6 Şubat'taki depremlerin saat 13.24'de meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki ikincisinde ağır hasar aldığı için yıktırılarak eskisinin mimari projesine sadık kalınmak üzere yeniden inşası için çalışmalara başlanan Malatya Valilik binasının temelinde su çıkması ve temel çukurunun suyla dolması nedeniyle çalışmaların planlandığı şekilde sürdürülemediği bildiriliyor.
1 Eylül 1941 yılında hizmete açılan, halkın 'Hükümet Konağı' ya da 'Vilayet' diye adlandırdığı Valilik binası, 6 Şubat saat 04.17'deki 7.7'lik depremde orta hasar almış, aynı gün 13.24'teki 7.6'lık depremde ise ağır hasarlı duruma gelmişti. Yapılan teknik incelemelerin ardından "ağır hasarlı- kullanılamaz" raporu verilen binanın, aslına uygun olarak yeniden inşa edilmek üzere yıkılmasına karar verilmiş, yıkım Temmuz ayında yapılmıştı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yapımını üstlendiği, binanın yıkımı ve yenisinin yapımı 173 milyon 435 bin lira bedelle ABMA İnşaat Restorasyon Ltd. Şti.'ne ihale edilmiş, 11 Temmuz 2023'te firmaya yer teslimi yapılmasının ardından işin 21 Aralık 2024'te tamamlanacağına ilişkin sözleşme yapılmıştı.
Binanın yıkımının ardından, 2 bodrum kat için yapılan temel kazısında su çıktığı, temel çukurunu suyun doldurması nedeniyle çalışmaların aksadığı, ayrıca daha önce öngörülmeyen bu durumun giderilmesi için fore kazık sistemiyle temelin sağlamlaştırılmasının ve bu işlemin maliyeti artıracak olması nedeniyle yeni bütçe aktarımının gerektiği belirtiliyor.
Temelde çıkan su motopomplarla çekilerek yağmur suyu drenaj sistemine akıtılıyor.
Depremlerde ağır hasar gören çarşı merkezindeki hasarlı işyerleri ve binaların yıkılmasının ardından, ticari faaliyetin yeniden başlanabilmesi için ilk etapta temeli atılan Bakırcılar Çarşısı'nın temel kazısında da su çıkması nedeniyle, inşaat çalışmaları durma aşamasına gelmişti.
malatyahaber.com