SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çırmıhtı Projesi Tartışılıyor.. 'Çırmıhtılı'yı Çırmıhtı'dan Atma Projesi mi?'

Çırmıhtı Projesi Tartışılıyor.. 'Çırmıhtılı'yı Çırmıhtı'dan Atma Projesi mi?'
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat 2023 depremlerinde büyük zarar gören, depremden sonraki süreçten bugüne, değil bir çivi çakılmak, halen yıkımların bile tam yapılmadığı, hatta enkazların temizlenmediği, Çırmıhtı’da alelacele devreye sokulmaya çalışılan rezerv alan uygulaması tepkiyle karşılanıyor. 

Depremde Malatya’da en çok etkilenen yerlerden biri Çırmıhtı oldu. 3 kattan fazla bina iznine verilmeyen Çırmıhtı’da yıkılan evlerin tamamı kerpiç veya 70’li yıllardan başlayarak yapılan yığma beton evlerdi. Bu evlerin neredeyse yüzde doksanında sürekli ikamet eden yoktu. Bir bölümü tamamen terk edilmiş, az sayıda ev ise yaz aylarında ikamet ediliyordu. Son 20 yıl içerisinde yapılan, yapı denetim standartlarını karşılayan en fazla 2 katlı evler depremden sağlam çıktı ve halen içerisinde oturuluyor. 

6 Şubat sabahı ilk depremde Çırmıhtılıların çoğu evini terk ederken ilk depremde evlerin çoğu ayakta kalmıştı. Bu nedenle vatandaşların bir bölümü, hatta Çırmıhtı’da eski evi bulunup Malatya’da ikamet eden apartman sakinleri sağlam olduğunu düşünerek tek katlı evlerine sığındılar. Ancak öğlen saatlerindeki ikinci depremde sağlam sanılan eski evlerin tamamına yakını yıkıldı, 3 kişi hayatını kaybetti. 

Deprem sonrası önce çadırlara, sonra temin edilen konteynerlere sığınan veya çoğu başka şehirlere kaçmak zorunda kalan, bir bölümü hiç dönmeyen Çırmıhtılılar o günden beri ne zaman evlerine kavuşacaklarını merak ediyorlar, bu konuda yetkililerden bir karar çıkmasını bekliyorlardı.

Bu sırada kurulan Whatsapp ve diğer sosyal mecra gruplarında toplanarak ne yapılması gerektiği, beklentileri konusunda açıklamada bulundular. Malatyahaber.com’da yayınlanan bir açıklama Çırmıhtılıların beklenti ve isteğinin net bir özetiydi. Bu haberden anlaşılacağı üzere Çırmıhtılılar “yöresel dokuya uygun, yerinde, vatandaşı mağdur etmeyecek” uygulama istiyordu. 

https://malatyahaber.com/haber/cirmihti-yoresel-dokuya-uygun-yapilanma-istiyor

Baştan beri Çırmıhtılıların istemediği tek uygulama şekli belliydi: Rezerv alan. Çünkü rezerv alan uygulamasının ne tür sıkıntılar yarattığı, ileride de büyük mağduriyetlere yol açacağı Malatya şehir merkezi ile Hatay başta diğer illerdeki uygulamalardan ayan-beyan görülüyordu. 

Artık kırsal mahalle sayılan eski Yeşilyurt ilçe merkezi Çırmıhtı’daki Hıroğlu, Molla Kasım, Hamidiye ve Gedik mahalleleri ile Gündüzbey’de yaşayan vatandaşlar da rezerv alana karşı olduklarını söylüyorlar. Nitekim 6 Şubat’tan bu yana sahadan yayın yapan Er TV muhabiri Burak Altun’un uzattığı mikrofona konuşan Çırmıhtı ve Gündüzbeyliler rezerv alan uygulamasını kesinlikle istemediklerini her fırsatta beyan ettiler.

