından, AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz'ün, yaşanan sorunları SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan'a bir yazıyla ilettip sorunun çözümünü istemesinin ardından, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da konuya duyarsız kalmadı ve ekonomik bir krize neden olmamanın yanı sıra işsizliğin artmasına yol açmamakiçin yaşanan sorunun bir an önce çözülmesi istedi.
Veli Ağbaba tarafından TBMM Başkanlığına vermiş olduğu yazılı soru önergesi şöyle:
"Malatya'nın da içinde yer aldığı 51 il ile Çanakkale iline bağlı Bozcaada ile Gökçeada ilçelerinde on ve üzerinde işçi istihdam eden işyerlerinde 6486 sayılı kanunla ödenecek primin işveren hissesinin beş puanlık prim indirimine ilave olarak, altı puanlık ilave bir teşvik sağlanmış olup on ve üzerinde istihdam sağlayan işyerlerine 6486 sayılı kanun kapsamında sağlanacak olan sigorta primi işveren hissesi desteklerinin uygulamasının nasıl olacağı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 22 Temmuz 2013 tarihinde yayınlanan 2013-30 sayılı genelgesiyle açıklanmıştır.
Ancak SGK il müdürlükleri tarafından 31.12.2012 tarihinden önceki tarihlere ilişkin yapılan denetim ve kontroller veya KADİM raporlarıyla resen tespit edilen sahte sigortalılık ve kayıt dışı istihdam nedeniyle 1 yıl süre ile söz konusu teşvikten yararlandırmadıkları görülmektedir.
Bu çerçeveden hareketle;
1- 22 Temmuz 2013 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 2013-30 sayılı Genelgede, sahte sigortalılık ve kayıt dışı istihdama yönelik, fiilin işlendiği tarihin 31.12.2012 tarihi ve öncesi olması halinde, tutanak tarihinin 01.01.2013 ve sonrası bir tarih olduğuna itibar edilmeyerek, söz konusu teşvikten işverenlerin yararlandırılmasının sağlanması şeklinde bir düzenleme yer almasına rağmen il müdürlüklerinin 01.01.2013 tarihinden sonra yapılan işlemlerde tutanak tarihini dikkate alarak işverenlerin bu teşvikten yararlandırmadıkları belirtilmektedir.İşverenler tarafından dile getirilen bu iddia doğru mudur?
2- Türkiye genelinde uygulamanın yaşandığı illerin bir kısmında bu konu hiç gündeme gelmediği bazı illerde ise iptal ve ek bildirge istendiği dikkate alındığında uygulama konusunda kurumun bile kendi içinde bir çelişki yaşadığı görülmektedir. Bu nedenle 31.12.2012 tarihinden önceki dönemlere ilişkin inceleme aşamasında bulunan ve bugüne kadar rapora bağlanmayan veya bu dönemler ile ilgili ilerde kuruma yapılacak sigortalılık tespitlerine yönelik şikayetlerde dikkate alındığında 6486 sayılı kanunun uygulandığı 51 il ile Çanakkale iline bağlı Bozcaada ve Gökçeada ilçelerinde faaliyette bulunan on ve üzerinde sigortalı çalıştıran işyerlerini kapsayan bu uygulama ile ilgili ileride telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracağı düşünülmekte midir? Kaç ilde uygulamada yanlışlık yapılmaktadır?
3- Ekonomik bir krize neden olmamak ve işsizliği artmasına neden teşkil etmemek için yaşanan sorunun bir an önce çözülmesi gerekmektedir. İl müdürlüklerinin yanlış uygulaması çözülmemesi halinde işverenler tarafından konunun yargıya taşınması zorunluluk haline gelecektir. Bakanlığınıza bağlı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan yanlış uygulamanın önüne geçilmesi için bir çalışma yapılmakta mıdır?"