SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yapmamız Gereken Bilgiye Ulaşmanın Yöntemini Öğretmek"

0
Güncellendi - 2019-01-19 02:31:15
A- A+ PAYLAŞ

  • Vali Aydın Baruş,“2023 Eğitim Vizyonu Çalıştayı” kapanış programına katıldı ve bir konuşma yaptı.

Çalıştay sonuç bildirgesinin okunmasının ardından İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, Milli Eğitim Bakan Danışmanı Doç. Dr. Necdet Subaşı veBüyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat’ın kapanış konuşmalarının ardından, Vali Aydın Baruş yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"MEDENİYETLERİ İNŞA EDEN ANA UNSUR İNSANDIR

2023 eğitim vizyonu belgesini gözden geçirdim ve okudum hem o belgede değinilen hususlar çerçevesinde hem de kendi düşüncelerimden yola çıkarak sizlere bazı hususları aktarmak istiyorum. Değerli katılımcılar medeniyetleri inşa eden ana unsur insandır. İnsanı dikkate almayan toplumlar medeniyet kuramazlar. Aynı zamanda insanı ihmal eden medeniyetlerde kalıcı olamazlar. Ülkelerin kalkınması ve gelişmesi ancak eğitim almış insan kaynağı ile mümkündür.Eğitime gereken önemi vermeyen ülkeler artık günümüzde son derece hız kazanmış bir uygarlık yarışında geride kalmaya da mahkûm olurlar.

EĞİTİM HAYAT BOYU SÜREN BİR SÜREÇTİR

Eğitim önemlidir, çünkü eğitimin konusu insandır. Eğitimin bir süresi de yoktur. Beşikten mezara kadar ilim ile teçhiz edilmek üzere sorumlu kılındık. Dolayısıyla eğitim hayat boyu süren bir süreçtir ve bu sürecin her aşamasında eğitimle karşı karşıya kalırız. Eğitimi ele alırken insanın fiziki varlığı ile ve ruhuyla yani manevi varlığıyla bir bütün olduğunu gözden ırak tutmamak gerekir. Eğitim süreci işte bu madde ve mana bütünlüğünü ele almak ve birlikte değerlendirmek durumundadır. Eğitimin esas amacı insanın madden ve manen tekâmülünü sağlamaktır. Dolayısıyla Sayın Bakanımızın da vizyon belgesinde ifade ettiği gibi talim ve terbiye birlikte gitmelidir.

KÜLTÜR EĞİTİM SÜRECİNİN ÇOK ÖNEMLİ PARÇALARINDAN BİRİSİDİR

Kültürümüz bizim ruhumuzun bağlandığı kökleri ifade eder. Kendi kültüründen mahrumiyet insanın karşılaşabileceği en büyük kötülüklerden birisidir. Diğer yandan kendisini sadece içinde bulunduğu kültüre mahkûm etmekte insanın kendisine yapabileceği en büyük kötülüklerden birisidir. Düşüncenin bütün ufuklarına yelken açacak bundan korkmayan cesaretli nesiller yetiştirmek hepimizin görevidir. Hem eğitimciler olarak hem yöneticiler olarak hem de aileler olarak.

EĞİTİMİN EN KUTSAL AMAÇLARINDAN BİRİSİ DE MARİFETTİR, MARİFETİ BAŞARMAKTIR

Yani kendisini iyi tanıyan ve gelecekle ilgili sağlam hayaller kurabilen nesiller yetiştirmek bireyler yetiştirmektir. Her çocuk kendi içinde farklı mücevherler taşıyan bir hazinedir. Eğitimcilerin görevi de bu hazineyi ortaya çıkarmak ve bu hazinenin ifade ettiği değerlerden tüm milletimizi faydalandırmaktır. Onun için eğitim sürecinde sadece bilgi transferi değil fidanlar olarak gördüğümüz sevgili çocuklarımızın yetişebileceği uygun ortamı sağlamak hem yöneticiler olarak hem de öğretmenler olarak vazifemizdir.

YAPMAMIZ GEREKEN BİLGİYE ULAŞMANIN YÖNTEMİNİ ÖĞRETMEKTİR

Sadece bilgi ezberletmekle günümüzde ışık hızıyla ilerleyen bilgi yarışmasına yetişemeyiz. Dolayısıyla yapmamız gereken bilgiye ulaşmanın yöntemini öğretmektir. Biz bunu çocuklarımıza öğrettiğimiz takdirde onlar bilgi kaynaklarından en değerli bulduklarını daha doğrusu bilginin en yararlı kısmını elde etme yönünde çalışkan bir şekilde çaba sarf edeceklerdir.

ÇOCUKLARIMIZIN TECESSÜS HİSSİYATINI UYANDIRMALIYIZ

Diğer yandan eğitimde çocuklarımız da amaçlanan, çocuklarımızı yönlendirebileceğimiz en önemli hususlardan birisi de merak yani eskilerin tabiriyle tecessüstür. Tecessüs hissiyatını uyandırmaktır. Onların yeteneklerinin ortaya çıkmasına imkân tanımaktır. Çocuklarımıza öğrenmenin başlı başına bir ödül olduğunun hissini uyandırmaktadır.