Çırmıhtı’nın yeniden imarıyla ilgili Ankara ve Malatya’daki yetkililerle görüşen muhtarların talebi de bu yöndeydi, bu talep defalarca dile getirildi:

“Rezerv alan istemiyoruz”

Bu konuda Yeşilyurt Belediyesi resmi bir açıklama yapmazken, alınan duyumlar belediyenin rezerv alan da ısrar ettiği yönündeydi. Ancak rezerv alan ilanına nihai yetkili Çevre ve Şehircilik Bakanlığının belediyenin önceki aylardaki talebine karşı çıktığı, resmi yazıyla bunun iletildiği biliniyor. 

Ancak Yeşilyurt Belediyesinin rezerv alan talebinin devam ettiği, Ankara’ya baskı yaparak, ne yapıp edip Çırmıhtı’yı bu uygulamaya sokacağı geçen hafta yaşanan gelişmelerle ayyuka çıktı. 

Önce Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er bir açıklama yaparak “Yeşilyurt (Çırmıktı) ve Gündüzbey’i aslına uygun bir şekilde inşa edeceğiz. Kadim beldelerimizin tarihi yapılarını korumak ve aslına uygun ihya etmek için koruma imar planlarımızın taslakları hazır. Ayrıca Banazı ,Barguzu ve Kileyik gibi diğer kadim beldelerimizin koruma imar planları için de çalışmalarımız devam edecek” dedi ve planlanan yeni Çırmıhtı’da görselleri paylaştı. Bazı milletvekilleri de aynı görselleri Twitter hesaplarında paylaştılar. 

Er’in paylaştığı görseller SPI Architects isimli bir firmaya hazırlatılan, geniş kapsamlı plandan alınmıştı. 

Çırmıhtı’yı kağıt üzerinde de olsa eskisinden çok güzel gösteren cafcaflı paylaşımlarda verilen mesaj uygulamanın beklentilere uygun yapılacağı şeklindeydi. Rezerv alan lafı da hiçbir yerde geçmiyordu. 

Ancak bu paylaşımlardan birkaç gün sonra Çırmıhtı’nın yeni imar planı olduğu belirtilen bir görsel devreye girdi. Bu plan Yeşilyurt Belediyesi tarafından hazırlanmıştı, ama pratikte rezerv alan uygulamasıydı. Belediyeye konuyla ilgili başvuran vatandaşlara, muhtarlara da rezerv alan uygulaması yapılacağı sözlü olarak iletildi.

Planı gören Çırmıhtılılardan hafta içi Er TV ekranlarına konuşan bir teki bile olumlu görüş beyan etmedi. Çünkü tek beklentileri yıkılan evlerinin yerine evlerinin yapılmasıyken, evleri-bahçeleri ne olacağı belirsiz şekilde ellerinden alınıyor, sağlam evleri yıkılıyor, sağlam evler yıkılırken vatandaşların nerede barınacağına dair hiçbir öneri getirilmiyor, hafızaya uygun olarak aynı yerinde yapılması istenen lisenin alanı konut alanına dönüştürülüyor, bahçeleri yeşil alan/peyzaj uygulaması adı altında ellerinden gidiyordu. 

Yapılacak yeni evlerin hak sahiplerine astronomik fiyatlarda verilip verilmeyeceği de muamma olarak duruyordu. 

Tepkiler, Uyarılar, Öneriler 

Malum plan paylaşıma düştükten sonra Çırmıhtı Platformuna yazan, konuyu en baştan beri dikkatle takip eden, bu konuda sürekli paylaşımlarıyla tanınan, Esenyurt Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Başkanı Dr. Öretim Üyesi Cahit Karakuş Çırmıhtı Platformu üzerinde bir paylaşım yaptı. 

Karakuş “gördüklerim” başlığı altında madde madde şunları yazdı:

1- Yeşilyurt belediyesinin hazırlamış olduğu imar planı ile Malatya büyükşehir belediyesinin hazırlamış olduğu proje ve imar planı arasında tutarsızlıklar ve çelişkiler bulunmaktadır.

2- Malatya Büyükşehir Belediyesi proje hazırlarken Çırmıhtı’dan hiçbir muhtarın ya da uzman kişinin görüşünün alınmadığı görülmektedir.

