İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp-Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nevzat Erdil, Turgut Özal Tıp Merkezinde yılda 400ü aşkın açık kalp ameliyatı (Koroner Bypass Operasyonu) yaptıklarını açıkladı.
TV Malatyada Niyazi Doğanın hazırlayıp sunduğu Aklın Yolu Programında Kalp hastalıkları, açık kalp ameliyatı ve kalbin korunması konusundaki soruları yanıtlayan Doç. Dr. Nevzat Erdil, kalp hastalıkları alanında İnönü Üniversitesi Tıp Merkezinin sadece Türkiyede değil, yurt dışında da bilinirliği gün geçtikçe artan ve tercih edilen bir konumda olduğunu söyledi. Bazı Avrupa ülkelerindeki hastanelerde artık yapılacak bir şey yok denilen hastalara Malatyada başarılı kalp operasyonları yapıldığını ifade eden Doç. Dr. Nevzat Erdil, gelecekte kalp transplantasyonu (kalp nakli) merkezinin kurulması çalışmalarının da devam ettiğini belirtti.
Malatyadaki açık kalp ameliyatlarında mortalite (ameliyat sonrası ölüm vakaları) oranının Türkiye ortalamasının altında olduğuna dikkat çeken Erdil, Türkiyede ortalama mortalite oranı % 3-4, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde ise bu oran % 1-2dir. Bu oranlar da Turgut Özal Tıp Merkezinin başarısını göstermektedir dedi.
Türkiyede kalp hastalıklarının temel olarak damar sertliği kökenli olduğunu, bunun da beslenme alışkanlıkları, genetik aktarım ve özellikle sigaradan kaynaklandığını belirten Doç. Dr. Nevzat Erdil, kalp sağlığında temel hedefin hastalanmadan önce koruyucu ve önleyici çalışmalar olması gerektiğini vurguladı. Sigaranın kalp hastalıklarını tetikleyen unsurların başında geldiğine vurgu yapan Erdil, yaşam kalitesini yükseltmek isteyen herkesin sigaradan uzak durması gerektiğini söyledi.
İnönü Üniversitesinin kardiyoloji ve kalp-damar cerrahisi alanında çok kaliteli insan kaynaklarına sahip olduğunu da kaydeden Erdil, Bir açık kalp ameliyatını 11 kişilik ekibimizle yapıyoruz. Yani bu bir ekip çalışması. Doktorlarımız, yardımcı sağlık personelimizle hastamızın sağlığına kavuşması için takım çalışması yapıyoruz dedi.
Kalp anjiyosu ve açık kalp ameliyatları sonrası hasta ve hasta yakınlarının Artık bundan sonra bir şey olmaz şeklinde bir yanılgı ve rehavete kapıldığını aktaran Doç. Dr. Nevzat Erdil, bu düşüncenin yanlış olduğunu, sorunun tekrarının her zaman mümkün olduğunu belirterek kalp hastalıkları nedeniyle operasyon geçiren herkesin yaşama tarzına, özellikle beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini ifade etti.
Açık kalp ameliyatı geçiren kişilerde ameliyat sonrası kısmen de olsa kişilik / karakter değişimi olduğu yolunda bir kanaat bulunduğu, bunun doğru olup olmadığı şeklindeki bir soruya Doç. Dr. Nevzat Erdil, Bu yönde gözlemlerimiz var. Özellikle operasyonların 7-8 saat gibi uzun sürdüğü dönemlerde bu yönde belirtiler olduğu söylenebilir. Çünkü ağır bir operasyon. Psikolojik travmaların yaşanması muhtemeldir. Ama Turgut Özal Tıp Merkezinde şimdi 34 saatte bir açık kalp ameliyatı yapma olanaklarına sahibiz. Dolayısıyla hastanın eskiye oranla daha az etkilenmesi söz konusu. Ama dediğiniz değişimin bilim dışı olduğunu söyleyemeyiz şeklinde cevap verdi.
Yandaş Hastalıklar da Kalp Hastalıklarını Tetikleyebilir
Kalp hastalıklarının tanı ve tedavisinde tek başına kalp hastalığına odaklanmamak gerektiğini, yandaş hastalıkların (şeker, troid, vb) kalp hastalıklarını tetikleyici boyutunun bulunduğunu, dolayısıyla bütüncül bir yaklaşımla hastaya yaklaşılmasının önemli olduğunu söyleyen Erdil, açık kalp ameliyatı geçiren hastaların taburcu edildikten sonraki aşamada cinsel yaşamı konusunda doktoru ile konuşarak bu konuda tıbbi danışmanlık almasının faydalı olacağını kaydetti.
Malatya İkinci Memleketim Oldu
Doç. Dr. Nevzat Erdil, 9 yıldan bu yana Malatyada olduğunu ve İnönü Üniversitesinde akademik ve mesleki yaşamına devam ettiğini belirterek, Ben Uşaklıyım. Ama 9 yıl gibi uzun bir süre Malatyadayım. Malatyada olmaktan da mutluyum. Bu şehir adeta ikinci bir memleketim oldu. Turgut Özal Tıp Merkezinde sağlığına kavuşmasına vesile olduğumuz her hasta için mutluluk duyuyoruz. Yaptığımız iş bir hayli stresli, riskli ve sorumluluk derecesi üst düzeyde. Ama şifa bulmasına vesile olduğumuz her insan bizim bütün stresimizi alıp götürüyor, beni, diğer doktor arkadaşlarımızı ve bütün personelimizi mutlu ediyor dedi.
Erdil, Turgut Özal Tıp Merkezinin sürekli gelişimi için Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Özdemirin her türlü desteği sağladığını, bu nedenle üniversite ve tıp fakültesi yönetimine teşekkür ettiğini söyledi.