SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yerinde Dönüşümde Düzeltme ve Zemin+6 Kat Kararı..

Yerinde Dönüşümde Düzeltme ve Zemin+6 Kat Kararı..
A- A+ PAYLAŞ

Büyükşehir Belediye Meclisi yaptığı 2. Oturumla Ağustos ayı çalışmalarını tamamladı. Meclis başkanvekili Ramazan Ayhan başkanlığında toplanan mecliste gündemde bulunan maddeler görüşülerek karara bağlandı. Meclis toplantısında, Başharık'ta yaptırılacak okul binasının kat sayısı 6 olarak belirlenirken, yerinde dönüşümle ilgili daha önce belirlenen plan notları sorun yarattığı için değiştirildi.

KARARA BAĞLANAN MADDELER..
Mecliste görüşülen gündem maddeleri ve oylama sonuçları şöyle:

-Yazıhan Buzluk Mahallesinde bulunan 233 bin 768  m2’lik alanda yenilenebilir enerji (Güneş Enerji Santrali GES) tesisi alanı fonksiyonu verilmesi,

-Düğün-Mevlut- toplantı gibi salonların yoğun olduğu Bahçebaşı Mahallesi (Orduzu) plan notlarına Trafiği aksatmayacağı ve çevre kirliliği yaratmaması koşuluyla ticaret ve ticaret+ turizm fonksiyonlarının eklenmesi,

-Başharık Mahallesinde bulunan ilk ve ortaokul binalarının yükseklilerinin 18.50 m (6 Kat) olarak belirlenmesi,

-Pütürge Hatip Mahallesindeki 190 ada 15 ve 16 nolu parsellere park ve eğitim alanı fonksiyonu verilmesi,

-Hekimhan’ın Dikenli, Güzelyayla ve Güzelyurt Mahallelerindeki bazı parsellere seyrek yoğunluklu konut, park, yeşil ve spor tesisi alanları fonksiyonu verilmesi,

-Plansız alanda olan Yeşilyurt Fatih Mahallesi 195 ada 6 nolu parsele tarımsal ürünlerin toplanması amacıyla “Depolama Alanı” olarak planlanması,

-Akçadağ Çatalbahçe ve Dümüklü Mahallelerine kültürel tesis alanı, Kültür Mahallesine ise Sağlık Tesis alanı fonksiyonları verilmesi,

-Akçadağ Kültür Mahallesi 97 ada 9 no, 98 ada 1 no ve 86 ada 80 nolu parsellere fonksiyon değişikliği verilmesi,

-Akçadağ İlçe merkezinde ki kamusal alanların bina yüksekliklerinin en çok 4 kat olarak belirlenmesi,

-Hanımın Çiftliğinde bazı parsellerin yapı yaklaşma mesafelerinin düzenlenmesi maddeleri ayrı ayrı oylanarak kabul edildi.

Gündemdeki; Darende İlçesi Yukarıulupınar Mahallesi 185 ada 2 nolu parselde Enerji Depolama Alanı kurulması ve mevcut planda konut alanında olan Topsöğüt Mahallesi (T. Özal) 160 ada 7 nolu parsel için talep edilen ticaret alanı fonksiyonu verilmesi ise, şehircilik ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle reddedildi.

YERİNDE DÖNÜŞÜMDE GERİ ADIM, ZEMİN+ 6 KATA İZİN..
Mecliste ayrıca, yerinde dönüşümle ilgili olarak Battalgazi,  Yeşilyurt ve Büyükşehir Belediye Meclislerinde alınan ve uygulama aşmasında aksaklıkları görülen ve vatandaşa büyük sorunlar yarattığı iddia edilen imar plan notlarının değiştirilmesi de kabul edildi.

Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri AKP'li Bayram Taşkın ve Eyüp Sağlam ile CHP'li Günnur Tabel tarafından verilen ve mecliste kabul edilen değişiklikler şöyle:

“06.02.2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra ilimizde plan notlarına ilişkin Yeşilyurt Belediye Meclisinin 02.05.2024 tarih ve 139 sayılı kararı; Battalgazi Belediye Meclisinin 02.05.2024 tarih ve 59 sayılı kararı ile Malatya Büyükşehir Belediye Meclisinin 14.06.2024 tarih ve 253 ve 256 sayılı kararı doğrultusunda oluşturulan plan notlarının uygulama aşamasında farklı yorumlara sebebiyet verdiğinden konunun Malatya Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülerek karara bağlanması gerekmektedir.

