Hidro Elektrik Santralleri 'nin (HES) dere yataklarına bırakacakları su miktarı konusunda Mahalli Çevre Kurulu'nun verdiği karar, Valilik ile HES işletenlerini karşı karşıya getirdi.
İnönü Üniversitesi, İl Özel İdaresi, Sağlık İl Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü , DSİ Müdürlüğü, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nden oluşan heyet, HES'lerin dere yataklarına kışın yüzde 30 yazın ise yüze 40 su bırakmaları yönünde hazırladığı rapor sonrasında Mahalli Çevre Kurulu da, raporun uygulanması kararı aldı. HES işletmecilerinin bu karara uymaması sorunlarıda beraberinde getirdi.
Dere yatağındaki bitki ve hayvanların yaşamlarını devam ettirmeleri için HES'lerden Mahalli Çevre Kurulu kararına uyması istendi.
Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu'nda ve yönetmelikte , HES'lerin dere yatağına, 10 yıllık ortalama debisinin en az yüzde 10'u kadar su bırakılır kararı bulunmasına rağmen, alt sınır olan yüzde 10'nun Malatya'daki dereler için yeterli olmadığı belirtiliyor.
Malatya'da Doğanşehir Erkenek Tektu, Darende Hacılar Tohma ile Darende Güdül'de 3 HES'in faaliyetlerini sürdürdüğü, 17 HES yapılması için ÇED başvurusu yapıldığı, 11'ine olumlu rapor verildiği, 2'sinin sürecinin devam ettiği, 4 HES'in ise başvurusunu geri çektiği öğrenildi.