3-Çay kenarı ve Derme kanalı alt tarafı rekreasyon alanı ilan edilmiş. Ne yapılacak belli değil. Buralarda nasıl bir oyun planlanıyor? Buradaki arazilerin sahipleri ile görüşme yapılıp, mağduriyet yaratmadan korunacak bahçe alanları ile restoran, kafe gibi turizm tesisleri olacak yerler önceden belirlenmelidir. İmar planında ne olacağı yazılmalıdır. Rekreasyon kelimesini Çırmıhtı’da kabul etmiyoruz.

4-Karaman köprüsünden Kadiruşağına (köy) ve Taftacığa (Çırmıhtı’yı Beylerderesine bağlayan en gözde, en pahalı bahçelerin, mülklerin olduğu bölge) giden yolların etrafı çaya kadar rekreasyon alanı yapılmış neden?

5-Hacizli mahallesine ait caminin yeri değişmiş, neden?

6-Çeşmelerimiz nerede?

7- Buğday kaynatma, tandır ekmeği pişirme, salça, ekşi, pestil, reçel hazırlamak için ortak faaliyet alanlarımız nerede? Cenaze işlevinde kullanacağımız ortak alan nerede?

8- Vatandaşların parsellerine lise, ortaokul, ilkokul, ana okul, park, sağlık alan tesisi, kültür tesis alanı, araba park yerleri yapılacağı görülmektedir. Yollar genişletilmektedir. Yerlerine el konulacak vatandaşların mağduriyeti nasıl giderilecek?

9- Komşuluk çerçevesinde oluşturulacak ada bazlı alanlarda bitişik nizamlı evler neden öngörülmüyor?  Miras gereği paylaşımda sorunlu yerlerin yan komşular tarafında satın alınarak daha sağlıklı yerleşkeler oluşturulabilir.

10- “Eğer kabul etmez iseniz böyle kalacak” denmektedir. Bu hatalı bir söylemdir, tehdittir, kabul edilemez.

11- Enflasyonun frenlenemediği bir ortamda inşaat maliyetlerini ve ödeme planını Çırmıhtılılar nasıl karşılayacak? Düşünen var mı?” 

Hıroğlu Mahallesi Muhtarı Uğur Topaloğlu da Yeşilyurt Belediyesinin planına karşı olduklarını, diğer muhtarların da aynı görüşte olduğunu söylüyor. “Baştan beri yetkililere belirttik, yerinde dönüşüm istiyoruz” diyen Topaloğlu öneriler getirerek şunları söylüyor: 

“Depremde yaklaşık 1800 ağır hasarlı bina var. Bunların 300 tanesi 100 metrekarenin altında yapılar. Bunlara sorunlu mülkler diyebiliriz. Mesela 71 metrekare bir yerde 126 tane mirasçı var. 100 metrekarenin altında yerlere imar, ev yapmak mümkün değil. Buradaki hak sahiplerine TOKİ uygulamasıyla yer verilse sorun çözülebilir. Örneğin Taftacık tarafında Avuğun Tepe dediğimiz yere veya yıllardır atıl bekleyen, tam bilmiyorum ama 120-130 dönüm arazinin olduğu YİFAŞ’a (iflas etmiş eski konfeksiyon fabrikası) toplu konut yapılarak hak sahipleri veya mirasçıların mağduriyeti giderilebilir. Bir an önce başını sokacak yer arayan başka vatandaşlarımız da ev almak isteyebilirler. Zaten daha önce o şekilde TOKİ başvurusu yapan, kurada çıkanlar oldu. Böyle olunca arsalar rahatlayacaktır.

Deprem sonrası büyük bir nüfus kaybı yaşadık. Mesela Hıroğlu mahallesinde 2019 seçimlerinde 1200 seçmen vardı. Son seçimde 700 seçmene düştük, bunların sadece 500 tanesi oy kullandı. Eğer rezerv alan uygulaması yaparsanız yarın bu nüfus da buradan gider, ortada mahalle bulamazsınız. Sağlam evi de yıkıyorsunuz, vatandaş nereye gidecek, ortada kiralayacak ev bile yok, sağlam evinden çıkan vatandaş kirayı nasıl ödeyecek, bunların cevabı yok. 