1-18.Madde Uygulaması sonrası, yeni yapılacak yapı için emsal hesabında, ilgililerce önceden yapılan kamu ortaklık payı hibeleri ve yıkılan yapı yoğunluğunun mücbir hal kapsamında, mevcut yapı ruhsatındaki toplam inşaat alanını aşmamak kaydıyla bir kereye mahsus tekrar kullandırılması ve yeni durumda ifraz işlemlerinin ilgililerin arsa payı oranı üzerinden yapılması, ifraz yapılması mümkün olmayan yapı ruhsatı başvurularında da emsal hesabının arsa payı üzerinden değerlendirilecektir. (Mahkeme kararı ile yapı ruhsatı iptal edilen yapılar hariç)

2-Bina yüksekliği 22.50m ve daha az yüksekliğe sahip olan, yapı kullanma izin belgesi almış ve birden fazla yapı bulunan parsellerde, ilgililerce ifraz edilmesi mümkün olmayan yapı ruhsat başvurularında, idarece, yapılara ait deprem öncesi vaziyet planına uygun olarak ve eski yapı kütlesinin dışına çıkmamış olmak kaydı ile yapılan başvurularda sadece başvuruya konu yapı maliklerinin muvafakati ile işlem tesis edilecektir.

3-Daha önceden ek meclis kararı ve encümen kararları doğrultusunda ek kat yapılan yapılarda; daha önceki yapı ruhsatındaki fonksiyonlar değişmemek kaydıyla yıkılan yapı için deprem öncesinde tanzim edilen yapı ruhsatında belirtilen kat adedinin mücbir hal kapsamında müktesep hak sayılması ve bir kereye mahsus tekrar kullandırılması. (Ençok 22.50 metreyi (Zemin+6 katı) geçmemek koşuluyla)

4-Ayrık ve Blok nizamlı yapı adalarında, parsel maliklerinin talep etmesi halinde, Taban Alan Katsayısı oranını geçmeyecek şekilde, 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinde belirtilen cephe uzunluklarının aşması halinde uygun dilatasyon ile ayrılarak, Mimari estetik komisyonun uygun görüşü alındıktan sonra bitişik (kütle şeklinde) yapılar yapılabilir.

5- Mevcut yapılaşmanın 1/1000 ölçekli uygulama imar planında verilen yapı nizama uygun olmadığı durumlarda, yapı yaklaşma mesafeleri mevcut yapılaşmaya göre düzenlenecektir. "İfadelerinin eklenmesi

6-24 Ocak Elazığ depreminde yıkılan ve 6 Şubat Kahramanmaraş depreminde ağır ve orta hasar alan yerinde dönüşüm ile yapılacak olan yapılar, 6306 sayılı kanun kapsamında riskli yapı ilan edilen yapıların bulunduğu parsellerde yapılacak emsal hesaplarında;

a)- Daha önceden ilgili belediyesince düzenlenen yapı ruhsatında belirlenen TAKS (İmar planında yapı yükseklikleri düşürülen parseller hariç) ve toplam inşaat alanını aşmamak üzere; minimum çekme mesafelerine uyulacaktır ve hiçbir şekilde TAKS %60 geçmeyecektir.

b)- Daha önceden ilgili belediyesince düzenlenen yapı ruhsatında bodrum kat bulunmayan, yarım bodrum bulunan veya fazla blok yapılması gereken parsellere verilecek yeni inşaat ruhsatlarında bodrum kat alanı alanları eski yapı ruhsatı alanına eklenecektir. (Binaya ait ortak alan olarak kullanılması koşuluyla)

c)- Daha önceden ilgili belediyesince düzenlenen yapı ruhsatındaki bodrum kat (kottan dolayı açığa çıkan) ve zemin kattaki bağımsız bölüm bölümlerin fonksiyonları talep edilmesi halinde aynı şekilde kullandırılabileceği; şeklinde yapılan düzenlemeler, planlama kriterleri, şehircilik ilkelerine istinaden hazırlandığından, komisyonumuzca uygun görülmüştür.”