ÇOCUKLARIMIZ ÜZERİNDE EMELLERİMİZİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİMİZ ARAÇ DEĞİLDİR

Değerli katılımcılar hepimiz aileyiz, veliyiz, anne, babayız ama yaptığımız yanlışlardan birisi de kendi hırs ve heveslerimizi gerçekleştirmek için çocuklarımızı kullanırız. Tüm aileler olarak, eğitimciler olarak bundan vazgeçmemiz lazım. Çocuklarımız üzerinde emellerimizi gerçekleştireceğimiz araç değildir. Hepsikendine göre özellikleri, ayırıcı nitelikleri olan birer hazinedir.Onun için uygulayacağımız eğitim yöntemlerinde onların kendi kişiliklerini, karakterini ortaya çıkarabilecekleri bir ortamı el birliği ile oluşturmak zorundayız.

HER OKUL KENDİ HEDEFLERİNİ TAYİN ETMELİ

Çağımız hızlı bir uyum yeteneği gerektirmektedir. Bunun içinde yine vizyon belgesinde ifade edildiği üzere esnek, modüler, uygulamalı, bilim, sanat, spor ve kültür faaliyetlerine ağırlık veren bir yöntem izlememiz gerekiyor. Yine problem çözme, eleştirel, düşünme, üretkenlik, takım çalışması, çoklu okuryazarlık konularına ağırlık vermemiz gerekiyor. Okulların başarısını bireysel başarılara, kişisel inisiyatiflere terk etmememiz gerekiyor. Her okul kendi hedeflerini tayin etmeli, kendi gelişim planını hazırlayıp ulaştığı neticeyi de o planda öngörülen hedeflere varıp varmama yönünden değerlendirilmelidir.

BİR ŞEYLERİN DEĞİŞMESİNİ İSTİYORSAK DEĞİŞİME ÖNCELİKLE KENDİMİZDEN BAŞLAMAMIZ LAZIM

Eğitimciler olarak bu yeni sürece hazır olmamız lazım. Bunun için çok çalışmak ve bu süreci elbirliğiyle yürütmek zorundayız. Başarı birlikte çalışma ile gelir unutmayalım. Okul idaresi, öğretmenler, öğrenciler, ebeveynler hep birlikte iletişimisağlıklı ve sürekli kılmalıyız.

Yaklaşık bir aydır ilimizde devam eden bu çalışmaların son iki gündür yoğun bir etütle birlikte önümüze ışık tutacak çok güzel neticeler doğurduğuna inanıyorum. Milli Eğitim Bakanlığımızın 2023 eğitim vizyonuna çok değerli katkılar getireceğini inanıyorum. Bu çalışmada emeğini ortaya koyan çok değerli hocalarımıza, öğretmenlerimize, öğrencilerimize ve bu çalıştaya katılımlarıyla değer katan çok değerli bilim insanlarına çok çok teşekkür ediyorum. Yine bu çalıştayın gerçekleştirilmesinde büyük katkıları olan Büyükşehir Belediye Başkanımıza da çok çok teşekkür ediyorum. Allah nesillerimizi iyi yetişen iyi karakter sahibi ahlak sahibi vicdan sahibi ve akıl sahibi kişilerden eylesin ve çalıştayımız hayırlı neticelere yol açsın inşallah.”

Vali Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Milli Eğitim Bakan Danışmanı Doç. Dr. Necdet Subaşı, Vali Yardımcıları Mustafa Şahin, Turgay Gülenç, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, İlçe Milli Eğitim Müdürleri ve Okul Müdürlerinin katıldığı program sertifika töreni ile sona erdi.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • doğan (5 yıl önce)
    Eğitime yön vermenin ve bu gidişatın değişmesi için önce eğitimcilerin değişmesi gerekir. Ülkenin sorunlarını önemseyen kendini ögrencilere adayan eğitimcilere ihtiyacımız var. Egitimciler değişmediği sürece büyük binalarla, etkileşimli tahtalarla, güzel siralarla bu işler düzelmez. Yani önce anaokulundan başlamak üzere egitim boyunca gençlere adam olmayı anlatmamız gerekiyor. Tabi bunları yapacak ögretmen bulabilirsek
    0
    0
    Yanıtla
  • talha akın (5 yıl önce)
    hep birilerinin peşinde koşan insanların bir araya geldiği eğitimin e sinden bile anlamayan insanların seminer verdiği bir ortamda 2023 vizyon semineri yapılıyor malesef.pisa da tims de geri kalınmışlığın göstergesidir bu . allah sonumuzu hayretsin
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (5 yıl önce)
    Sayın valim, Çok güzel konuşmuşsunuz.Benimde hep savunduğum eğitim-eğitim-eğitim.Öğretim bir şekilde veriliyor ama eğitim hiçte öyle şıp diye verilemiyor...
    0
    0
    Yanıtla
  • TUNCAY (5 yıl önce)
    Sayın Editör, Dün bu çalıştay için yaptığınız haber ve yorumları yayından kaldırmışsınız. Sebebini açıklayın da bilelim, kaldırmanız için sebep nedir?
    0
    0
    Yanıtla
  • Fevzi kırık (5 yıl önce)
    Bu arada 2018 yılı üniversitelere öğrenci yerleştirme Türkiye sıralamasında Malatya 16.siraya yükseldi.Egitim camiasını ve öğrencilerimizi tebrik ediyoruz.
    0
    0
    Yanıtla