AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, ABD- Washington ve Kanada- Ottawa'da yapılan uluslararası toplantılara katıldı.
Çalık'ın yurt dışında katıldığı faaliyetlerle ilgili olarak TBMM'deki sekreteryasından yayınlanan basın bülteni şöyle:
"TBMM Nüfus ve Kalkınma Grubu Başkanı ve Avrupa Parlamenter Forumu (EPF) Yönetim Kurulu Üyesi olarak, 07-09 Haziran 2010 tarihinde ABD Washingtonda yapılan İkinci Küresel Kadın Özgürlüğü Konferansı ve 10-12 Haziran 2010 tarihinde Kanada Ottawada G8 Zirvesi öncesinde gerçekleştirilen Altıncı Yıllık Global Parlamenterler Zirvesine katılan Öznur Çalık 02 Haziran 2010da TBMM Genel Kurulunda kabul edilen ve İsrailin yapmış olduğu hukuksuz saldırıdan dolayı resmi olarak özür dilemesi ve sorumluların cezalandırılmasını talep eden deklarasyonu okuyarak Asya, Afrika, Arap ülkeleri, Amerika ve Avrupadan Parlamenterlerin katılımlarıyla gerçekleşen toplantıda İsraili bir kez daha kınadı.
Yapmış olduğu konuşmada Gazzedeki anne ve çocuklara ilaç, gıda ve çeşitli yardım malzemesi taşıyan gemilerin İsrail tarafından saldırıya uğramasının insani ve hukuki olarak kabul edilemez olduğunu ifade eden Çalık İlaçlara ve insani yardım malzemelerine el konularak özellikle Gazzeli Annelerin ve çocukların mağdur edilmesinin hiçbir hukuki açıklaması yoktur. Buradaki insanları zaruri ihtiyaçlarından mahrum etmek suretiyle ölüme ve sefalete mahkum etmenin hiçbir dinde yeri olmadığı gibi, ahlaka ve insanlığa da aykırıdır. Türkiye olarak dini, mezhebi, etnik kökeni ne olursa olsun dünyanın neresinde olursa olsun yardıma muhtaç herkese yardım elimizi uzatmaya devam edeceğiz. Başta Sayın Başbakanımız olmaz üzere Yüce Meclisin üyeleri olarak hukuksuzluğun, insanlık dışı uygulamaların da her zaman karşısında olacağız. dedi.
Toplantılarla ilgili bilgiler veren Öznur Çalık Türkiyenin de gündeminde bulunan Milenyum Kalkınma Hedeflerinin Çocuk ölümlerinin azaltılmasını öngören 4. maddesi ve Anne sağlığının iyileştirilmesini öngören 5. maddesi ile ilgili bugüne kadar ki çalışmalarla, önümüzdeki dönemde bu konularla ilgili dünyanın çeşitli bölgelerindeki proje ve çalışmaların etüt edildiği son derece önemli toplantılar gerçekleştirildi. Temel önceliği Parlamenterlerin katılımıyla görünürlüğü ve farkında olmayı sağlamak ve üslendiği rol icabı dünyanın her yerinde anne ve çocuk ölümlerinin azaltılması, gençlerin, özellikle yeni nesillerin yetişmesinde son derece kilit öneme sahip kız çocuklarının sağlık hizmetlerine evrensel erişimin temin edilmesi ile ilgili çalışmalar değerlendirildi. Ayrıca anne ve çocuk sağlığını her düzeyde siyasi öncelik yapmak ve yasama sürecindeki çalışmalarla daha fazla kaynak aktarımı, daha iyi işbirliği ve koordinasyonun sağlanması için belirlenen yol haritası görüşüldü. Gündemdeki konularda son derece ciddi ilerlemeler sağlayan ve çalışmalar yapan Türkiyenin, ülke programında sağlık konusunu nasıl ve ne gibi yollar izleyerek öncelikli hale getirdiğini ve kaydettiği ilerlemeleri diğer ülke parlamenterleriyle paylaştık. Umut ediyorum ki önümüzdeki dönemde diğer ülkelerdeki çalışmalarla Anne ve çocuk sağlığı konularında küresel anlamda ciddi mesafeler kat edilecektir sözleriyle değerlendirmelerde bulundu."