GÜNDEM DIŞI KAYISI KONUŞULDU..
Gündem maddelerinin tamamlanmasından sonra CHP’li Meclis Üyesi Hurşit Kuşçu söz istedi. Kuşçu; “Coğrafi İşaretli Malatya Kayısısının ülkemiz ekonomisi için önemli olduğunu söylememize gerek yoktur sanıyorum. Kayısı Malatya nüfusunun yüzde 60'nın geçim kaynağıdır. Malatya'da 8 milyon civarında kayısı ağacından yaklaşık 350 bin ton yaş kayısı, 110 bin ton kuru kayısı elde edilmektedir. Bugün Malatya ile kayısı adeta iki özdeş kelime haline gelmiştir. TMO'nun temel görevlerinden birisi olan taban fiyatı belirleyerek üreticiyi korumak ve ihracatta yaşanacak sorunlara çözüm sağlamaktır. Sayın Başkanım, Malatyalılar bu kuruma ne yaptılar ne denildi de yapılmadı. Fındığa, İncire yapıyor da neden kayısıya taban fiyat açıklaması yapmıyor. Milletvekillerimiz TBMM’de dile getirdiler, üreticiler traktörleriyle yol kestiler, Malatya'da bulunan parti il başkanları ortak açıklamalar yaptılar, Peki TMO ne diyor. "Gerekli Şartlar Oluştuğunda TMO kayısı alımı yapacak." Bu gerekli şartlar nelerdir öğrenmek istiyoruz. Üreticimizin, esnafımızın ve tüccarımızın mağduriyetinin önlenmesi ve kayısımızın hak ettiği değere satılması için konunun takipçisi olmaya ve girişimlerde bulunmaya herkesi davet ediyoruz.” İfadeleriyle kayısı ve üreticisinin yaşadığı mağduriyetin bir an öne giderilmesini istedi.

CHP’li Kuşçu’nun kayısı ile talepleri üzerine Yeşilyurt Belediyesi Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit de  “Kayısıyla ilgili bir açıklamada bulunmak istiyorum. Yaklaşık 10 gün önce Malatya heyeti olarak Tarım Bakanımızla bir görüşme yaptık. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin genel müdürlüğü ve diğer yetkilileri de oradaydı. Kayısı fiyatlarının dengelenmesi için bir adım atılması gerektiğini, özellikle bu dönemde alım yapılması gerektiğini söyledik. Tabi biliyorsunuz bir ay sonra fiyatı değişecektir ama çiftçimiz, üreticimiz bu dönemde maddi anlamda sıkıştığı için malını satmak zorunda kalıyor. İnşallah onlar da maliyet analizlerini yaptıktan sonra, ihracat rakamlarını incelediklerinde çünkü kayısının yüzde 90’ı neredeyse ihraç ediliyor. Kayısı bir fındık değil, fıstık değil daha çok ihracat ürünüdür. Çiftçimiz bu süreçte bekleyip lisanslı depoları kullanabilse, bunun karşılığında bankada faizsiz parayı kullanabilse piyasayı dengeleyebilecek. Ama çiftçimizle kısa sürede bunu paraya dönüştürmek istiyor. Bir çalışma yapılıyor. İnşallah bir kalıp olacak ve alımda piyasayı dengeleyecek. Sayın bakanımız bize böyle beyanda bulundu. Biz de buradan kamuoyumuzla paylaşıyoruz.” bilgisini verdi.

Konuşmaların tamamlanması ve bir sonraki toplantının 11 Eylül Çarşamba Günü yapılması kararlaştırıldıktan sonra meclisin Ağustos Ayı çalışmaları sona erdi.