Bu plan bize dayatılmaya çalışılıyor, bunu kabul etmezsiniz buraya çivi çakılmaz deniyor. Televizyonlarda söyledim. Devletin ekonomik gücü biliniyor, yapamayabilirler. O zaman buradan ellerini çeksinler, biz evlerimizi kendi imkanlarımızla yapabildiğimiz kadar yapar, başımızı sokarız. 

Piyasada tam bir bilgi kirliliği var. Ne olduğu, kimin ne yaptığı da belli değil. Belki son dolanan plan da değişecek. 

Mahalle bazlı, sokak bazlı çalışarak imarı çözmek kolay. Biz kimsenin mağdur olmasını istemiyoruz. Hakkımız olmayanı da istemiyoruz. 

Planlarda yok ama küçük çaplı bir sanayi bölgemiz eklenmeli.” 

“Evler Kaça Satılacak, Hangi Çırmıhtılı Alabilecek?”

Deprem evlerinin kaç adet olacağı ve hangi paraya satılacağı konusunda rivayet muhtelif. Sadece hak sahiplerine ev verileceği belirtilirken, bu konuda resmen açıklanmış bir bilgi yok. Aslında baştan beri kamuoyuna açıkça bilgi verilmiyor; hatta yapılacak evlerin görsellerini dahi Yeşilyurt değil Malatya Büyükşehir Belediyesi paylaşmıştı. 

Başkan Sami Er’in ilk paylaştığı ev görsellerine bakılırsa bu yapıların “villa tipi” olduğu görülüyor. Bu tür evlerin piyasada satış fiyatının 5-6 milyondan başlayıp 8-10 milyona yükselmesi mümkün. 

Sakinlerinin çoğu emekli veya asgari ücretle çalışan işçi olan Çırmıhtılıların böyle bir maliyet çıkması halinde ev borçlarını ödemeleri imkansız gözüküyor. 

Tüm bu şüpheler günün sonunda, ‘Çırmıhtılı’yı Çırmıhtı'dan atma projesi' diye yorumlanan yeni imar projesiyle, Çırmıhtılıların depremden sonra ikinci bir deprem daha yaşayacağı ve insanıyla, tarihi dokusuyla Çırmıhtı’nın haritadan silineceği ayan beyan görülüyor. 

Çırmıhtı Platformu- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

24 yorum yapılmış

  • Celal (4 ay önce)
    Öncelikle bu proje bir rant projesidir eğer çırmıktı halkı düşünülseydi birbuçuk senedir bir adım atılır halkın görüşü alınır çözüm üretilir daha 15 gün öncesine kadar her platformda rezerv alanın sözkonusu olmadığı söylenirken bu proje sır gibi saklandı çırmıktılı olarak biz ana dokuyu bozmadan yerinde dönüşüm istiyor bazı pürüzlerinde toki denkonut verilerek çözüleceğine inanıyoruz
    %67
    %33
    Yanıtla
  • murat (4 ay önce)
    rezerv alana itiraz edenler hep aynı kişiler , ya büyük toprak-arsa sahipleri yada rezerv alan içerisinde sağlam konutu bulunanlar. istiyorlarki parası olan kendine malikane yapsın diğer fakirler konteynerda yaşasınlar. rezerv alan istiyoruz. yoksa da 30 yıl pisliğimiz ile oynarız
    %53
    %47
    Yanıtla
  • Kayısı çekirdeği (4 ay önce)
    Siz gidin biz geloğ.. karadenizi Araplar nasıl yagmaladiysa buralara da Arapları yerleştirin olsun bitsin biz de hizmetlerini yaparız
    %80
    %20
    Yanıtla
  • sacit (4 ay önce)
    Çırmıhtılı bekirin çırmıktılı hunkara ayarı bu parazit sesin hiç degilse çırmıktılı etiketini sildirtmiş.
    %20
    %80
    Yanıtla
  • 'Çırmıktılı' Değil Çırmıhtılı Bekir (4 ay önce)
    Bu haberde yer alan değerlendirmeler, fikirler Çırmıhtılıların fikri mi değil mi tespit etmek çok kolay. Çarşı meydanına koyun bir sandık, sorun bakalım, Çırmıhtılılar bu "projenin" ne olduğunu düşünüyorlar? Facebook sayfalarında bugün bir anket de yapıldı, oraya da bakabilirsiniz, zor değil. Çırmıhtılılar bu projeyi gördüler çünkü belediye başkanı tarafından bizzat paylaşıldı. İnsanları atalarından bu yana binbir emekle edindikleri evlerine, bahçelerine ne yapılacağını sayfalar dolusu gösteren görsellere, planlara bakıp da neyin ne olduğunu anlamayacaklarını ileri sürmek zekasıyla meşhur Çırmıhtılı'yı aptal yerine koymaktır.
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Gerçekten halkın söylemlerini facebooktan takip edecek kadar ve orda yazan üç beş kişinin fikrini çırmıktılıların tamamının sözüymüş gibi anlayacak kadar çırmıktılı zekasına sahipmişsin vallahi bravo, yapılacak her hayırlı işe rant, mala çökme gözüyle bakarak sağlıklı ve tarafsız yorum bile yapamıyorsunuz, bugün devlet eliyle çırmıktıya bişey Yapılmazsa o zaman oralar Sahipsiz kalır
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Çırmıktılı Hunkar (4 ay önce)
    Malatya haber isimli sayfa işine gelmeyen yorumları paylaşmıyor, zaten haberin içeriği sanki tüm çırmıktının düşüncesiymiş gibi yayınlamanızdan belli
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Çırmıktılı Hunkar (4 ay önce)
    Çırmıktı ile ilgili projeden haberiniz var mı diye sorulan vatandaşlar, yook projeyi bilmiyoruz ama malımıza çöküyler, rezerv alan istemiyik, malımız gidecek, nasıl buldunuz projeyi? Hiç görmedik ama elimizden kültürümüzü alıylar, yahu üç beş tane aç gözlü tefeci, garibanın malına çöken adamlarla röportaj yapılırsa verilen cevaplar bunlar olur, çırmıktıda depreme kadar fiilen yaşayan biri olarak mahallemizin %85 inin yeri 50 ile 100 m2 arasında, bugün yerinde dönüşüm yapılsa imar planıyla yarısından fazlasının yeri 20-30 m2 ye düşecek, istemezükçüler, parası olanlar bahçelerine ev yapacak, geri kalanların da mallarına çökmek için pusuda bekleyecek, ki çoğu insan da 20-30 m2 yi napim diyip verecek, asıl o zaman çırmıktının gerçek sahipleri ortada kalacak ve kültürünü yerini terk edecek, ev fiyatlarının 8-10 milyon olacağını ön gören sivri zekalılar milleti korkutup sindirmeye çalışıyorlar, umarım aklı selim insanlarımız bu saçma sapan korkutma planlarına kanmazlar, benim 1,5 dönüm yerim var eğer çırmıktıya bu proje yapılacaksa ben devletin biçeceği bedele de razıyım, yapacağı eve de razıyım,
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Yerinin elinde kaldıysan emlak istimlağa başvur istimlak etsinler.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Sen de çökecek yer arayanlardansın heralde, bişeyin elinde kaldığım yok, sadece sizin gibi klavye delikanlısı değilim, memleketimi düşünüyorum, daha ortada net bişey yok ama malımıza çökecekler diye ortalığa düştüğünüze göre kafa yapınız belli, benim malıma yol göstereceğinize memleketi kendinizden çok düşünün