Yaşar KARAASLAN, malatyahaber.com- Malatya Yorum Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • RIDVAN (5 ay önce)
    18 ay oldu daha yerinde dönüşümü veya rezerv alandan bir netlik çıkmadı sayın idareciler. Madem yapamayacaktınız bırakaydınız TOKİ yerinde dönüşümü yapsaydı. Kanunda hak sahibi olanlar rezerv alan yüzünden hak sahipliğinden çıkarıldı. Vatandaş 18 aydır mağdur. Eğer TOKİ başlamış olsaydı şimdiye kadar teslim etmişti konutları. En azından gölge etmeyin, başka ihsan istemiyoruz sizden.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • RIDVAN (5 ay önce)
    14 kata ruhsat veren kişiler, depremden sonra da 14 katlıların inşaatına devam dediler, örnek mi çamurlu mahallesi seyran tepedeki depremden sonra yapılan inşaatlar. Birileri bu işten rant sağlayacak ya yakında 10 kata da izin verirler. Yetmedi mi ilimizdeki kayıplar... Bizi idare edenler böyle olunca vatandaş da kanuna- kurallara uymuyor. Adını da deprem psikolojisi koymuşlar. Trafikte, komşulukta, sokakta kurallar hak getire. Demek ki kuralsızlık, aymazlık genimizde varmış da bahane arıyormuşuz. İdarecisinden alt düzeydeki vatandaşına kadar...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nazmi Demir. (5 ay önce)
    Malatya da en fazla 5 kat olmalı. Hani verilen SÖZ ALLAHRA KORKUN MİLLETTE UTANIN ŞİMDIDE TERAS KATLARA İZİN VERİLSİN DİYORLAR DERAS KATTA MEYVE ZEPZE VE AGAC DİKSİNLER. TERAS KATTA İZİN VERİLMESİN..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyam için (5 ay önce)Nazmi Demir. isimli kullanıcı yorumuna
    Lütfen yorum yazarken bilip bilmeden yazmasak iyi olur. JAPONYA da daha şiddetli deprem oluyor ve bina kat sayıları ortalama 20-30 kat. Yani kat sayısı depremde öldürmez SAĞLAM YAPI olursa 8-9 kat çok normal ki BOSTANBAŞInda en az 8 verilmeliydi. AVM yanındaki hilton oteli de dahil yüksek katlı binalar yapıldı ne oldu? Hepsi yerinde çünkü sağlam yapılmış ve perde betonlu vs. Bostanbaşında yüksek katlı onlarca bina yıkıldı. Yerine o arsalara nasıl dönüşüm yapılsın soruyorum. Arazilerin metrekaresi yetmiyor ki yanyana 5şer kattan 4-5 blok yapılsın. 5000 m2 alanı olan tek bloklu ve 12 katlı ağır hasarlı bir yere gel de 3 blok sığdır.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Deniz Köroğlu (5 ay önce)
    Depremden sonra 3 biraz daha geçti 4 az daha geçti 5 şimdi 6 devam abi durmak yok yola devam Malatya yeni şehitler üretiyor
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Vural (5 ay önce)
    Bu kadar gereksiz ve lüzumsuz bir proje olabilir mi? İşkur ne iş yapar bu ülkede? Bir sürü memuru ve binası ile devletin bir kurumu bu işi yapıyor zaten. Belediye bu konuya el atınca işsizlik mı azalacak? Bunlar hep zayıf ve ümitsiz sözde projeler. Maksat proje olsun
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hasan (5 ay önce)
    3-5 ay sonra 7 de olur 8 de olur. 1-2 seneyede eski rant usulune geri döner. insan hayatının değeri yok, cahillik hat safada, bilime önem veren yok. eğer bilime önem verilse tünel kalıptan başka sistemi yasaklarlar.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • DEPREMDEN DERS CIKARMAYANLAR (5 ay önce)
    Depremi çok çabuk unuttuk. Yatay mimarı denildi unutuldu. Deprem bölgesi olan Malatya'da zemin üstü 3 yani toplamda 4 kat üstü vallahi vebaldir. Tekrar deprem olduğunda görüşürüz. MALATYA adını değişip RANTYA koymak gerek........
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Biz vatandaşta da suç var almayalım abi talep etmeyelim yüksek katlı binaları herkes kendini düşünsün zemin + 3 den fazla binaya para vermeyelim yapanların arsa sahiplerinin ellerinde patlasın bu kadar basit
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Mehmet (5 ay önce)
    Dubleks evlerin tekrar gezilebilir teras şeklinde yapılmasına da izin verilmeli. Hak kaybı yaşanıyor. Toprak hissesine dönüşünce komşular arası problem yaşanıyor.
    %30
    %70
    Yanıtla