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Çırmıhtılı (4 ay önce)Hunkar isimli kullanıcı yorumuna
    Çevre şehircilikten imzaya çağırınca anlarsın net olup olmadığını
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Hasan (4 ay önce)
    Banazı Duzdaşına zemin+4 deprem konutları ve Banazı'nın geneline özellikle Beydağlarına doğru sağlam zeminli Yukarı Banazı'ya aynı emsalden imar bekliyoruz.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Hacı (4 ay önce)
    Deprem en çokta cırmıhtıyı değiştirmiş! Proje kim çizmişse sanki miami vilları bir tek yüzme havuzu eksik birde deniz...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • uur (4 ay önce)
    Projede pafta pafta ayırmışlar vatandaşın evinin bulunduğu ada da yeni evini verecek çok güzel bir proje m2 fazla olan projeyi istemiyor kimseye peşkeş çekme yok yeşilyurtluyu atma yok bahçesini değerli gören m2 fazla olan bencillik yapıp kendini düşünüyor.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Vatandaş (4 ay önce)uur isimli kullanıcı yorumuna
    Herhalde arazisi büyük olan kendi arsa payını düşünecek. Anormal bişey mi sence. Bu arada tüm çırmıktı fotoğraftaki gibi böyle yapılırmı o da ayrı mesele
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Mustafa (4 ay önce)
    Milletin arsası bahçesiyle ne işiniz var bir ağaç 20-30 yılda yetişiyor yazık günah meydanı yapın güzel şekilde tarihi yapıları ayağa kaldırın vatandaş kendi bahçesini yerinde yapar zaten
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Bülent Rıza AKEL (4 ay önce)
    Her harfine katılıyorum. Yeşilyurt Yeşilyurtluların kalacak!!!!!!!!
    %58
    %42
    Yanıtla
  • mehmet44 (4 ay önce)
    meydanı tarihi yapıları yapın yapabiliyorsanız milletin arsası bahçesiyle ne işiniz var kardeşim zaten buralar imarlı yerler herkes kendi yerine kendi yapar bölgenin doğallığı bozulmaz vatandaşın arsasından bahçesinden kimlere prim yaptıracaksınız bırakın milletin yakasını
    %70
    %30
    Yanıtla
  • battal (4 ay önce)
    Proje çok güzel görünüyor...
    %46
    %54
    Yanıtla
  • vatandaş (4 ay önce)
    orda yapılan konutların borcunu ödemeye orda ki vatandaşların ne maddi gücü yeter nede ömürleri yeter çünkü o bölgenin vatandaşının %70 i emekli alıyosan al diyecekler toprak payından bir kısım borç düşecekler şu kadar borçlanacaksınız diyecekler haliyle vatandaşın gücü yetmeyecek mecbur vatandaş toki ye gitmek zorunda kalacak toprağıda üste gidecek ben yiyemedim siz yiyin diyecekler bu bölgenin insanı ölür toprağını vermez.
    %59
    %41
    Yanıtla
  • Serdar (4 ay önce)
    Malatya habere teşekkür ederiz. Sorunumuzu dile getirdiği konuyu objektif olrak aktardığı için. Sayın Yeşilyurt belediye başkanı elini vicdanına koysun lütfen. Halkın istemediği birşeyi zorla dayatmasın bize. Biz Osmanlı Türk şslam sentezini Türkiye de başka yerde olnayan bazı mimari özelliklerini gösteren kadim jentimizin herkesin kendi yerinde bu minariye göre yapmak ve gücü olmayana TOKİ nin yapmasını istiyoruz. Bu proje biz yok etmek isteyen batılı güçlerle işbirliği yapanların projesidir. Biz kültürümüzü yaşatmak istiyoruz. Ayrıca yıkılmamış evlerin sahibide mağdur değilken mağdur edilip evlerinden atılıyor. Mağdur sayısı tüm çırmıhtılı ve Gündüzbeyli yapılıyor. Vazgeçin yanlışınızdan. Ahımızı aşnayın kul hakkı yemeyin. Rantçıların batılılıların ııyunuba gelmeyin başkanım.
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Malatya (4 ay önce)
    O bölgeyi cazibe merkezi yapın. Mesela Safranbolu gibi özel bir yer olsun. Uygun mimari ve yeşil alanların fazlalığı önemli. Tabi ki rant olmadan yapmanız lazım o da akp için çok zor bir durum. Malatya'ya değer katar rant düşünülmeden turizme yönelik de düşünülürse.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Gökhan (4 ay önce)
    Banazıya imar gelirse. İmarın durması için Mahkemeye ilk ben vereceğim. Banazıya imar istemiyoruz
    %43
    %57
    Yanıtla
  • serhat (4 ay önce)
    Yeşil reakasyon alan kabul etmiyoruz ne demek yaa şehir betona mı gomulsun Yeşil alanlar ile şehir değer kazanır
    %73
    %27
    Yanıtla